Jeffrey Franks considera ca in sectorul energetic din Romania exista firme care nu sunt profitabile si care trebuie restructurate si unele care sunt proprietatea statului roman, care sunt profitabile, dar nu sunt eficiente. Astfel, sustine seful misiunii FMI, "este mai bine pentru Romania ca firmele din sectorul energetic sa se restructureze, sa fie mutate dinspre sectorul public catre cel privat si apoi sa avem astfel, un sector energetic mult mai eficient".
Franks afirma ca exista crestere in ultimul trimestru si exista indicii ca acesta crestere continua si in acest trimestru, "deci toti indicatorii arata o crestere pentru anul acesta si mentinem aceasta prognoza de crestere cu 1,5% sau poate chiar mai mult".
"In Romania s-a inregistrat deja o scadere in rata somajului, o crestere industriala, se recupereaza slujbele. Dureaza ceva timp pana cand efectele vor fi simtite de populatie", a mai spus Franks, care spera ca eforturile pe care guvernul le va face sa fie unele de care sa beneficieze toata Romania, sa fie inflatie mai mica si servicii publice mai eficiente.
Declaratiile lui Jeffrey Franks
- Ceea ce sper sa se intample este ca, chiar si intr-un astfel de context de dezbatere si campanii electorale, in Romania sa existe politici sanatoase.
- In noul acord semnat cu Guvernul Romaniei exista o prevedere ca pe parcursul a mai multe luni de zile, autoritatile o sa faca evaluari ale intreprinderilor publice pentru a-si defini strategiile, fie ca va fi vorba de privatizari partiale sau totale, fie ca va fi vorba de restructurari, fie sa fie inchise pentru ca nu sunt viabile.
- Noi nu vom impune guvernului o configurare anume: cate trebuie sa fie privatizate, inchise sau restructurate. O sa lasam analiza tehnica, pentru fiecare firma, sa fie cea care sa dicteze rezultatele. La urmatoarea vizita vom studia cele mai importante intreprinderi, cam 20, ne vom uita la fiecare strategie si vom urmari modul in care se vor aplica acele strategii.
- Eu ma astept sa se porneasca privatizarea in cazul unor companii, urmand ca statul sa isi retina interesele in altele. Cred ca vom vedea o crestere sanatoasa a economiei.
- Pentru firmele publice care au insa prea multi muncitori, vor trebui sa fie facute niste ajustari.
- Sectorul energetic este una din zonele principale pe care concentram reformele structurale in acest an.
- Cu siguranta, consideram ca in sectorul energetic exista firme care nu sunt profitabile si care trebuie restructurate si unele care sunt proprietatea statului roman, care sunt profitabile dar nu sunt eficiente.
- Cred ca pierderea de eficienta a firmelor din domeniul energetic este cea care loveste economia in integralitatea sa. Este mai bine pentru Romania ca firmele sa se restructureze, sa fie mutate dinspre sectorul public catre cel privat si apoi sa avem astfel, un sector energetic mult mai eficient.
- Avem crestere in ultimul trimestru si exista indicii ca acesta crestere continua si in acest trimestru, deci toti indicatorii arata o crestere pentru anul acesta si mentinem acesta prognoza de crestere cu 1,5% sau poate chiar mai mult. In Romania s-a inregistrat deja o scadere in rata somajului, o crestere industriala, se recupereaza slujbele. Dureaza ceva timp pana cand efectele vor fi simtite de populatie
- In continuare exista unele riscuri, de aceea autoritatile au luat decizia de a avea un nou acord preventiv cu FMI si Banca Mondiala. Eu cred ca a fost o decizie inteleapta. Vreau sa spun ca pacientul isi revine, dar de aceea este bine sa aiba o polita de asigurare pentru evenimente neplacute.
- Cred ca este foarte important ca oamenii sa isi dea seama ca au existat dureri in aceasta recesiune din Romania si ca eforturile comunitatii internationale, furnizand 20 de milioane de euro de sprijin in acest program, care tocmai s-a inchis, au mai micsorat aceste dureri.
- Speram ca eforturile pe care le face guvernul sa fie unele de care sa beneficieze toata Romania, sa fie inflatie mai mica si servicii publice mai eficiente.
Dar noi nu avem oameni specializati sa ajunga ,eventual, la concluziile lui? Vine omul la noi si vorbeste iar toata tara se uita la el ca la un guru ...
hai mar s ca tot un camatar esti bai nene Franks...
Ei se bazeaza pe coruptia unei maini de oameni care ne conduc si/sau ne-au condus. Zicea bine SOV, "intariti-va statul", insa noi in loc sa o facem, ne lasam manipulati de televiziuni si ii batjocorim pe cei pe care, de bine-de rau, i-am ales. Pe acest Geofrei Frencs cine l-a ales sa imi spuna ce trebuie sa faca guvernul meu cu banii incasati de la mine pe taxe si impozite?
E pacat ca am ajuns sa vina altii sa ne dea lectii la noi acasa, insa mi-e groaza sa ma gandesc ca ultimii cativa ani puteau fi la putere cei din opozitia actuala. Pana acum eram mai rau ca Grecia.
pierzi electorat, popularitate si in plus poti si gresi.
sau poti sa apelezi la fmi sa iti apere spatele si sa areti cu degetul spre ei de fiecare data cand esti acuzat: ''avem un acord... ''
poate nu e asa simplista situatia dar nu stiu ce a impus rau fmi in colaborarea cu guvernul.. lasati exemple concrete..
Ce face presa romaneasca? Se imbogateste din lobby-ul pe care il fac in presa companiile energetice si ageamii care au venit cu ele, gen delegatia FMI! Mai lasati-ne cu articolele astea! Stim ce vor toti!
incredibil ce interese sunt pt dezmembrarea sistemului energetic romanesc! sper ca cei 2 giganti energetici sa se infiinteze pana la urma astfel incat toti strainii astia interesati de binele nostru sa...//(editat de HotNews.ro)
pesemne ca de la atata ras cu fundul nadragii nostri erau rupti la spate si beam cico visand la cola, adulmecam cantarele de la macelarie visand la carne si altele asemenea...
dar ce conta ca ne era frig si foame? noi visam la comunism. si, ca si acum, nu aveam noi nevoie de sfaturi de la prostii aia de americani.
pune mana si mai gandeste, ia din ce spune ceea ce e bine si corect. nimeni nu spune 100% minciuni, si nici 100% adevar. tine de creierul tau sa alegi graul de neghina.
alta e problema, ca oamenii vad in fiecare saptamana in fiecare ziar, pe fiecare site de stiri, cate un american, ceh, italian, francez director de multinationala din energie care "bat saua sa priceapa iapa". Si cum unii citesc, se uita la TV ca un burete, absorb tot, fara sa mai filtreze, se formeaza opinia publica.
Ar fi bine ca toti sa reusim sa facem cum zici, sa alegem graul de neghina. Manipularea e insa ceva ce se intampla zi de zi din pacate..
ca iti place sa admiti sau nu dar tu, daca te numeri printre cei capabili sa faca diferenta intre informatiile false si cele adevarate, atunci traiesti mai bine... inclusiv pe seama celor care nu sunt dispusi la acest efort intelectual.
paralela cu comunismul era justificata de faptul ca era tot un regim care canta "ce nevoie avem noi de parerea altora".
"....sa avem astfel, un sector energetic mult mai eficient."
".... sa avem ..." sa avem...?
Eu vad urmatoarele posibilitati.
1. fie franks a devenit cetatean roman... de aia zice cu "sa avem".
2. fie franks reprezinta guvernul sau statul roman. desi nu noi l-am ales... sau nu l-a numit nimeni...
3. fie franks foloseste pluralis maiestatis in forma tipic ironica a doctorilor ex: "si cum ne mai simtim astazi" ...
4. fie franks face un act ratat (vezi freud)... zice "noi" stiind ca romania e contopita in fmi... ca sa nu zicem cumparata de fmi...
5. franks este un nesimtit... iar noi niste ignoranti lasi pentru ca ii permitem sa vorbeasca asa.
6. franks ne vrea binele.... (lol)
7. franks e doar inceputul... vor mai veni si altii... devenim pasalac fmi ...
8. franks are dreptate pentru ca... asa cum sustine si domul tismaneanu dimpreuna cu domnul aligica americanii au intotdeauna dreptate... si cine e impotriva lor ... e impotriva libertatii si a democratiei.
9. franks nu e ca ceilalti reprezentati fmi care au mai trecut pe la noi sau pe la altii (incompetenti ... ca nu prea au ajutat... pe unde au trecut) ... franks e un profesionist si el ne va ajuta fiind animat de dragoste pentru poporul roman care l-a primit cu paine si sare.
10. franks stie ca o tara care e independenta energetic poate sa fie independenta si politic. franks stie bine ca statul atunci cand are sectorul energetic sub control poate sustine ramuri strategice ale economiei nationale... cu care poate deveni competitiva.
11. franks stie ca energia a mai ramas de cumparat si acum ne spune ca ar fi mai bine pentru noi s-o vindem ... daca nu vrem sa intram iar in criza ... si sa le cerem ajutorul...
Alegeti unul din motive sau adaugati voi altele.
La un ochi la slanina, unul la maslina asta caile sunt altfel, rezultatul este acelasi: saracirea populatiei!
si vor face asta chiar sub nasul prostilor care pun botul la "nu ne vindem tara" (in traducere: "o jefuim noi").
asta e politica lor... noua modalitate de cucerire ... fara tunuri.
O sa le iasa pe nas naiviilor FMI-ul si BM.Pacat ca mai sant putini care stiu in ce lume traiesc si vor suferii din cauza naivitatii celor multi.
Situatia economica din Marea Britanie este din ce in ce mai grea: nu este vorba numai de recesiune, dar a aparut și pericolul inflationist.
Daniel Gross, jurnalist economic american, spune ca inrautatirea situatiei economice are loc din cauza strategiei adoptate de britanici, și anume aceea de a adopta masuri de austeritate, care au restrans activitatea economica.
De partea cealalta, americanii au procedat exact pe dos: au lansat ample programe de stimulare a economiei, programe ce au presupus aruncarea in economie a miliarde de dolari. Dezavantajul este ca SUA și-au majorat și deficitul și datoriile.
Astfel, Marea Britanie, care a mers pe austeritate, este aproximativ in stare de recesiune, iar Statele Unite, care au mers pe cheltuieli mari, au creștere economica dar și deficit mai mare și datorii.
Asta inseamna ca teoria lui John Maynard Keynes și a lui Paul Krugman, sustinatori ai ideii ca stimularea economiei te scoate din recesiune e relativ cea mai aproape de adevar, spre deosebire de sustinatorii austeritatii, precum Niall Ferguson, economist și profesor la Harvard.
PARCA NE AMINTESTE DE CEVA ! pARTEA NOSTIMA ESTE CA NOI AM FACUT POLITICA DE AUSTERITATE FACIND INSA MARI DATORII EXTERNE !!!! ASTA DA INTELIGENTA ....
Dl.Franks&Boc ne spune ca: "Operatia a reusit dar pacintul a murit"
Economia Romaniei a intrat in recesiune din cauza ca asa a spus domnul Jeffery Franks si va iesi din recesiune din acelasi motiv.
Inca o data, nu fiti naivi ...
va adresez urmatoarea intrebare:
- conform cunostintelor mele minime de economie profitabilitate fara eficienta nu exista si reciproca este valabila.
ce strategie economica doriti dvs. sa initiati ?
ne credeti asa prosti..........noi romanii nu suntem...dar aveti mare noroc cu incapabilii carora va adresati - respectiv guvernantii si ministrii - care in mod sigur sunt de acord cu dvs. si va fac jocurile iar politica de globalizare va dudui in tara asta......
intai de toate doresc ca ministrul de resort sa comunice oficial :
- cata energie s-a produs in 2010?
- cat din aceasta energie s-a consumat de catre populatie si la ce pret?
-volumul total al incasarilor
- total datorii de la populatie nerecuperate inca
-costul energiei ce s-a consumat de catre institutii si intreprinderi si la ce pret?
- volumul total al incasarilor
- total datorii nerecuperate inca
- profitul realizat
- valoarea reinvestitiilor pentru imbunatatirea calitatii serviciilor acordate si a realizarii infrastructurii conform normelor europene
mai clar: sa nu mai ramanem fara curent noaptea, iar cand revine "in forta" curentul datorita fluctuatiei tensiunii ni se ard intr-o veselie aparatele casnice, televizoarele si calculatoarele
propune intai de toate evaluarea foarte serioara a tuturor directorilor, acestor companii si a acelor angajati pe salarii nesimtite care ar fi trrebuit sa atraga fonduri europene si nu sa aiba nerusinarea de a ne mari vesnic pretul energiei electrice.....
la un salariul net majoritar din romania de numai 150 euro cat credeti domnule franks ca mai avem sansa sa traim in conditiile impuse de dvs. si guvernantii nostri?(editat de HotNews.ro)
Metoda e clasica si s-a aplicat de prea multe ori in Romania.
De fapt eu cred ca aceasta e principala conditie pe care trebuie sa o indeplineasca guvernul pentru imprumutul deja luat si cel ce va fi accesat in curand.
Asta explica si sustinerea lui Basescu de catre FMi la alegerile prezidentiale precedente prin transferarea unei parti din imprumut catre guvern pentru campanie electorala deoarece Basescu e singura garantie ca toate companiile energetice vor fi vandute cui trebuie (la pret de criza sau chiar sub).
As putea paria ca noul imprumut va fi pus la dispozitia guvernului pentru viitoarea campanie electorala pentru marirea unor salarii sau alte pomeni chiar inainte de alegeri (dupa alegeri, Dumnezeu cu mila!).