Premierul Emil Boc se pronunta pentru privatizarea managementului, si nu a companiilor strategice de stat, avand in vedere experienta Petrom.

"Am vazut ce s-a intamplat cu privatizarea Petrom. Romania nu trebuie sa mai faca o asemenea greseala, sa cedeze domenii strategice", a afirmat primul ministru, la TVR 1.

"Eu cred ca domeniile strategice trebuie sa apartina statului roman, dar trebuie schimbate conducere si managementul", a spus el, adaugand insa ca o astfel de solutie va avea si "costuri pentru partidele politice, care nu isi vor mai putea numi oamenii in consiliile de administratie".

"Ceea ce foarte putini romani stiu este ca foarte multe companii de stat functioneaza cu pierderi planificate. Asta inseamna ca din buzunarul nostru in fiecare zi se duce un ban la o companie sau regie autonoma ineficienta si care nu produce profit. (...) De aceea, trebuie privatizat managementul pentru ca atunci cand ai un management privatizat, stabilit pe baza de concurs, nu mai exista alte interese decat acelea legate de performanta si de gestionarea corecta a avutiei publice si a banului public", a spus Boc.

Primul ministru a criticat acordarea de prime de Pasti sau de vacanta in societatile de stat care inregistreaza pierderi: "De aceea trebuie privatizat managementul, pentru ca atunci nu mai exista alte criterii decat cele legate de performanta. Daca au profit, e in regula".

"E adevarat ca avem cateva domenii strategice, cum e CFR, unde avem nevoie sa avem o companie puternica, ca vorbim de Marfa sau de Calatori sau de Infrastructura. Din nefericire, si acolo in ultimii 10 ani nu s-a avut grija ca domeniul sa fie performant. De aceea, ministrul actual eu vreau sa-l felicit public ca are curajul sa rezolve aceasta problema a restructurarii CFR, pentru ca el sa devina performant si eficient. Iar acest lucru trebuie sa fie continuat si in celelalte regii ale statului, unde este ineficienta, dar se doreste a se plati prime de Paste, sporuri si alte lucruri, insa companiile sunt pe pierdere. Acest lucru nu mai poate continua in Romania", a mai spus pREMIERUL.

Emil Boc sustine ca restructurarea companiilor de stat reprezinta nucleul central al acordului cu FMI si Comisia Europeana si ca "pentru fiecare regie in parte", va exista un scenariu: pozitiv, neutru sau negativ, "adica vom sti ce facem cu fiecare companie, rezista pe piata, este performanta, nu rezista", mai spus Boc.