Laszlo Tokes deplange situatia minoritatii maghiare din Romania si spune ca "daca nu se intrerupe aceasta politica post-Trianon si post-comunism", atunci aceasta comunitate "va pieri". Intr-o declaratie difuzata de Realitatea TV, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania acuza "metoda propagandistica" de reorganizare administrativ-teritoriala, prin care se incearca risipirea maghiarilor in mega-judete. "Chiar si Ceausescu a fost mai generos cand a dat voie se sa infiinteze judetele Harghita si Covasna cu majoritate maghiar-secuiasca", a spus Tokes.

"Germanii au fost vanduti pe valuta in Germania, ungurii au fost siliti sa paraseasca tara lor de bastina - Transilvania. Ceangailor nici acum nu le este ingaduit sa foloseasca limba lor materna, ba chiar marea lor majoritate a uitat limba materna. Daca nu se intrerupe aceasta politica post-Trianon si post-comunism, atunci vom pieri. Este clar ca pierdem teren, pierdem din numar, autoguvernare, autodeterminare...", a spus Laszlo Tokes.

"Trebuie sa pornim de la traditia de autonomie seculara, stim prea bine ca cei din Tara Hategului sau din Maramures, ma refer la comunitatile romanesti, au avut aceasta autodeterminare si acest statut de autonomie. Germanii, svabii, mai ales sasii din Transilvania - tot la fel. Nici macar voievodul Transilvaniei nu a avut dreptul sa intervina in mod ilegal in treburile de autonomie", a continuat presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, totodata vicepresedinte al Parlamentului European.

In privinta proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala, Tokes spune ca este o metoda propagandistica prin care se incearca sa se adune voturi pentru alegerile de anul viitor. "Nimeni nu vorbeste despre vointa lor politica. Eu cred ca se aduna voturile pentru anul viitor prin aceasta metoda propagandistica. Chiar si Ceausescu a fost mai generos cand a dat voie se sa infiinteze judetele Harghita si Covasna cu majoritate maghiar-secuiasca. In proiectul actual, maghiarii ar disparea in niste mega-judete care n-au nicio coeziune istorica-geografica, care ne reamintesc de tragerea hotarelor din Africa", a spus Tokes.