Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, la emisiunea "Evenimentul Zilei"- B1 TV, in privinta cazului Laszlo Borbely, ca nu exista nicio proba impotriva ministrului Mediului si ca in prezent, nu exista nicio problema de functionare sau de orice alta natura in Coalitia de Guvernare.

Emil BocFoto: AGERPRES

"Pana la proba contrarie, Ministrul Mediului este nevinovat si isi continua activitatea", a precizat premierul, adaugand ca "din punct de vedere procedural este mai mult un eveniment jurnalistic".

Premierul a precizat ca nimeni nu poate lua "pixul" din mana unui procuror care are dovezi, insistand ca, la acest moment, nu exista nicio procedura juridica initiata impotriva ministrului.

"Ce a afirmat x sau y din dosarul respectiv mai trebuie si probat. Eu nu am nimic oficial, impotriva ministrului nu exista niciun element de acuzatie. Din informatiile pe care mi le-ati prezentat nu rezulta ca ministrul a facut ceva, ci ca altii au folosit numele sau", a adaugat Boc.

Premierul Emil Boc a spus ca nu isi poate permite sa lanseze speculatii asupra unui ministru, odata ce nu exista acte procedurale impotriva sa.

Despre declaratiile lui Kelemen Hunor, Emil Boc a spus ca acestea, probabil, vin in urma unor discutii din cadrul partidului la care au participat Laszlo Borbely si personajele importante din UDMR. "Probabil ca aceste lucru le-a discutat cu membrii de partid si in acest context banuiesc ca afirmatia lui Kelemen Hunor se fundamenteaza", a subliniat Boc.

Referitor la situatia tarilor europene, Boc a declarat ca este posibil un al doilea val al crizei. "Speram ca Uniunea Europeana sa aiba capacitatea de a rezolva problemele din zona euro. Sunt convins ca vor fi gasite solutii pentru Italia, ca si pentru Grecia, cu masuri dure de austeritate", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a afirmat, joi, ca nu crede ca UDMR "joaca la doua capete" acceptand discutiile cu USL, precizand ca acest lucru nu este unul rau, in conditiile in care pentru revizuirea Constitutiei este nevoie de o majoritate de doua treimi.

"Cel putin pana in acest moment partenerii de la UDMR au fost corecti in ceea ce priveste relatia cu Guvernul si Coalitia si faptul ca pe revizuirea Constitutiei noi avem nevoie de o majoritate de doua treimi pentru ca ea sa se realizeze, sa existe o discutie in spatiul public, politic nu vad de ce ar fi rau', a declarat Emil Boc.

Romania se bucura in prezent de stabilitate macroeconomica, a adaugat premierul, subliniind ca guvernul nu are in vedere adoptarea altor masuri de austeritate.

Referitor la cazul Antena 3 si ministrul Educatiei Funeriu, Emil Boc a reiterat decizia PDL de a refuza aparitia in emisiunile postului de televiziune, "pana cand se va reveni la profesionalism".

Premierul a mai spus ca i-a cerut ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa pregateasca o lege prin care sa fie introdusa obligativitatea uniformei scolare pentru clasele 1-8, cu un model care sa fie stabilit de fiecare unitate scolara in parte.

"Nu va fi o uniforma standard, ca in perioada comunismului, fiecare scoala va putea propune propriul model. Cred ca este o masura benefica", a sus Boc. Premierul a precizat ca statul va acoperi cheltuielile aferente acestor uniforme pentru familii cu venituri reduse.

Transportul cu elicopterul de la Brasov spre Bucuresti a reprezentat cadoul sau pentru vacanta de vara pentru fiica sa cea mica si un nepot, care au luat note bune la scoala, a spus Boc. Intrebat daca ar mai apela la serviciile SRI pentru un caz asemanator, premierul a raspuns ca ar proceda la fel cu membrii familiei daca ar aparea o situatie de urgenta.

"Trebuia sa-i aduc la Bucuresti. Daca veneam cu masina, nu ajungeam, se termina sedinta de guvern, nu puteam nici sa-i trimit separat. In mod firesc, SPP are obligatia sa asigure protectia demnitarilor si a familiilor acestora, dar (...) stiam ca la un moment dat, mai devrme sau mai tarziu, tot o sa se afle. Atunci am preferat sa imi asum acest lucru, dar am platit contravaloarea transportului pentru cei doi minori. Puteam sa spun ca sunt membri ai familiei si sa nu platesc", a spus premierul.

Infiintarea unui muzeu al comunismului reprezinta o "solutie financiara", considera Emil Boc, in contextul in care statul nu poate sustine bugetar mai multe institutii de profil.

"Cred ca e vorba de o solutie financiara. Nu cred ca poti sa sustii foarte multe institutii de profil, le unifici intr-una singura (...) sa se regaseasca din punct de vedere bugetar intr-o singura structura", a afirmat Boc.

Intrebat daca prin comasarea in acest muzeu si a Institutului Revolutiei Romane infiintat de Ion Iliescu, Vladimir Tismaneanu va deveni seful fostului presedinte al Romaniei, Boc a raspuns: 'Iliescu nu are sef, a fost sef de stat si nu poate avea sef'.

Romania nu a pierdut posibilitatea de a vinde certificatele de emisii de carbon, sustine Boc, care precizeaza ca acestea se pot vinde pana in luna decembrie a anului in curs.

"Exista o comisie care e formata din ministerul de Externe, ministerul Economiei si minsterul Mediului mandatata sa poarte negocierile si sa vanda aceste certificate. Ea a fost mandatata de guvern pe baza legii aprobata de Parlament", a precizat Emil Boc