Seful statului a mai vorbit despre scutul antiracheta, privatizare si restructurarea regiilor. "La regiile de stat este o clientela transpartinica...Problema este sa gasesti managerul potrivit si depolitizat... Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela", a mai spus Traian Basescu.
"Unui astfel de echipament (scutul antiracheta) nu i se fac publice datele tehnice. Ce se stie e ca vor fi rachete care vor distruge alte rachete prin lovitura. Scopul va fi sa protejeze Romania si nu numai. Declaratiile ambasadorului rus la NATO nu sunt motive de inflamare" a declarat Traian Basescu care spune totusi ca Romania va lua in serios reactia Rusiei abia atunci cand se exprima presedintele Medvedev, premierul Putin sau ministrul de externe Sergey Lavrov.
"La Lisabona s-a stabilit ca in Europa NATO va avea scutul sau, iar Rusia scutul sau. Romania a ramas in urma pentru ca in trecut am ezitatacum, Romania este mai sigura ca niciodata", a sustinut acesta la TVR.
Alte declaratiile ale presedintelui, facute la TVR:
- nu mai suntem in risc de derapaj economic. Suntem pregatiti daca va fi o noua izbucnire a crizei
- de ce nu simte romanul insanatosirea economiei: vremea in care politicienii aveau dreptul sa mareasca salariile chiar daca nu aveau de unde, a trecut. Romanilor trebuie sa li se spuna cinctit unde suntem: reluam crestere ec si nu se va simti anul acesta in buzunare. porbabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru salariati
- cel mai mare risc acum este sa alunecam, din nou, acolo unde eram cand a inceput criza; am invatat sa nu mai cred in politicieni
- putem sa tragem oricand o suma de bani de la Fond. Dar nu vom avea nevoie sa luam, daca lucrurile merg ca pana acum
- Regiile nu erau in atentia FMI. Banca Mondiala a fost cu restructurarile. Eu am insistat asupra acestui subiect, ca in noul acord sa includem situatia regiilor, pentru ca nu am reusit niciodata asta. Am incercat in timpul guvernului Tariceanu, dar si in timpul guvernului Boc. Intotdeauna regiile au fost parte a algoritmului politic si n-am reusit niciodata sa-i conving.
- La regii este o clientela transpartinica, care a fost tot timpul subiect de negociere intre partide. Azi e director general, se schimba guvernarea e director general adjunct, dar e tot pe acolo. Prin management privat voi sparge aceasta clientela. Responsabilitatea lor nu a mai fost fata de avutia publica, ci fata de partidul care i-a pus. de aceea, regiile au fost incluse in programul cu FMI. Solutia: management privat.
- La regii, nimeni nu vizeaza personalul.
- cand eram primar, RATB primea cea mai mare subventie din bugetul primariei; nu s-a reusit niciodata scoaterea regiilor de sub impactul politicului, de aceea am insistat sa fie incluse in programul cu FMI;
- Regia de apa Bucuresti, Apa Nova, are management strain - management privatizat si este un model de succes. Regia nu are acum nevoie de subventii de la Primarie; aceste regii au arierate de 3 miliarde de euro. Astia-s bani scosi din buzunarele romanilor;
- Nivelul slab de colectare a taxelor: trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor. Pe de alta parte, ANAF este una dintre cele mai ineficiente institutii; In judetul meu sunt ANAF Eforie si ANAF Techirghiol pe aceeasi strada. Cate taxe se colecteaza din Techirghiol?
- Niciun roman nu este indreptatit sa incalce legea daca nu sta politistul sau inspectorul de la ANAF in spatele lui. Trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor.
- Arieratele regiilor sunt coletate in timp, din 2000 incoace, si obiceiul de a nu plati la stat, de a nu plati furnizorii. Nimeni n-a generat zgaltaituri puternice la regii.
- Niciun roman nu este indreptatit sa incalce legea daca nu sta politistul sau inspectorul de la ANAF in spatele lui. Trebuie sa ne responsabilizam asupra obligatiei de a respecta legea cand vine vorba de plata taxelor.
- Emil Boc si Vasile Blaga au tot ce le trebuie, dar pentru ceea ce fac. Nu vreau sa discut despre alegerile PDL, pentru ca se va spune ca ma amestec in viata partidului. Emil Boc a fost un partener loial.
- Foarte multi au vrut ca Romania sa intre in derapaj. Acest Guvern a reusit sa scoata Romania din criza, in pofida vointei multora. Eu consider ca aceste masuri impopulare care au avut efecte nocive enorme au tractat tara prin criza. Au fost si mici erori de parcurs, au fost unii care au facut inegalitati, dar acest Guvern a trecut cu tara prin criza.
- Legat de reactia Rusiei la scutul antiracheta va trebui sa facem o discutie serioasa cand va face o declaratie presedintele Medvedev, premierul Putin sau ministrul Afacerilor Externe Lavrov. Nu sunt motive de inflamare nici Moscova-Bucuresti nici Moscova-Washington. Am vazut si ezitarile domnului Geoana si ale domnului Iliescu. Tipul acesta de oameni ne tin in loc. Romania este mai sigura ca niciodata. Ganditi-va cum arata o tara care are mijloace de aparare impotriva rachetelor si una care nu are mijloace de aparare antiracheta. Cand vrei sa lovesti o organizatie ca NATO sau UE nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles. Un stat are obligatia sa isi creeze conditii sa elimine posibilitatea unui atac.
- Cu Sebastian Lazaroiu a fost o despartire in buna intelegere. Am o relatie foarte buna cu dansul si in continuare si nu ezit sa ii dau un telefon daca am o problema politica.
- Trebuiesc mai multi bani pentru sanatate, dar cati? Optiunea mea este sa inchidem marile gauri din cheltuielile din sanatate si vedem daca mai trebuie bani.
- Nu s-a vorbit de nicio caracteristica reala a scutului. Datele unui astfel de echipament nu se fac publice. Ce se stie precis este ca vor fi rachete care vor distruge alte rachete. Obiectivul SUA este ca acest element de scut care se amplaseaza in Romania sa fie integrat candva in scutul NATO. Modelul de racheta care se va amplasa in Romania este acum in laboratoare. Testarea primelor rachete se va face in toamna acestui an, deci nu se poate vorbi despre caracteristici. Scutul trebuie sa protejeze Romania si nu numai. Regiunea va fi protejata de la Deveselu.
- Legat de reactia Rusiei la scutul antiracheta va trebui sa facem o discutie serioasa cand va face o declaratie presedintele Medvedev, premierul Putin sau ministrul Afacerilor Externe Lavrov. Nu sunt motive de inflamare nici Moscova-Bucuresti nici Moscova-Washington. Am vazut si ezitarile domnului Geoana si ale domnului Iliescu. Tipul acesta de oameni ne tin in loc. Romania este mai sigura ca niciodata. Ganditi-va cum arata o tara care are mijloace de aparare impotriva rachetelor si una care nu are mijloace de aparare antiracheta. Cand vrei sa lovesti o organizatie ca NATO sau UE nu trebuie sa lovesti neaparat la Bruxelles. Un stat are obligatia sa isi creeze conditii sa elimine posibilitatea unui atac.
- Un an se lucreaza la proiect. Abia in partea a doua din 2012 vor veni americanii. Cheltuielile de amplasare sunt in contul Guvernului SUA, inclusiv costurile anuale de intretinere. Noi trebuie sa dezvoltam infrastucturile care duc la aceasta baza.
- Eu am tinut foarte mult sa mentinem obiectivul trecerii la euro in 2015. Mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil.
- Criza asta ne-a aratat un lucru: orice sector de activitate economica neperformant este condamnat in eventualitatea unei crize. Acum am inteles acest lucru.
Intr-un management privat asa ceva nu se poate ! Basescu lanseaza aceasta teza in stilul personal, imagine, cat mai multa imagine,pentru
ca stie foarte bine ca asa ceva nu se va face. Si atunci cine e de vina ? Normal Guvernul care nu-l asculta !
Reflexele gandirii tale te tradeaza.
De declaratii la viitor e satula tara.
Manageri straini si consiliu de administratie de partid!
"Sa se reformeze primesc, dar sa nu se schimbe nimic!"
conteaza cum e omul! poate fi un manager roman foarte bun! sau un manager neamt sau japonez foarte prost. ca doar hoti sunt si prin tarile alea!
trebuie sa aiba criterii de competivitate cum ai spus, trebuie sa fie controlati la sange si trasi la raspundele (civil sau pena, in functie de faptal) daca fac prostii
altfel vorba unei cunostinte: "stainii vin in romania ca sa dea tepe romanilor"
Doamne ce seamana cu aia cu centura de siguranta!!!!!
Deci ne asteapta vremuri grele, pe noi, "pulimea" platitoare de impozite si vremuri excelente pentru ei cei din fruntea bucatelor, indiferent de culoarea politica.
Insumati faimosul top 300 si veti gasi cea mai mare parte din datoria Romaniei care e muuuuuult mai mare decit pentru care in 89 cineva a fost impuscat. (Nu ca l-as regreta vreo secunda!).
acu tot vreo 2 ani, din patriotism evident, se opera in austria ...
acum din patriotism vrea manageri straini...
managerii romani daca sunt controlati vor face treaba. managerii straini daca nu-s controlati o sa faca un rahat. uitete la electrica sau romgaz... firme straine in totalitate si investesc din parti s.a.m.d.
Ideea e urmatoarea: austriecii porbabil ca ar lucra si cu firme romanesti, daca firmele romanesti ar fi instare sa ofere serviciile de care au ei nevoie, la acelasi pret, si la un nivel calitativ usurel superior - altfel de ce sa schimbe furnizori cu care lucreaza de ani de zile? Aia de la Apa Nova in veci n-o sa creasca calitatea serviciilor daca nu sunt presati de concurenta - macar de cea din alte orase, daca local nu se poate. Dpv al statului insa in ambele cazuri se vede o imbunatatire: in loc sa acumuleze datorii sau sa consume subventii, ambele firme platesc taxe si impozite. Ceea ce nu se intampla inainte de privatizare.
Pe de alta parte, tu ce parere ai, te-ai duce sa investesti undeva daca n-ai avea cum sa-ti scoti dividende? Ce motiv ar avea austriecii sau francezii sa vina sa investeasca in Romania, daca n-ar avea cum sa-si scoata castigul? Asa ca treaba cu scosul banilor e de bun simt, si nu e de loc ceva condamnabil - e motorul care face afacerile sa mearga.
Statuia lui Basescu vegheaza in continuare
Taranii au acum miliarde de tractoare.
Homarii, caviarul se gasesc pe garduri
Orice roman are 3000 de lei pe carduri.
"Şeful statului i-a identificat la finalul săptămânii trecute pe marii "boieri - baroni" ai economiei româneşti în persoana directorilor celor mai mari companii energetice locale. Aceste firme deţinute de stat sunt controlate de Ministerul Economiei, condus de PD-L, iar şefii lor sunt numiţi exclusiv pe criterii politice şi fac parte tot din PD-L.
Traian Băsescu este şeful primului-ministru, care la rândul lui este şeful ministrului economiei, care la rândul lui prin oamenii numiţi în Consiliului de Administraţie le poate cere socoteală în orice moment directorilor companiilor de stat. Deci pierderile înregistrate de companiile de stat precum şi situaţia lor financiară sunt şi erau ştiute în orice moment.
Traian Băsescu nu a dat niciun exemplu de "baroni" din sfera companiilor de stat administrate de Ministerul Transporturilor, instituţie pe care la rândul său a condus-o. TAROM a ajuns în 2009 la pierderi de 55 de milioane de euro, de 34 de ori mai mari comparativ cu cele din 2008, iar CFR a ajuns la datorii de circa 1,9 miliarde de lei (peste 450 de milioane de euro) către furnizorii de energie electrică, fie ei de stat sau privaţi.
Emil Boc, primul-ministru, ştia în orice moment situaţia companiilor de stat. La fel ştia de cine sunt conduse aceste companii şi cum au ajuns directori acolo: prin numire politică.
Adriean Videanu, unul dintre greii PD-L, a fost ministrul economiei şi a avut în subordine indirectă toate companiile de stat cu pierderi invocate de preşedinte.
Ion Ariton a preluat funcţia de ministru al economiei în toamna anului trecut. Cel mai cunoscut lucru despre Ariton la acel moment era faptul că a fost director comercial la Petrom Sibiu, unde s-a descoperit o gaură în bugetul companiei. Cum a ajuns, l-a schimbat pe şeful Hidroelectrica cu prefectul PDL de Sibiu."
sigur, totul va depinde de criteriile de stabilire a competentei managerilor candidati, pentru a nu lasa vreo portita pentru lipitori de partid.
"Vi se pare firesc să vin să semnăm un contract de 10 milioane de euro pentru acest municipiu?", a întrebat omul politic (cu amabilitate). "Da", a răspuns jurnalistul (nu foarte tare). "Sunt aici, am semnat pentru judeţ, pentru Vâlcea. Dacă vă deranjează, putem renunţa la acest contract. Putem să-l ducem în altă parte", a mai spus Emil Boc (ţanţoş).
Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie această abordare mi se pare cel puţin prostească. Poate a fost nervos (la experienţa lui politică ar fi trebuit să-şi păstreze calmul), dar e niţel straniu felul în care premierul se raportează la o investiţie care se presupune că ar avea la bază studii de fezabilitate, oportunitate ş.a.m.d. Atunci când spui "dacă vă deranjează, putem renunţa la acest contract, putem să-l ducem în altă parte" transmiţi ideea că îndărătul "investiţiei" stă bunul plac al lui Vodă (sau al trimisului său).
- s-au schimbat substantial metehnele?
- au evoluat circumstantele politice?
faptul ca ambaleaza si marketeaza altfel produsul politic, nu face mai bun acest produs. imi pare rau, dar nu sunt convins, cum de altfel nici reclama cu @napolitanele antifitze@ nu le face mai bune.
tot ce poti sa faci, si ceea ce a si facut guvernul, este sa modifici regulile (vezi codul muncii, vezi relatia cu sindicatele si exemple mai sunt)
problema reala e ca sunt destui capcauni in pdl carora le-ar surade un mod de lucru pesedist si care refuza sa stea cuminti.
romanii VOR dace reaba daca sunt controlati la sange...
nu ne trebuie manageri straini, trebuie numai ca cei ce incalca legea sa putrezeasca la inchisoare!
Nu mai insista cu titulatura de "securist",ptr.ca securistii au fost absolut toti cu functii de conducere pe timpul raposatutlui.Sunt apolitic,dar nu iti pot spune ce le-as face tuturor politicienilor din 90 'ncoace.Pe actualul pres l-as intreba doar daca nu i se pare ca si-a dat seama cam tarziu de acest lucru-cu clientela regiilor de stat.Totusi au trecut cativa anisori buni.Daca nu urmau alegeri Dumnezeu cu mila de noi.Oricum sunt o rusine cu totii,dar nu cred ca ii intereseaza prea mult.
PS:Rog moderatorul sa citeasca cu atentie si sa nu mai cenzureze anumite comentarii care spun doar adevarul.Si adevarul se poate proba...
Vezi? Nici n-ai apucat sa te intrebi, ca el deja iti raspunsese. :))
Pentru binele tau, data viitoare abtine-te, ca te faci de ras.
la mine cumparaturile sunt o placere, ca practic nu le platesc.
eu le-am spus sa nu mai ia spaga, dar ei nu m-au ascultat.
fructele iubesc granini, iar napolitanele mele sunt anti-fitze.
Si cand te gandesti ca si asta tot securisto-comunist este .... dar macar a facut un efort
Management privat la companiile de stat .... e precum arsul pe rug pentru capusarii economii romanesti
Uitandu-te la Base si comparandu-l cu Crinuletz Antenescu realizezi diferenta....bietul profesoras de istorioare e un biet pueril cu limitari grave
ai tot inainte baietzi, ca se poate !!!
asa o sa fie si aici
Cred ca avem nevoie nu doar de manageri tehnocrati, fara numiri politice in functie, ci si de tineri politicieni de cea mai buna calitate, care sa fie "promovati" pe criteriul competentei cel putin ca "speech in public"... Va rog sa faceti ceva si pentru aceasta, va multumesc!
Intra pe ADEVARUL si o sa gasesti multe articole pe subiect, e ridicola fata presedintelui prin aparitiile de fiecare data.... fauna romaneasca prin PE de la Strassbourg, alaturi de Becali, Vadim ....
PS: ce e aia o "antema"??? e ceva rau?
'Jucatorul' presedinte a zgaltait bine tara impiertrita in iliescianisme, pe toate planurile esentiale.
I-a deranjat, i-a infuriat pe multi, pe cei impietriti deja in 'reteaua omnipotenta a raului', cea care nu lasa tara sa 'decoleze' catre inaltimile atinse statornic, de catre suratele noastre din timpul comunismului.
Una peste alta, fara sa ii trecem cu vederea unele 'devieri', unele neimpliniri ale promisiunilor din programul sau initial, oricat de 'in opozitie politica' ne-am afla, oricat de aproape sunt alegerile viitoare, oricat de dresati am fi in lupta politica stearpa de dupa '89 ('calea luminoasa' iliesciana), n-avem loc sa intoarcem, trebue sa continuam (sa mergem inainte) pe drumul reformelor structurale. din strafundul malos in care a ajuns tara., sa nu blocam rotile vehiculului 'Jucatorul'.
Jucatorul si-ar mai adauga 'o bila alba' la realizarile sale daca ar transforma vorbele in fapte, in aceasta colosal de complicata, de redutabila problema, care a contribuit masiv la ruinarea tarii, ca 'o ghiulea' atarnata de picioarele acesteia, problema pe care a exprimat-o astfel ; 'Prin management privat voi sparge aceasta clientela". Jucatorul se refera la masinaria infernala, transpartinica, ce controleaza, de douazeci de ani, cele mai importante regii, conduse pana acum nu numai prin incompetenta ci si prin rapacitatea unor hulpavi nesatui, protejati de catre politicieni, profitori, si ei, de pe urma acestei destrabalari la scara nationala.
Ii rugam pe Felix si pe SOV sa nu il asasineze inca pe 'jucator', sa il lase sa ne mai supere cu cateva masuri 'draconice', rele dar bune.
Sansele raman minime atata vreme cat au fost atatea legi speciale date sub masa, iar acestea raman neabrogate.
Ei, abrogarea lor e problema.
Sa fie intru-n ceas bun.
Asa ca toti ne-am trezit azi presedinti de tara si tre sa gasim iar niste vinovati. Daca iei la rand toate marile Regii cam toate au directori PDl, wtf....iar eu sa cred ca Basescu ii salvatorul natiuni......
Mai bine ar scuti lumea de atatea aparitii teveu ca zici ca e blonda lu`Bote
Sau tre sa declaram razboi strainezilor si sa ne declaram invinsi?
si nu inteleg de ce te deranjeaza asa tare prezenta tv a lu base? presupun ca il preferai pe milica, absent total de pe scena politica.
mie imi pare bine ca apare la tv, pentru ca mai explica intoxicatilor cu mizerii, care este situatia romaniei.
si ramai te rog pe antene, ca acolo vad ca discuta proletariatul probleme importante pentru tara: cat da eba la coafor.
Este o companie de stat mare dar nu s-a spus nimic despre situatia ei economica:
care este salariul mediu, care este profitul in ultimii ani, daca se are in vedere si aici privatizarea managementului.
ar fi interesant de aflat.
- codul de bune practici a supermarketurilor
- micsorarea numarului de parlamentari
- micsorarea numarului angajatilor la agentiile guvernamentale.
O imagine a omului drept care se lupta cu sistemul. Si dai si lupta. Ca pana la urma sa nu iasa nimic (nu-s conditii). Multumim basescu. Stai jos.
P.S:saptamana trecuta au fost eliberati ultimii vamesi iar cand s-a ajuns in Constanta totul s-a stins daca va mai aduceti aminte.
Dar pana acum ce ati facut 6 ani.
Abia acum "descopera mafia regiilor statului" care trebuie sparta, pai asta era singurul lucru care trebuia facut de la inceput si restul ar fi mers, dar tare ma indoiesc de o spartura reala , eu cred ca doar va inlocui unii oameni loaiali cu alti oameni si mai loaiali.
A spus undeva ca nu mai are incredere in politicieni iar eu voi zice ca nici eu dar sa nu uite ca la pdl toti politicienii sunt avizati de el si ca din ce stiu eu toti sefii regiilor sunt pusi de pdl sau au sustinerea pdl, asa ca acum presedintele nu face decat sa indice noi tinte false canalizand nemultumirile oamenilor pe drumuri gresite, ori asta este manipulare clara.
De aproape doi ani face tot ce vrea in tara si este din ce in ce mai rau, iar el nu prea mai are pe cine da vina, a incercat pe opozitie si astia s-au dat la fund, a incercat sa dea vina pe Voiculescu si nu prea a reusit, a incercat sa dea vina pe Vantu si iarasi nu prea a avut succes, asa ca mai ramasesera sefii regiilor care trebuie musai sa fie straini pentru ca firmele administrate de straini vor avea in fata intereseul statului si al poporului roman- daca puteti crede asta .
2. banuiesc ca inainte de afi lansata acuzatia de lipsa de profesionalism, grava si aparent indecenta, a fost studiata si exista sanse reale de afi realizata altfel va pica rau in viziune alectoratului cu studii care tace si rabda sub asa zisi manageri
3. mai mult, sper, va genera mutatii daca nu genetice macar de bun simt in sensul ca cei care o freaca efectiv sase retraga in propriile firme capuse si sa incerce sa suga cit mai pot de pe acolo macar pentru gipanele alea cu care sfideaza bunul gust...
3. este clar ca se stie cine si cam cum se invirt banii dar nu sepoate pentru ca la ciolan sint deja atitia incit numai stii in cine sa tragi
4. iar lupiitineri au sie ei acum haitele lor
5. firmele elvetiene dar cu ramificatii multinationale sint conduse de mercenarii managementului DAR pe ce salarii... oare iii va convinge cineva pe cei adevarati sa vina aici si sa mai fie si performanti fara sa vinda ponturi hedge fundurilor conduse tot deei si echipa lor din umbra ?????
6 pentru ca nucleul oricarei multinationale sunt de fapt niste ingeniosi care joaca actiunile in raport cu informatiile pe care le detin ...
7. ori acesta este singurul lucru care i-ar determina sa vina sa incerce DAR oare acest lucru nu ar afecta stabilitatea sistemului national care si asa este subrezit ?
8. poate ca analistii cei drepti ai lui basescu mai au si ei o umbra de patriotism si nu vor ceda ..