Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a declarat ca pozitia lui Traian Basescu in cazul interventiei militare din Libia a fost "nepotrivita" si "nechibzuita". Constantinescu a spus la RFI ca "Romaniei i s-a cerut o simpla declaratie de solidaritate, care n-a venit la timp".

Emil Constantinescu Foto: AGERPRES

Reactia Romaniei a fost "nepotrivita, iar din momentul acesta nu mai poate sa faca nimic Bucurestiul, pentru ca s-au ratat. Este vorba de interventia nechibzuita a presedintelui Basescu la discutiile din cadrul Uniunii Europene, cand a contestat o idee a unei eventuale interventii militare, pentru ca asa cum este formulata rezolutia Natiunilor Unite de a impune o zona de interdictie, ea are in vedere o actiune militara", a declarat Emil Constantinescu.

Fostul sef al statului nu intelege de ce Romania a sustinut si chiar a participat la interventiile militare din Irak si Afganistan, "in numele aliantei cu Statele Unite", iar acum nici macar nu spune clar daca sprijina sau nu actiunea din Libia.

Presedintele Traian Basescu a explicat duminica in cadrul Telejurnalului de la TVR ca "Romania nu are de ce sa se pronunte in problema interventiei militare din Libia. Am spus foarte clar ca Romania respecta rezolutia 1973 din 17 martie care prevede realizarea zonei de interdictie aeriana in vederea protejarii civililor". Seful statului a declarat ca "Romania ramane in interiorul acestui club. Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo".

Citeste mai multe pe site-ul RFI.