Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti Martin Harris a declarat, intr-un interviu acordat TVR, ca intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si premierul britanic David Cameron se va incheia cu un parteneriat pentru dezvoltarea economiei si la nivel european si la nivel bilateral, iar vizita presedintelui roman va incuraja investitori britanici in Romania, in special in domeniul infrastructurii cibernetice."Vedem in Romania un aliat stabil", a mai spus Martin Harris. Intrebat ce se intampla cu stadiul permiterii accesului fortei de munca din Romania pe piata de munca a Marii Britanii, ambasadorul a spus ca e o situatie clara. "Restrictiile dureaza pana la sfarsitul anului, iar apoi situatia va fi analizata", a precizat amabasadorul.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la BucurestiFoto: Hotnews

Declaratiile lui Martin Harris

  • Va fi o prima intalnire intre Traian Basesu si David Cameron. E o ocazie pentru a face un parteneriat intre guvernul de coalitie al Marii Britanii si autoritatile de le Bucuresti, insa e si un context economic foarte important. In momentul de fata, situatia economica din Europa e in topul agendei.
  • Cred ca Marea Britanie si Romania au o situatie comuna; cum sa relansam economia dupa criza, e o chestiune bilaterala dar si la nivel european si sper ca putem incheia un parteneriat la Bruxelles intre Marea Britanie si Romania.
  • Cresterea economiei din Europa e o provocare mare si e foarte importanta ca Europa sa mentina competitivitatea fata de pietele emrgente, precum India, China. Noi trebuie sa conlucram la nivel european, trebuie sa incurajam comertul, sa promovam inovatia si de exemplu, prin finalizarea pietei unice, cred ca Romania si Marea Britanie pot conclucra pentru acest scop.
  • Romania si Marea Britanie au o situatie asemanatoare: noi am luat masurile de austeritate din cauza crizei, am taiat bugetul de stat, am redus cheltuielile publice si deficitul bugetar. Cred ca e important sa gasim surse noi de crestere si asteptam un parteneriat strans cu Romania in acest scop.
  • Noi am taiat in general, bugetul de stat, am ridicat nivelul TVA-ului, la fel ca in Romania si am trecut de la beneficii universale la beneficii orientate catre oameniii saraci. In acest moment, in Marea Britanie, exista o dezbatere pe tema pensiilor, daca trebuie sau nu modificata varsta de pensionare. Guvernul britanic de coalitie, ceva nou pentru noi, a luat masurille de austeritate si acum trebuie sa relansam economia.

Ce mesaj vor trimite cei doi lideri

  • "La nivelul UE, cele doua tari pot dezvolta un parteneriat strans. Am avut un astfel de parteneriat, dar el a fost construit in 2003, in contextul aderarii Romaniei la UE. Acum ca membri egali ai UE si ai NATO trebuie sa construim un program impreuna, pentru ca avem multe obiective in comun, in ceea ce priveste politica de securitate. Vedem in Romania un aliat stabil, lucram impreuna si in Afganistan, punem in aplicare rezolutia ONU in Libia si fara indoiala, Traian Basescu si David Cameron vor discuta situatia din Orientul Mijlociu"
  • Intrebat ce se intampla cu stadiul permiterii aceesului fortei de munca din Romania pe piata de munca a Marii Britanii, ambasadorul a spus ca e o situatie clara. Restrictiile dureaza pana la sfarsitul anului. Dupa acel moment, guvernul britanic trebuie sa hotarasca daca continuam cu restrictiile. Depinde de starea pietei de munca a Marii Britanii in acel moment.

Cu ce rezultat s-ar putea incheia vizita presedintelui roman la Londra

  • Evident un parteneriat pentru dezvoltarea economiei si la nivel european si la nivel bilateral si fara indoiala, vizita va incuraja investitori britanici in Romania. Sper ca investitorii britanici sa poata ajuta Romania cu dezvoltarea infrastructurii. Infrastructura nu inseamna numai drumuri si cai ferate, ci si cibernetica.
  • Stiu ca o companie mare de telecomunicatii britanica are intentia sa investeasca peste 500 de milioane de euro pentru a largi reteaua de mobil-internet in regiunile rurale. Asta e un lucru bun pentru dezvoltarea economiei rurale, in general.  

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua o vizita oficialala Londra saptamana viitoare, unde va avea o intalnire cu premierul britanic David Cameron.