Presedintele Senatului, Mircea Geoana, spune, la RFI, ca operatiunile militare din Libia nu au fost explicate romanilor "suficient de clar". Fostul ministru de Externe mai crede ca NATO nu va fi la comanda actiunii militare internationale din statul african. In plus, daca regimul lui Muammar Gaddafi nu este inlaturat cat mai repede, se va intra intr-un "impas", estimeaza Geoana.

Seful Senatului declara ca operatiunile din Libia au fost explicate ambiguu de catre oficialii romani: "Aceasta interventie militara nu a fost explicata romanilor suficient de clar. A existat o anumita ambuguitate in pozitia noastra. A fost un interviu la televiziunea publica al presedintelui Basescu in care a spus practic ca nu ne asociem acestei actiuni, a folosit cuvantul 'razboi' intr-o conotatie negativa seful statului. In clipa in care nu vorbesti cu opinia publica romaneasca si sa spui ca e vorba de inlaturarea unui dictator sangeros, a unui prieten al lui Ceausescu".

El a precizat ca in timpul interventiei militare din Irak opinia publica romaneasca era de acord cu inlaturarea lui Saddam Hussein.

"Deci e o chestiune si de cum pregatesti opinia publica romaneasca. Daca seful statului spune ca este o actiune gresita si nu participam la razboi, evident ca lumea se duce catre cel care este considerat ca detinatorul pozitiei supreme in statul roman. Cred ca daca am explica mai clar ca este vorba de o actiune profund umanitara, impotriva unui om care-si tortureaza si-si ucide propriul popor...".

Fostul sef al diplomatiei romane crede, pe de alta parte, ca NATO nu va fi la comanda actiunii militare internationale din Libia.

Continuarea pe www.rfi.ro.