Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a explicat, marti seara, in cadrul emisiunii "Evenimentul Zilei"-B1 TV, referitor la cresterea preturilor la alimente, ca foarte multi producatori au marit in mod deliberat preturile, acuzand politica fiscala si majorarea accizelor, desi acestea au influentat intr-o mica masura scumpirile.

Gheorghe IalomitianuFoto: AGERPRES

"Foarte multi producatori au dat vina pe politica fiscala, ca am marit accizele si sunt nevoiti sa mareasca preturile. Le-am demonstrat ca accizele au crescut intr-o masura foarte mica, insa ei aveau un plan foarte clar pentru majorarea preturilor. Noi am facut unele analize in cadrul ANAF si ne-am dat seama ca accizele au influentat putin", a explicat ministrul de Finante.

Cand exista o penurie de produse sau o intelegere intre producatori, greu de demonstrat de Consiliul Concurentei, se ia decizia majorarii preturilor, sustine Ialomitianu, iar "statul nu poate interveni, decat daca se incalca legile fiscale sau legea concurentei". "Unele state au intervenit in mod brutal sa tempereze preturile. Romania nu a reusit", a precizat ministrul de Finante.

Referitor la evaziunea fiscala, Ghoerghe Ialomitianu a spus ca scopul sau este recuperarea a inca 5% fata de cat se recupereaza acum, "adica se se ajunga la o colectare de 37-38% din PIB". Ialomitianu a spus ca ar fi greu de recuperat 100% din colectare; daca evaziunea fiscala ar fi eradicata, suma colectata ar reprezenta 40% din PIB.

Ialomitianu a aratat ca, fata de anul trecut, in 2011 incasarea de accize a fost mai eficienta, mai mare cu un miliard de lei. "La TVA avem colectari cu patru miliarde mai mari, insa la impozitul pe profit nu am reusit sa colectam suficient. Cea mai mare evaziune este la contributiile sociale, adica "munca la negru", a subliniat ministrul de Finante.

Ministrul finantelor sustine ca in strategia fiscal-bugetara pe 2012 este cuprinsa si cresterea salariilor bugetarilor.