Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ca i-a comunicat premierului ca majoritatea se va pierde, dovada fiind ce s-a intamplat la Senat si ca cel mai probabil, acelasi lucru s-ar putea intampla si la Camera Deputatilor.

Referitor la informatia potrivit careia puterea a pierdut majoritatea la Senat, seful statului a spus ca realitatea nu poate fi contrazisa: "Am comunicat premierului ca vor pierde majoritatea. Vad ca asteapta sa o piarda, si el si PDL", a declarat Basescu.

"O lege pe care am trimis-o inapoi nu a putut fi corectata pentru ca PDL nu are majoritate in Senat. Probabil ca acelasi lucru il vom constata si legat de majoritatea din Camera Deputatilor. Ce am vazut astazi nu ma face foarte optimist", a spus Basescu.

Traian Basescu sustine ca Emil Boc are sustinere politica. "A mea o are fie si pentru ce a facut in mandatul sau. Stiu ca sunt putini care ii vad mandatul ca pe unul reusit. Eu nu spun neaparat reusit, a avut balbaieli destule, dar a fost un guvern care impotriva atmosferei create a tractat tara prin criza cu masuri dure. Sigur ca aceste lucruri se platesc politic" a spus Basescu.

Seful statului a declarat ca l-ar fi considerat pe Emil Boc iresponsabil, in cazul in care ar fi marit pensiile si salariile. "Voi l-ati fi aplaudat, dar plabusea tara", a precizat Basescu, spunand ca nu el a fost cel care a adus in spatiul public posibilitatea inlocuirii sale, ci "mai degraba a fost un transfer de informatii pe surse si nu intotdeauna puse in context".

"Premierul independent e o posibilitate, daca se pierde majoritatea. Am vazut astazi, ( 23 martie-n.r) in Senat, absenta, lipsa de interes. Cine stie...poate se pierde majoritatea in curand sau poate ca s-a si pierdut. Ce solutie pot sa propun clasei politice? Un premier independent e o solutie. M-ar bucura sa o accepte intreaga clasa politica, dar nu cred ca suntem la maturitatea in care sa gandim solidar in situatii dificile", a mai spus presedintele.

Legat de respingerea in Senat a cererii de reexaminare a TVA-ului de 5% la alimentele de baza, seful statului a spus ca ar putea sa promulge o astfel de lege, "cu conditia ca cei care cer acest lucru sa garanteze ca raspund de neplata pensiilor si a salariilor".

"TVA-ul ala face venit in bugetul de stat. Avem deficit la bugetul de pensii, la somaj, la sanatate. Daca prin reducerea TVA-ului vor fi bani in buget sa putem continua sa platim pensiile, salariile, eu nu am nimic impotriva. Dar vreau sa-l vad pe acela care vine si imi garanteaza", a precizat Traian Basescu, care a mentionat ca propunerea e nefondata.