"Sunt convins ca Germania, Franta, Italia, Spania au aceleasi analize pe care le am si eu si vad crearea Statelor Unite ale Europei ca o solutie pentru Europa. Marea problema e daca avem liderii politici care sa convinga popoarele ca asta este solutia", a spus seful statului, intr-un interviu acordat postului public de televiziune.
"Raspunsul meu e indoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor. Nu cred ca aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele", a comentat Basescu.
El a subliniat ca o astfel de decizie nu poate fi impus decat printr-un referendum in cadrul caruia romanii sa-si exprime vointa asupra acestui subiect.
In opinia sa, proiectul statelor unite europene trebuie realizat rapid, o decizie fiind necesara "in maxim doi - trei ani".
"Suna rau sa stii ca TVA-ul se stabileste undeva la Bruxelles, ca va fi o cota de 20%, suna extrem de rau acum pentru orice om din Romania, si totusi va trebui sa inghitim aceasta pastila daca vrem ca Europa sa fie viabila in fata globalizarii", a comentat el.
Iata cele mai importante declaratii facute de Traian Basescu:
Despre Statele Unite ale Europei
- In primul rand nu este o idee noua. A mai fost discutata, dezbatuta. Churchill este unul dintre ultimii proeminenti care au propus-o.
- Este un moment de criza economica si cu riscul de a se reveni in recesiune. Inca nu suntem la acest stadiu, dar exista si acest risc.
- In situatii de criza trebuiesc masuri indraznete. E foarte greu sa spui azi, ca politician, ca ar trebui create atat de repede pe cat se poate - doi, trei ani - ca ar trebui create Statele Unite ale Europei
- Guvernele au dovedit ca pot fi infrante de piata, de vointa investitorilor
- Sistemul global va inlatura tot ce este lispsit de forta, care nu poate rezista
- Statele au resurse mult mai mici decat le-ar trebui si resursa e in mana sectorului privat, a marilor companii, a bancilor, iar statele trebuie sa se gandeasca cum pot face fata pentru a da confort celor care detin banii ca le pot da si banii inapoi.
- Acum ne confruntam cu o criza de incredere a marilor investitori in guverne, pentru ca fiecare guvern luat in parte e pus sub semnul intrebarii daca mai poate returna banii pe care eventual i-ar imprumut
- Trebuie sa ne obisnuim cu realitatile, toate statele membre ale UE au facut cedari masive de suveranitate cand s-a infiintat serviciul extern al Uniunii, cum la fel se pune problema Pactului de Stabilitate. Este un pact prin care ne obligam la anumite repere in bugetele nationale si acum vine si o Comisie Europeana care sanctioneaza nerespectarea normelor.
- Mai mult, se pune problema cresterii Fondului European de Stabilitate Financiara. Acum are o valoare de 240 mld. de euro, Grecia a tras deja de doua ori, Irlanda si ea, Portugalia la fel. Se pune problema maririi acestui Fond iar accesarea banilor se face in conditii stricte de respectare a unor canoane bugetare.
- Deja nu mai faci ce vrei, daca vrei sa fii in UE sau sa accesezi bani din acest fond.
- Europactul, pactul pentru Euro este o solutie la care au aderat toate statele din Zona Euro si state din afara. Asta inseamna ca suntem obligati sa ne asezam cheltuielile si obiectivele pana in 2020 pe niste fire pe care trebuie sa le urmam.
- Daca nu, tara e penalizata. Deci sunt cedari de suveranitate, oricat ne-am face ca nu intelegem.
- Romania isi mentine obiectivul de a adera la Zona Euro in 2015, nu vrem sa nu facem parte din aceasta familie europeana, iar crearea unui guvern al Zonei Euro e altfel spus decat am spus-o eu. Acest guvern va avea ca prim obiectiv politicile monetare si fiscale ale fiecarui stat, si aici era un element total de suveranitate.
- Avem o contradictie majora, care a facut sistemul sa tremure din temelii, o politica monetara unica la Zona Euro si o politica fiscala nationala.
- Nu se poate urmari o politica monetara unica fara sa existe si o politica fiscala care sa o acompanieze.
- Rezultatul e guvern la nivelul zonei euro ca prima propunere.
- Eu insumi nu stiu daca e solutia pe care clasa politica romaneasca si poporul roman o vor adopta.
- O astfel de decizie nu poate fi luata decat printr-un referendum in care romanii sa se pronunte.
- Sunt convins ca Germania, Franta, Italia, Spania au aceleasi analize pe care le am si eu si vad crearea Statelor Unite ale Europei ca o solutie pentru Europa.
- Probabil ca politicienii ar duce-o la fel de bine sin intr-o Europa unita si intr-una individualizata, dar obligatia polticienilor e sa garanteze sanse de viitor pentru popoarele pe care pretind ca le servesc.
- Marea problema e daca avem liderii politici care sa convinga popoarele ca asta este solutia? Raspunsul meu e indoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor. Nu cred ca aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele.
- Evolutia lumii nu ne da si sansa termenului lung. Oamenii politici europeni vor trebui sa ia aceasta decizie in maxim doi trei ani. Daca nu o vor lua si nu se trece la implementarea procesului de unificare fiscala, dincolo de trei ani s-ar putea sa fie prea tarziu, pentru ca implementarea necesita timp.
- Suna rau sa stii ca TVA se stabileste undeva la Bruxelles, ca va fi o cota de 20%, suna extrem de rau acum pentru orice om din Romania, si totusi va trebui sa inghitim aceasta pastila daca vrem ca Europa sa fie viabila in fata globalizarii.
- In momentul de fata discutam doar de mari puteri economice si puteri emergente, tari cu populatii enorme in raport cu tari precum Grecia sau Romania, or e clar ca Europa trebuie sa aiba forta de a adopta solutia politica corecta.
- Eu voi sustine, desi sunt un atlantist, nu pot sa spun eu vreau un parteneriat cu SUA ca si cum nu as trai in Europa.
- Europa are o problema acum si solutia e ce poate face si cum poate concura peste cinci ani. Acum, Europa pierde in mod continuu din competitivitate, care s-a bazat mult pe imprumuturi.
- Am spus si in opozitie, si ca presedinte am spus ca sustin acest proiect. Nu e o noutate, dar acum il sustin mai mult ca oricand, din motive pragmatice.
- Uitati-va ce se intampla cu toate monedele, au probleme de stabilitate si de depreciere. Daca va uitati ce s-a intamplat in ultimii cinci ani, pretul aurul a crescut de la 620 de dolari uncia acum cinci ani la 1.890 de dolari. O diferenta de 1.270 de dolari cu perspectiva cresterii pana la 2.300 - 2.400 de dolari anul acesta.
- Eu as vrea sa vad inceputa exploatarea aurului la Rosia Montana.
- Pe forumuri a fost o controversa foarte puternica, dar unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca vom pune banii la buget pentru deficite sau somaj. Nu. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR.
- Incertitudinea viitorului obliga orice stat care isi poate consolida rezervele si cred ca din exploatare ar trebui sa ridicam rezerva la cel putin 200 tone aur in urmatorii ani, pentru ca vedeti cat sunt de volatile monedele.
- As avea toata increderea intr-un euro al SUE.
- Ca sef de stat parca as vrea sa-mi pun tara in siguranta, de aceea cred ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa.
- Cred ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor. Cum sa fie renegociat contractul, nu ma pricep.
- Daca in ultimii cinci ani aurul a crescut cu aproape 200%, cel al argintului a crescut cu 500%
- Trebuie sa iesim din demagogie, am discutat inainte de emisiune cu ministrul Mediului angajamentul companiei mixte. Statul roman are o redeventa de 4% care vine automat, ceea ce inseamna la 300 de tone ca 20 de tone vin gratis in rezerva BNR. Probabil o renegociere ne-ar aduce ceva mai mult.
- Ar trebui sa dam drumul la exploatare pentru ca am creste rezervele de aur si pe de alta parte cream locuri de munca.
- Romania va mai deschide in perioada urmatoare doua exploatari de aur. Un zacamint de 50 de tone si altul de 54 de tone, cu companii romanesti.
- Omul acesta e atat de imatur ca imi e si jena sa-i mai raspund. E un om imatur care pana sa ajunga la maturitatea necesarea unui lider de partid va impinge partidul in opozitie inca 20 de ani. Cum poti sa spui o asemenea prostie despre seful statului tau. Atat il duce capul, atata spune
- Eu va pot garanta ca nu am avut niciun fel de finantare de la Gabriel Resources, dar sa se gandeasca bine daca el ca sef de campanie nu stie ceva despre finantarea campaniei pe care a condus-o la candidatul Mircea Geoana. Sa se gandeasca daca nu stie ceva. Atata timp cat el spune ca-mi rasplatesc finantatorii, inseamna ca stie sigur ca Gabriel Resources a finantat pe cineva... si, daca la mine nu, probabil stie ceva. Am fost doar doi candidati in turul doi
- In orice caz, nu trebuie sa luam in serios un om imatur.
- A facut bine ca a plecat, pentru ca prin pozitiile lui a facut ca Ministerul Sanatatii sa cheltuiasca extraordinar de multi bani nejustificat.
- Eu ma uit unde se duc banii. Daca la CNAS s-a stabilit un oarecare echilibru, la bugetul MS e o mare problema cu programele nationale.
- Am avut o discutie cu actualul ministru (n.r. - Ritli Ladislau) inainte de a depune juramantul. S-au stabilit niste prioritati pe termene. Asta a fost si discutia, ca nu-i primesc juramantul daca nu respecta acele termene.
- Acolo trebuiesc facute cateva lucruri. Sper ca dl ministru sa le faca in termen, asa cum a promis, pentru ca e o chestiune de onoare.
- Si la CNAS trebuiesc vazute abordarile clientale si fraudele, dar asta nu se rezolva decat prin actiunea institutiilor statului si nu implica revenirea la un sistem centraliza dinainte.
- De ce autonomia Casei e o problema iar autonomia Tinutului Secuiesc nu e o problema? Daca avem vreo sansa spre mai bine, e cu cat impingem lucrurile spre teritoriu, spre adiminstratiile locale.
- Daca proiectul depus de PSD vizeaza vor uninominal intr-un tur sau doua tururi, necompensat, orice varianta este buna.
- E mult prea multa incorectitudine cu votul uninominal compensat. Este clar ca sansa tarii e sa-si reduca si cheltuielile sociale, si de functionare a statului.
- Avem 54 de programe sociale, trebuie sa ramana noua mari programe sociale.
- Trebuie sa ne dimensionam statul la ce putem suporta financiar, si asta inseamna reorganizare administrativa, oricat s-ar supara unii sau alti.
- Din rezultat rezulta un singur lucru: USL este si va fi un esec electoral. Ori de cate ori PSD si PNL pierd alegerile, alegerile sunt fraudate. Asta nu le scuza perfomanta proasta, si nici un roman nu o sa creada acest slogan.
- Eu privesc mai atent la Maramures, unde marea Alianta a lua 41 de procente si imediat dupa a fost PDL cu 35%. Cam aici stam cu voturile. La Piatra Neamt, a pierdut de a rupt PSD
- Eu l-am atentionat amical pe Antonescu - pe care il consider la fel de imatur -, "de ce vrei sa ramai in opozitie si dupa 2012?". I-am spus-o pentru ca imi pare rau de liberali, mi-ar parea rau sa-i vad in opozitie si dupa 2012. Va trebui sa revina cu picioare pe pamant si sa vada cat fac electoral daca vor sa guverneze.
- Eu nu ma joc de-a Constitutia. Art. 103 se refera la partide care obtin 51%. Aliantele sunt variabile. Trebuie sa citeasca foarte bine articolul 103, sa inteleaga foarte bine ce s-a intamplat la aceste alegeri si sa decida in consecinta.
- Alianta DA nu a revendicat niciodata 51%.
- Cu peste 51%, presedintele nu mai are voie sa consulte nicio alta formatiune politica. Daca ar fi vrut Constitutia sa includa si aliantele, daca scria acolo la 103: aliante, asociatii de bloc si orice altceva, tocmai pentru ca aliantele sunt variabile...
- Negocierile trebuiesc facute, daca USL va obtine 70 sau 30%, pentru mine e egal. Daca in interiorul USL e un partid care va avea un 51% din membrii parlamentului, nu voi mai chema niciun partid la consultari.
- Luati slugoii astia de la televiziuni care sunt obisnuiti sa primeasca bani de la el si intrebati-i cand li s-a spus sa lanseze zvonul acesta. Cum va puteti imagina ca e posibil sa faci o asemenea desemnare?
- Eu nu am avut nimic cu Patriciu niciodata. Rosca Stanescu si Patriciu au pornit un razboi in numele opiniei lor, ca eu am trimis dosarului lui Patriciu in instanta.
- Nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una e ancheta, si alta showul. Spectacolele de la DNA nu plac.
- Am avut o discutie cu seful DNA in acest sens, i-am spus punctul meu de vedere. Trebuie sa incetam spectacolele in care oamenii sunt purtati ca martori, ca nemartori, ca orice
- Multe victime, mult prea multe, Gaddafi nu mai are nicio legitimitate ca sef al statului dupa ce au murit atatia oameni de ambele parti
- Imi e foarte greu sa am o parere credibila cu privire la ce se va intampla.
- Nu cred ca va mai rezista mult timp si in acelasi timp nu cred ca va ceda negociat
- Nu mi-as dori ca solutii militare sa fie aplicate si in alte state, Romania va fi retinuta
- Daca Gaddafi pleaca, operatiunea militara din Libia e cu un sfarsit rezonabil, daca va fi un razboi civil inca un an, nu e bine.
Citeste si alte declaratii ale sefului statului
- Atentionarea 'amicala' a lui Basescu catre Antonescu: De ce vrei sa ramai in opozitie si dupa 2012?
- Traian Basescu: Desemnarea lui Patriciu premier, un zvon lansat de slugoii de televiziuni obisnuti sa primeasca bani
- Basescu: Exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR
Dincolo de obiecţiunile formulate de Academia Română în declaraţia publicată anterior, revenim subliniind unele aspecte economice. Considerăm că depozitele de aur din subsolul României reprezintă o resursă neregenerabilă de importanţă strategică naţională, proprietatea Statului Român, a cărei soartă nu poate fi decisă numai de autorităţile locale. În consecinţă, decizia cu privire la oportunitatea exploatării resurselor aurifere ar trebui luată prin consultarea întregii populaţii a ţării, eventual printr-un referendum naţional.
Precizăm că în practica internaţională se foloseşte (mai ales la exploatarea petrolului, dar şi a mineralelor, inclusiv aur) aşa-numitul «contract de împărţire a producţiei» (Production Sharing Agreement), mult mai favorabil statului decât concesionarea preconizată (care aduce doar 2% venituri directe din redevenţe, restul veniturilor fiind indirecte, rezultate din impozite şi taxe). Potrivit acestui tip de contract, după acoperirea cheltuielilor de investiţie şi operare, producţia este împărţită între stat şi investitor (revenind statului până la 80% şi 20% firmei). În aceste condiţii, ar însemna ca o bună parte (negociată) din aurul rezultat să revină direct Statului Român!
Considerăm că exploatarea aurului din Munţii Apuseni ar putea fi luată în considerare în următoarele condiţii:
1. Dacă exploatarea s-ar face în galerii şi nu în carieră deschisă. Astfel s-ar evita mutilarea mediului, strămutarea populaţiei, distrugerea unei localităţi şi a vestigiilor arheologice etc.
2. Dacă relaţia dintre stat şi investitor s-ar baza pe procedura contractului de împărţire a producţiei şi nu pe concesionare.
3. Dacă în locul tehnologiei bazate pe cianură s-ar folosi o tehnologie fără acest reactiv. Există în prezent şi asemenea tehnologii, încă puţin folosite, dar imperative în cazul unor zone dens populate“.
2. participatiile la un contract se stabilesc in functie de contributia fiecarei parti la acea afacere; asadar, comentariile tale si ale academiei sunt absolut indcente intelectual si comercial; daca tie iti copnvine sa vii cu tot echipamentul, sa faci toata munca si sa te alegi cu 20% inseamna ca esti bugetar; asa ca stai pe coada linistit si priveste atent la desene animate, poate vei intelege ceva...
3. in fata unor situatii fortuite, razboi sau cataclisme naturale, trebuie sa fii reactionezi repede si eficient; ori nu poti face asta daca nu ai rezerve; dar esti bugetar, si habar nu ai nici tu si nici academia romana, ce inseamna reatia eficienta in timp util; dupa mintea voastra, abia dupa ce se intampla dezastrul cautati firme care pot scoaet aurul sau petrolul din pamant; hai ca esti prastie.....paralel cu realitatea; mergi in padure, ineaca-te...fa ceva cu tine; dar ocupa-te inainte de stupizii de la academia romana....
1. Argumentele tale ca sunt lenesi nu contrazic afirmatiile lor. Si lenesii pot spune adevaruri
2. exista diverse tipuri de contracte si diverse procente ale participatiunii in functie de obiectul contractului. In domeniul energetic Romania a patentat insa tipul de contracte de care vorbesti, aceasta ne fiind insa o regula general valabila la nivel global. Mai e intalnita in minele de diamante, aur si exploatari de petrol din Africa. Dar, la cum gandesti, poate ai nevoie de Atlas sa descoperi pe unde e Africa
3. Asta a fost cea mai tare. Situatia fortuita e acum. Noi ne vom lua cele 12 tone incet incet, pe parcursul anilor, pe masura ce e exploatata. Situatia fortuita de azi nu se rezolva cu 4 mld USD echivalent aur ce vor ajunge, in totalitatea lor, la BNR in 2022.
Ne luminezi insa ce minunatie faci tu la privat? Contracte futures pe bursa?
"mergi in padure, ineaca-te...fa ceva cu tine"
Oricat de diferite sunt opiniile exprimate aici, nimeni, repet, nimeni nu are voie sa spuna asa ceva.
Daca-i faci praf pe niste academicieni, inseamna ca esti un intelectual superior lor.
Esti? Limbajul si atitudinea de mahala ma fac sa cred exact contrariul.
lasa-ma sa ghicesc: ofiter, dar nu in armata
Vedea-l-as (rog expertii portocalii in limba romana sa ma lumineze daca am scris bine...)
presedintele SUE !
Ca asa vorbeste, de parca el conduce deja destinele globului.
Ceilalti presedinti, prim ministrii din statele alea ametite care au fost primele in UE...sa ia lectii, vorbeste inteleptul Basescu.
Am totusi o nedumerire: presedintele Romaniei nu trebuie sa ne reprezinte pe toti?
Reprezinta doar PDL-ul cu codita sa UNPR?
Presedintele Romaniei nu trebuie sa fie neutru in luptele politice?
Cum isi permite sa-i faca imaturi pe sefii partidelor din opozitie? Presedintele Romaniei are voie sa fie mitocan in discursurile sale?
Functia asta nu vine la pachet si cu o anumita tinuta morala, un anumit limbaj si atitudine?
Rade de acuzatiile de frauda ale USL? Dar cine urla, la televizor acum niste ani ca au fost fraude? Nu seful (cum abuziv se autodenumeste chiar el ,ca mai exista si un "draga Stolo") al DA?
(uita ca PD-ul era pe nicaieri si ca locomotiva, care i-a luat de mila, a fost PNL-ul, ulterior atacat mai rau ca PSD-ul de catre "democrati", ca multumire probabil, politica cucului)
Promitea ca iese cu dovezi, ca face, ca drege pentru ca apoi sa taca malc pentru ca, in final, a castigat.....
Dumnezeule, cum poate sa minta, sa inventeze, sa invenineze un om !
Dac pentru un rahat de numar de parlamentari (ei, hai ca stiu ca a fost doar o manevra electorala ca sa mai ia el voturi) a facut referendum, pentru 200 miliarde de dolari de ce nu face (ca de poluare, vad pe aici, nu ne pasa, dupa noi potopul...)?
Uite de aia, ca nu vrea!
Expresia "draga Stolo" adusa in discutie pare o pata de culoare in "dezbaterile" la un birt de carutasi.
Viata merge inainte cu sau acceptul dumitale, intelegi?
Cui sa pese? Unei minoritati, da! Majoritatea insa, fratzica, e pe plaje la mare comportandu-se ecologic rau de tot. :)))
Apropo, sti ceea ce se numeste "consilier prezidential"?
Si inca ceva, nu era mai frumos sa ia hotararile direct, fara sa-ti mai spuna si tie prin intermediul jurnalistilor ceea ce gandeste si are de gand? La ce bun dezbatere publica atata timp cat este "dictator", nu?
Hai, misca-ti ochii pe antene ca aici exista riscul s-a intelegi ceva clar din ceea ce te inconjoara.
Si tot el dupa ce criza a lovit napraznic Romania dupa minunata luna mai 2010 cand Basescu a recunoscut criza in Romania(de fapt i-a spus FMI, el si Boc habar nu aveau ca e criza in Romania in mai 2010!!) a inceput sa-l atace pe Tariceanu ca a lasat finantele tarii intr-o situatie grava!!
Situatie despre care nu a spus un cuvintel Dl Basescu dupa plecarea lui Tariceanu in noiembrie 2008 pana in mai 2010, ba mai mult ne-a asigurat tot timpul ce bine ii merge Romaniei, cum criza nu o atinge desi toata lumea lua masuri si actiona, numai Romania era pe langa!!!
Vorbarie.... lectie de economie, cancelariile occidentale se vor pune pe studiat lectia lui Basescu...Ce Roubini, lectia Presedintelui Romaniei, tara aia care mai anul trecut a trecut pe langa faliment!! Acum da lectii....
Pana sa faca ele asta, Romania lui Basescu dupa 7 ani de mandat prezidential e-n rahat mare si majoritatea romanilor sunt saraci si abia asteapta sa scape de Basescu si PDLul lui...
Si au votat cu PDL, oricum nu le pasa cu cine voteaza ca oamenii stiu ca politicienii mint in campanie(de fapt mint mereu!!)!!
A-propos, ai vazut cum si Pinalti de la PDL Neamt a recunoscut pus in fata imaginilor ca in Neamt s-a dat "mita electorala"(ulei, zahar, faina etc), dar dezinvolt nevoie mare acelasi Pinalti de PDL Neamt a mai spus si ca asa se voteaza mereu in Romania rurala!!! De 20 de ani si nimeni nu ia masuri!!
Asa ca nu-mi spune ca amaratii aia din Neamt(Neamt este al 2-lea din coada cel mai sarac judet al Romaniei la salariu mediu pe economie!!)au votat PDL ca au inteles ei masurile de austeritate ale Guvernului Boc!!!!!!!!!!!!!!
Sa fim seriosi, am vazut dimineata la TV cum UNPR avea in curtea sediului din sector 5 Bucuresti maturi si intrebati cetateni din Bucuresti(!!!) nu din Neamt au spus ca si maturile sunt bune, nu ar refuza nimic, dar mai buna e mancarea ca este scumpa si nu le ajung banii!!
Asa se voteaza si la Bucuresti de catre oamenii amarati si tu imi spui ca PDL a luat 55% la Neamt!!
Pungile verzi(ca portocalii i-a fost frica lui Radulescu sa mai dea, desi cred ca le luau amaratii aia si p-alea portocalii!!) v-au adus victoria in Neamt, nu glorioasa guvernare a lui Boc pe care il injura oamenii de cate ori au ocazia!! Si pe Basescu la fel(poate ne spui de ce nu s-a dus anul asta la Ziua Marinnei, el care nu lipsea anii trecuti de la nici o sindrofie populara, jucand hora-n caruta cu oamenii peste tot!!) ???
Povestiri portocalii...
A-propos, cu Radulescu asta care-a castigat la Neamt chiar se mandreste PDL?!
Mi se pare o catastrofa, am spus si ieri, chiar nu a gasit PDL ceva mai rasarit, cu comunistoidul asta de Radulescu(catastrofa cand deschide gura !) o sa modernizati Romania in 50 de ani de-acum incolo!!!!!!!!!!!
Basescu a batut un cui mare in sicriul PDL.
Au primit pachet cu ulei, zahar, faina si inainte si dupa votare si li s-a spus cu cine sa voteze si au votat: PDL!!!
Pinalti de la Neamt a recunoscut in studio si a spus clar ca asa este si ca este ilegal dar nimeni nu ia masuri nicodata!!
Asa se voteaza in Romania rurala de 20 de ani!!
Crede cineva ca amaratii aia din Neamt(al doilea din coada cel mai sarac judet) stiu ce voteaza, ca pe ei ii intereseaza?!
Cand esti atat de sarman nu mai conteaza, oricum batranii aia stiu ca politicienii mint mereu si mai ales la alegeri... au preferat sa primeasca ulei, zahar, faina(in saracia aia conteaza orice e gratis) si asa au votat.
Asa voteaza mereu.
Asa a castigat PDL la Neamt si acum spun tantosi nevoie mare ca electoratul a inteles pana la urma masurile de austeritate si au votat PDL !!!!!!!!!
IPOCRIZIE portocalie !!!!!!!!!!!!!
De unde prostia asta?
Iti spune ceva "cine nu-i cu noi, este impotriva noastra"?
Este lozinca stalinista sub care s-a dus "lupta de clasa" in anii 50, au fost inchisi si multi din ei omorati "dusmanii poporului".
Vad ca ati scos-o de la naftalina.
Culmea este ca in PDL este, la ora asta , cea mai mare concentratie de comunisti si securisti (multi activi in multele si rasfatatele servicii secrete ale lui Base) din toate partidele romanesti.
Base ...sti si tu ce a facut pana'n89, Boc secretar UTC pe centrul universitar Cluj (si daca asta nu dadea cu subsemnatul la secu, nu stiu cine o mai facea...., ca scrisori de devotament , publicate in presa,lui Ceausescu a semnat).
Vopsirea ciorii in alb, transformarea voastra in vasnici luptatori anticomunisti ma dezgusta.
Pana in 89 unde dracu' ati fost?
Uite, eu, anti basescu convins, am dosar la secu, am fost anchetat si nu suport sa ma jignesti tu cu carnetul tau rosu.
Intreaba-ti idolii de carnetele lor !
In acelasi spirit (si cu asupra de masura) vad la tine ca "cine nu e cu Antonescu e cu Basescu". Colac peste pupaza, te mai si enervezi :))
In opinia mea, Ponta impreuna cu Antonescu nu ajung la glezna lui Basescu si asta nu pentru ca Basescu e un titan, ci pentru ca astia doi sunt niste pigmei ridicoli.
P.S. Vorbeste cu ai tai sa mai ceara respect: respectul apare atunci cand este meritat!
Hotnews:="Va castiga Romania peste 4 miliarde de dolari?
Atat beneficiile pe care Romania le va avea de pe urma acestui proiect, cat si cota parte pe care statul roman o detine reprezinta subiecte de disputa.
La un pret al aurului de $900/uncie, profitul net generat de afacere ar urma sa ajunga la 1,9 miliarde dolari, suma din care Gabriel Resources ar incasa 1,3 miliarde, iar statul roman 0.6 miliarde, bani la care se adauga inca 1,2 miliarde din taxe si impozite. Per total, beneficiile directe sunt estimate la 1,8 miliarde dolari.
Suma care ridica insa cel mai mare semn de intrebare este cea reprezentand beneficiile indirecte, respectiv 2,4 miliarde dolari. Gabriel Resources include aici toate cheltuielile de operare a minei pe motiv ca acestea se fac in Romania, distributia fiind urmatoarea: costurile generate de minerit - 22,9%, cele generate de procesare si stocare - 65,5%, si cele generate de activitati generale si administrative - 11,6 %.
Pe acelasi principiu insa, si Renault poate spune ca privatizarea Dacia genereaza beneficii pentru Romania de peste 2 miliarde de euro anual, si OMV poate spune acelasi lucru despre Petrom, si ArcelorMittal despre Sidex, iar lista ar putea contiuna.
Este cel putin fortat sa promovezi peste tot cifra de 4 miliarde, cand beneficiile reale nu depasesc 2 miliarde de dolari, in cel mai bun caz. Iar 2 miliarde de dolari inseamna 100 milioane dolari pe an, timp de 20 de ani.
Potrivit informatiilor cuprinse in raportul ASE prezentat mai sus, la un pret al aurului de 900 dolari pe uncie, Gabriel Resources isi va amortiza costurile in primii trei ani de functionare, urmand ca din anul 4 sa treaca pe profit."=
Tu ce esti?
Ca vad ca infierezi, cu manie proletara Academia de Studii Economice, ignori scrisoarea Academiei Romane.
Zeci de miliarde de dolari? De ce nu sute?
Ca nu te doare gura !
Daca va spune basescu sa va vopsiti blonzi toti, o faceti imediat si sustineti ca a fost ideea voastra?
Incep sa cred ca il meritam.....
Jos Basescu, jos dictatorul, nu? Cam atat ... ok
Academia Română: Precizăm că în practica internaţională se foloseşte (mai ales la exploatarea petrolului, dar şi a mineralelor, inclusiv aur) aşa-numitul «contract de împărţire a producţiei» (Production Sharing Agreement), mult mai favorabil statului decât concesionarea preconizată (care aduce doar 2% venituri directe din redevenţe, restul veniturilor fiind indirecte, rezultate din impozite şi taxe). Potrivit acestui tip de contract, după acoperirea cheltuielilor de investiţie şi operare, producţia este împărţită între stat şi investitor (revenind statului până la 80% şi 20% firmei). În aceste condiţii, ar însemna ca o bună parte (negociată) din aurul rezultat să revină direct Statului Român!
Suntem furaţi şi dacă stăm şi nu spunem nimic, ne merităm soarta!
Datoriile tărilor din UE, conform evidenţei Băncii Mondiale (64 de ţări), pe grupe de câte 5 ţări:
- M.Britanie, Germania, Franţa, Italia, Olanda: 24.939 mld $
- Spania, Irlanda, Luxemburg, Belgia, Suedia: 9.240 mld $
- Austria, Danemarca, Grecia, Portugalia, Finlanda: 3.131 mld $
- Polonia, Ungaria, România, Cehia, Slovacia: 879 mld $
- Slovenia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia: 211 mld $
Sumele sunt in miliarde de dolari SUA şi sunt comunicate de state pentru trim. I 2011, exceptând Marea Britanie - cea mai îndatorată ţară din Europa - a cărei ultimă comunicare (8.981 mld $) este din trim. II 2010.
Datoria SUA in trim. I 2011 era 14.825 mld $. Prin comparaţie, cele mai îndatorate zece ţări din UE au o datorie de 2,3 ori mai mare decât SUA, iar primele 5 de 1,7 ori.
World Bank Quarterly External Debt Statistics: Permanent URL for this page http://go.worldbank.org/6V603CE490
Acuma uită-te pe cifre şi analizează:
- datoria primelor 5 ţări cu datorie mare
- datoria primelor 10 ţări cu datorie mare
- datoria statelor din fostul lagăr socialist- la cât se ridică ea, şi cât este ponderea ei din datoria totală a viitoarei S.U.E.
Se cheamă cumva că vom plăti datoriile altora?
Insa, asa cum se prezinta acum Romania, e prea multa coruptie si practic:
- veniturile catre stat ar fi mici (negociate prost) din cauza "comisionelor" neoficiale incasate de diversi
- curatarea zonei mai mult ca sigur nu se va mai face, pentru ca statul roman, din motive de spaga si interese contradictorii nu ar fi in stare sa oblige firma la a curata zona
Pana cand in Romania nu o sa se reduca semnificativ coruptia, din acest proiect nu ar castiga bine nimeni altcineva decat firma respectiva si coruptii care dau diverse avize.
Deci mai bine sa astepte proiectul asta... o generatie doua, aurul nu o sa plece de acolo.
Dacă veţi vrea să uitaţi această lecţie a trecutului, atunci se va naşte un monstru mai mare şi mai periculos, exploataţia minieră Roşia Montană Gold Corporation.
La Roşia Montană, cea mai mare problemă va fi iazul de decantare. Aşa cum rezultă din studiul de impact, fundul viitorului iaz este plin de fisuri şi microfisuri, care nu vor fi izolate în niciun fel. Asta se va întåmpla într-o zonă carstică, plină de ponoare şi izbucuri. În cåţiva ani, cånd presiunea va fi suficient de mare, toată apa freatică pånă la Arad va fi în cele din urmă contaminată. Definitiv. Iremediabil.
Ce sa-i ceri manelistului cu mintea necoapta, n-avem nevoie de autostrazi si ne imbogatim cu aur.
De Palestina nici nu mai vorbesc.
Scoate-ti un miliard din rezervele bnr pentru inceperea santierulu, faceti o companie romaneasca si incepeti exploatarea fara firma Gabriel (sau cum s-o numi) care incearca sa ne prosteaza cu campanii in televiziuni, cum ca ce bine vor ei Romaniei.
Iar ne dam resursele afara?
Nu ne-a fost de ajuns ca am dat petrolul?
Pai, o sa punem manageri PDL, care, se stie, sunt anticomunisti, antisecuristi (inainte de '89 ce or fi facut ?) si, mai ales , anticoruptie pana la moarte.
Astia vor gestiona cinstit si competent fiecare leutz, fiecare gram de aur, ca nu sunt uslasi vanduti rusilor, americanilor, francezilor, nemtilor etc.
Inteligenti cum sunt, vor inventa si metode noi de exploatare, fara cianuri si fara mineri (ca stim ce fac minerii....)
sunt tare curios cat a fost spaga pentru ca au reusit sa-i cumpere pe toti (pdl, pnl,, psd ...)
asta e o sa ne trezim cu o bucata de tara devenita inutilizabila... si poi o sa urlam si o sa zicem ca n-am avut noroc...
nu am gasit un titlu mai bun, ok? e un comentariu pe un forum nu un roman...
tratez cu foarte mare seriozitate acest subiect, desi surprinzator pe forumul asta putini sunt de acord cu proiectul RM. In schimb cand base spune ceva pro RM... parerile se schimba... mai sa fie!
PS: te provoc sa ma combati in ambele comentarii fara sa ma jignesti... crezi ca e atat de greu?!
Trebuie scos aurul asta urgent pentru ca se ....altereaza!!!
Invitatia la puscarie l-a convins sa faca ce i se spune.
Circul cu inscrierea partidului este tot o chichita electorala (inventia Basista cu martirajul, victimizarea care naste simpatie, sunt curios cum arata DD cand plange..), nu-mi fac griji, o sa apara la tzanc.
Ce electorat prosteste DD? Pe iubitorii de Elodia si alte dramolete de mahala, din pacate potentiali votanti de stanga.
DD ii atrage cu povesti (20000 de euro pe cap de ametzit) si apoi ii face cadou dreptei PDL-iste (ca cica sunt de drepta).
Basescu prim ministru, dupa modelul Putin si ne ia dracu' mai departe, ca nu ne mai saturam!
Cei din DNA care vor cariera sa stranga probe pt urmatoarea schimbare politica.
Ca doar ii votezi cu doua maini !
Toata administratia, de la prim ministru pana la directoare de gradinita, este portocalie.
Partidul stat este peste tot, nu mai ai loc de el nici sa respiri si nu este in stare sa organizeze o mina?
Rusinica !!!!!
Sigur ia 4% (ca or fi 20 de tone, sau 12 om vedea cand ajung la final si trag linie).
Si ideea ca vom "castiga" sute si sute de miliarde.
Daca exista 300 de tone cu 1900 USD uncia avem urmatoarea maxima cifra de afaceri: de 20349000000. Adica 20 de miliarde 349 de milioane de USD.
Statul va primi, gratis si cert : 813960000 in echivalent aur. Adica 814 milioane la o valoare a aurului de 1900 USD / uncie. Echivalentul a Vreo 561 mil Euro.
Ramane ca asociata Gabriel Gold Corp si statul roman sa se bucure de o cifra maxima de afaceri de 19,5 mld USD in echivalent aur.
Scadem costurile de exploatare pe zece ani etc etc.
Eu zic ca raman cu vreo 18 mld echivalent in aur. Din care statul mai ia un maxim de 3.6 mld echivalent in aur. Plus cele 830 primite oricum gratis, e echivalentul a 4 .4 mld USD in echivalent aur in 10 ani. Sau echivalentul a 3 mld EURO in Aur, pe parcursul a zece ani. Mult, putin, decideti voi!
Dar pe Basescu, pe voi, adoratorii sai, cine va califica "maturi"?
Cum isi permite, cum va permiteti sa-i faceti imaturi pe altii?
In '90 lozinca era "bosorogii fara dinti, vor s-ajunga presedinti", cu referire la Ratiu si Campeanu (si Coposu era tratat in aceeasi categorie), acum am sarit in extrema cealalta..deh, are si Basescu o varsta...dar nesimtirea cu care se arunca aceste invective este aceeasi.
"Asa cum a zis si el, specialistii hotarasc"...pai Academia Romana, Academia de stiinte Economice s-au pronuntat, ce mai vreti?
Aaaa, specialistii "canadieni" (sunt la fel de canadieni ca mine)...
Bravo domnule !
nu sunt convins ca nu s-ar fi intamplat asta si daca era psd-ul la guvernare, dar fiindca l-am votat pe sarpele asta de doua ori, imi cer iertare compatriotilor dezamagiti si ma duc sa vomit pana lesin...auzi, sa-si stie el poporul in siguranta inainte sa plece! cata fatarnicie!!!
E aurul Canadienilor! :))) Pai atunci e absolut corect procentul. Sa zicem boda-proste ca ne si dau ceva. :)
A mai incercat si canadianul ala, Iancu parca, Avram, sa scoata aurul de la bogati sa-l duca in Quebecul de Alba. Acum a venit Canadianul sef, Basesco de Mont Real si face el ordine!
l'au convins sarkozea si anghelina.
apropo, o fi fost churchill pro european, dar mai pe de laturi.
una din marile lui ziceri a fost ca intre ioropa si largul marii, ar alege largul marii.
la base ar merge mai bine zicerea asta :-)
britizii au intrat in uniune dupa ani buni, in 73, daca nu gresesc. au zis pas la schengen si la euro.
asa si scandinvii.l
statele unite ale lui sarkozea si anghelina vor cocheta cu moscau.
cu asa uniune, vin muscalii d'a calare pe tzevile de gaz...
precis va fi o mare putere militara, mai ales daca'i dau pe yankei afara din ioropa, din sue.
Dar faptul ca e o exploatare pe baza de cianuri da un indiciu si asupra tipului de zacamant. E un zacamant saracacios, cu o concentratie mica de minereu aurifer. Puritatea minereului poate fi insa mare.
1) Montana – în 1998 a fost adoptata initiativa cetateneasca de interzicere a cianurii în minerit atât pentru proiectele propuse cât si la exploatarile existente. Aceasta hotarâre a fost întarita de decizia Curtii în aprilie 2006.
2) Colorado – cinci regiuni au interzis tehnica cianuratiei în minerit. Pe 27 februarie 2004, membrii comisiei regiunii
Summit au votat pentru interzicerea cianurii pentru a proteja sanatatea publica de efectul acestei substante în minerit.
3) Wisconsin – 5 noiembrie 2001 – Senatul statului Wisconsin a aprobat doua legi pentru protejarea mediului înconjurator cu 19 voturi pentru si 14 împotriva. Prima lege prevedea interzicerea cianurii în toate minele din Wisconsin, iar a doua stabilea principiul ‘fara tratament special’ pentru industria
mineritului.
4) Turcia - În 1997 aceasta tara a decis interzicerea cianurii în minerit pe baza articolului 56 din Constitutia statului care garanteaza dreptul cetatenilor la un mediu sanatos. (nr. 1996/5348, decizia nr. 1997/2311).
5) Turcia – Parlamentul a hotarât la 17 decembrie 1994 oprirea exploatarilor miniere de lânga Pergamon si Adramyttion.
6) Honduras - În martie 2001, 75 de persoane reprezentând 15 comunitati din vecinatatea a opt mine au participat la o întâlnire pentru lansarea unei campanii la nivel national ‘Honduras valoreaza mai mult decât aurul’. Obiectivele vizate erau interzicerea cianurii în minerit, interzicerea exproprierii localnicilor si întarirea legislatiei de mediu.
7) Cehia – Parlamentul ceh a aprobat în septembrie 2000 o lege prin care nu se mai permite prelucrarea aurului cu cianuri pe teritoriul Cehiei.
Şi altele
Si-au protejat padurile, mediul, sanatatea vietii! Niste fraieri. Noi vom primi echivalentul a 400 milioane USD/an timp de vreo zece ani! Pt 4 mld de USD sta politicul si caprita si mai zice si ca-i place!
Dupa matematica mea da 12 tone si nu 20. Ce mai inseamna azi 8 tone de aur.
Poporul roman ar ceda instant in orice referendum suveranitatea sa catre tari ca Germania sau S.U.A, orice e mai bine decat javrele de la Bucuresti.
Si ce frumos vorbeste sefu de descentralizare, si de lasarea banilor in teritoriu, in loc sa vina la centru pentru a se cheltui pe autostrazi fictive la preturi aberante, sau proiecte nationale de sali de sport la care se considera ca odata turnata temelia este gata si sala de sport, descentralizare care incepuse pe vremea guvernului Nastase si incepuse sa se vada rezultatele, dar care a fost stopata de guvernul Tariceanu.
Si vine sefu si acum la sfarsit de mandat PDL, care clar nu o sa dispara ca formatiune politica, sa faca el mult bine dupa ce timp de aproape 8 ani nu a realizat nimic din ce a promis.
Pensiile vor fi platite de la Bruxelles, nu? :)
După acest accident mai multe state europene au interzis exploatările cu cianuri. Noi dăm aurul pe nimic şi rămânem cu cianurile.
Eu zic că e... autist, ca şi modelul său secret, tov. preş. N. Ceauşescu...
Lor le este frica ca trebuie sa dea banii inapoi daca nu le iese figura, nu-i doare pe ei de rezervele BNR. Cel mai corupt guvern din ultimii 20 de ani s-a trezit brusc ca vrea binele romanilor. Iar asa zisa redeventa a statului statului roman este o gluma, este mult mai mult metal acolo iar miza-i mult mai mare decat lasa smecherii sa se vada. Mai vedem in curand.
Numai golanii de la '89 incoace. Cine-si imagineaza ca o vom duce mai bine se inseala amarnic.
Un mic exemplu: a scazut pretul piinii sau al uleiului tinind cont de productia record de anul asta?
Vor beneficia de totul, jmecherii din politica si acolitii lor. Va imaginati ca daca tot pamintul agricol din tara asta ar fi cumparat de straini si ar fi exploatat la maximum ati avea mincare mai ieftina?; iluzii.
Din pacate golania si prostia din tara asta e la fel de mare iar prostimea o va duce la fel de prost.
Cum impaca dl presedinte SUE cu juramantul ?
In Romania nu exista nici dreapta nici stanga, sunt numai hoti si acolitii lor.Plus simpatizantii mai mult sau mai putin fanatici.Si cretini.
Daca il intrebi de atlantism sigur iti va raspunde ca are legatura cu Atlantida...
ONG-urile care pana acum tipau "Salvati Rosia Montana" pot sa-si ia adio de la salvare...dupa cum se vede, cand marinarul vrea ceva se va intampla... ar fi o mare surpriza sa vad o impotrivire, eventual udemeristii care au porniri ecologice (unii dintre ei)...
Ma bucura faptul ca se opune numirii unui PM din partea coalititiei eventual castigatoare a alegerilor.Macar il vad mai repede suspendat dar mi-as dori si mai tare sa-l vad dupa gratii, impreuna cu multi altii care intr-un final vor trebui sa raspunda pentru situatia in care se afla tara.Aici am mari rezerve ca se va intampla vreodata asa.
Cseke a fost de departe unul dintre cei mai buni ministrii din guvernul basescu, s-a opus unor canalii ca duta pedelacul si l-a costat ministerul...poate sa latre cine ce vrea.
Eu astept o perioada postbasescu in care sper ca urmatorul nu va avea acelasi comportament de manelist mahalagiu ca actualul presedinte a unora dintre voi.La ce comportament de taranoi are, al meu nu este...
Unde e concluzia aiurea?Ca eu am repetat ce a spus idolul...Care e cam aiurea, intr-adevar.
Ministrul nu este si nu a fost doar al meu.A fost si al tau ca doar e platit din bani publici, impozite si taxe... exact ca presedintele tau care debiteaza ineptii pe ecranul unei televiziuni platite tot din bani publici...
De unde ai mata informatia cu datoriile???Si cum s-a facut din 300 milioane 1 miliard, brusc dupa ce a plecat ministrul????
Sunt dezamagit, foarte dezamagit.
Draga Base, in fiecare zi iti maresti sansele sa te duci acolo unde meriti. Punct.
Prietenii stiu de ce.
Romania
• concesioneaza bazine petrolifere in Platoul marin sau Campia Vestica
• promoveaza cumpararea cianurii cu zacamintele de aur, argint, uraniu din Rosia Montana !
Un cosmar cu tradare de tara , coruptie, etc, …,etc,…, caruia-i suntem jalnici martori si cobai : fara Demnitate , fara Onoare , fara Responsabilitate si dragoste pentru copiii copiilor nostri !