"Am spus si in opozitie, si ca presedinte am spus ca sustin acest proiect. Nu e o noutate, dar acum il sustin mai mult ca oricand, din motive pragmatice. Uitati-va ce se intampla cu toate monedele, au probleme de stabilitate si de depreciere. In ultimii cinci ani, pretul aurul a crescut de la 620 de dolari uncia la 1.890 de dolari. O diferenta de 1.270 de dolari cu perspectiva cresterii pana la 2.300 - 2.400 de dolari anul acesta. (...) Daca in ultimii cinci ani aurul a crescut cu aproape 200%, cel al argintului a crescut cu 500%", a aratat presedintele Basescu.
"Eu as vrea sa vad inceputa exploatarea aurului la Rosia Montana. Pe forumuri a fost o controversa foarte puternica, dar unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca vom pune banii la buget pentru deficite sau somaj. Nu. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR. Cred ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur pentru viitor. Cum sa fie renegociat contractul, nu ma pricep. Trebuie sa iesim din demagogie, am discutat cu ministrul Mediului angajamentul companiei mixte. Statul roman are o redeventa de 4% care vine automat, ceea ce inseamna la 300 de tone ca 20 de tone vin gratis in rezerva BNR. Probabil o renegociere ne-ar aduce ceva mai mult", a spus el.
"Ar trebui sa dam drumul la exploatare pentru ca am creste rezervele de aur si pe de alta parte cream locuri de munca", a insistat presedintele.
Totodata, seful statului a anuntat ca in tara noastra vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, care vor fi gestionate de companii romanesti. "Romania va mai deschide in perioada urmatoare doua exploatari de aur. Un zacamant de 50 de tone si altul de 54 de tone, cu companii romanesti", a spus presedintele, fara a oferi alte detalii.
- Basescu: Va pot garanta ca nu am avut niciun fel de finantare de la Gabriel Resources
"E un om imatur, care pana sa ajunga la maturitatea necesarea unui lider de partid, va impinge partidul in opozitie inca 20 de ani. Cum poti sa spui o asemenea prostie despre seful statului tau. Atat il duce capul, atata spune. Eu va pot garanta ca nu am avut niciun fel de finantare de la Gabriel Resources, dar sa se gandeasca bine daca el ca sef de campanie nu stie ceva despre finantarea campaniei pe care a condus-o la candidatul Mircea Geoana. Sa se gandeasca daca nu stie ceva. Atata timp cat el spune ca-mi rasplatesc finantatorii, inseamna ca stie sigur ca Gabriel Resources a finantat pe cineva... si, daca la mine nu, probabil stie ceva. Am fost doar doi candidati in turul doi. In orice caz, nu trebuie sa luam in serios un om imatur", a declarat Basescu.
Daca in 15 ani n-am reusit sa facem nimic in zona aia, probabil ca mineritul e o sansa buna.
Oricum, s-a discutat suficient proiectul asta incat lumea sa fie cu ochii pe el si sa fie monitorizat cum trebuie!
sa trecem la treaba, nu te apuci sa vinzi valorile din casa pe nimic!!
aurul va fi extras de canadieni -de fapt de gaska lui Soros-si va pleca hat departe Romania ramanand cu sterilul si cu iordanele presedentiale!
aurul nu se da strainilor nicaieri in lume e ca si cum a da toti banii de gratis unor banditi ,pentru protectie si gaska iti da inapoi 10% din ei !frumoasa afacere nenea presedintele!la fel ca aia cu petrolul la austrieci-rade Europa de noi si cu tuhasul!
Sumele rezultate din exploatare pentru guvernul roman (care isi adjudeca prin forta banii rezultati din resursele exploatate) sunt mici - estimate de alti cititori la cca 2 miliarde de dolari, rezonabil de mici pentru a fi realizate prin munca de cetatenii romani.
Schpagile date diferitilor "tovarasi de drum", intre care s-a inscris prin declaratia sa publica si dl. Basescu - probabil sunt si mai mici, in total, decat acesta suma.
Restul reprezinta profitul firmei specializate in otraviri pe scara larga cu cianuri, care a avut recent cateva accidente, chiar in regiune. Evident primii impactati au fost niste unguri - prin otravirea apelor Tisei - deci problema aparent nu ii intereseaza pe romani.
Cu ajutorul unor importanti consultanti - dl Baltazar - Rosia Montana Gold Inc. isi croiste incet dar sigur drumul spre profit prin sfortza schpagii - cuprinzandu-l si pe el .... pe conducator!
Romani - nu tipati prea tare ca va vine si voua randul, dupa resursele minerale, probabil urmatoare miscare politica va fi liberalizarea adoptiilor internationale si vanzarea la liber de organe pentru transplant.
Traiasca si infloreasca democratia pedeleprista !
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Se zice insa ca ar fi rezerve importante de alte materiale rare si extrem de pretioase in economia de sec 21. cum este litiul, cuprul, woframul, vandaiu, zirconiu.
pentru litiu si cupru, sa nu uitam ca americanii au pornit un razboi in afganistan.
Ca cetatean - incerc sa gandesc in termenii economiei de piata si nu pot sa dau credit unor politicieni prosti si coruti, care incerca sa rezolve de multe decenii in mod pompieristic problemele nationale, prin expediente si gargara.
Sustinerea unor proiecte cu impact dezastruos asupra mediului este ceva obisnuit pentru statul roman - iata cateva exemple:
- explotarile de petrol din judetul Prahova de la sfarsitul sec XIX inceputul sec XX - ce a ramas in urma ?
- mineritul de suprafata din bazinul Rovinari - ce a ramas in urma ?
- mineritul din Apuseni - ce ramas in urma ?
- mineritul din Maramures - Baia Mare, Baia Sprie, etc . - ce a ramas in urma ?
- mineritul de adacime din Dambovita si Prahova - Sotanga etc. - ce a ramas in urma ?
Well ... ce credit putem acorda unei organizatii care timp de 120 de ani repeta sistematic aceleasi greseli ?
Pai ca schpaguitzii sunt altii, care vin si trec, iar obiceiurile proaste raman.
In fapt politrucii cei noi sunt tot oameni preocupati doar "sa ocupe o functie", nu sa faca ceva pentru ei si pentru tara.
Atat ii duce pe ei mintea.
"Patria si Dreptul Meu!"
.
e ca si cum arabii si-ar ceda tot petrolul pe 4% din valoare (poate chiar o fac unii dar asta nu inseamna ca e bine).
oare cat de prost sa fii sa incerci sa prostesti pe altii cu figura - pierdeti voi baieti 20 de miliarde in aur dar castigati 1 miliard.
ca e scump sa faci exploatare si nu avem noi bani de exploatare, hai sa lasam pe altii binevoitori sa faca asta in locul nostru.
Mi-e sila de voi vanzatori de tara, in loc sa va ganditi la bunastarea tarii va ganditi cum sa mai faceti o spaga , huo !!!
Solutia corecta ar trebui sa fie credit de stat si exploatarea de stat, in interesul national, dar la noi orice chestie de stat se transforma rapid intr-o gaura neagra din pricina acestor politicieni corupti pana peste cap.
Sa nu ma intelegeti gresit, si in afrara politicienii fura, dar acolo fura mai cu masura si mai si fac ceva, la noi sunt atat de prosti ca doar fura, ca nu stiu sa faca nimic altceva.
Probabil ca baietii de la RMGC au tot dat spagi in avans pe peste tot si si-au cam pierdut rabdarea, mai ales acum cand aurul e la maxime. Asa ca au inceput sa faca presiuni si sa-si ceara dreptul iar marionetele noastre executa caci au banii in cont deja.
Dacă pocneşte bula aurului cum a pocnit şi bula imobiliară (şi e foarte posibil să se întâmple asta fiindcă exploatarea nu va porni mâine, va mai dura luni sau ani pâna va ieşi primul lingou de acolo) va ieşi o "materie moale şi maro" din toată exploatarea, cum e obiceiul la români.
~Nautilus
tu ai habar cat e redeventa la crima ecologica, sociala si cultural-istorica de acolo?
In cati ani bagam in rezerva o tona de aur? ia si tu socotitoare si imparte si apoi incearca sa-ti stimulezi neuronii analizand concuziile.
Mai bine ar aduna aurul si banii furati de colorati si l-ar baga la rezerva.
Ar dubla rezerva BNR pana la sfarsitul anului aproape gratis.
Stiti cat inseamna 10% din 300 de tone?...in jur de 2 miliarde de dolari. Ce afacere e asta...ca pe mine nu ma duce mintea sa o inteleg.
Mi se pare cam mare paguba...cam cat tot imprumutul luat de la FMI... Bravo dle. Basescu...tot inainte pe culmile succesului...in ale hotiei, evident.
Ziceam ca voi furati mai putin decat aia de prin opozitie...dar daca va iese treaba asta, i-ati depasit pe toti.
Succes ce sa zic...romanul merita ce e mai rau. Poate doar asa isi revine...ca de la sine nu vad cum.
Sa nu coste ata mai mult ca fata.
Altfel,l-ar fi scos cetatenii romi ,pana acum.
Sa vina o companie care respecta regulile economiei de piata (asa cum redai fara sa gandesti putin) si sa iti ia 90% din el.
Asta nu are nimic de a face cu fosta oranduire.
Era paradis aici la noi daca poporul era altul (mai de pe la nord).
Asa sa-l ajute Dumnezeu pe el si inca 7 generatii
Nu le este de ajuns ca ne-au distrus economia, acum ne iau si resursele,
basescu sa vorbeasca de aurul de la rosia atunci cand vor merge motoarele economiei macar la sfert cat erau pe vremea lui ceausescu,
in rest numai de japca sunt buni si ei si fostii, parca mai ieri dadeau marea neagra pe mai nimic.
sa puna mana sa atraga manageri buni sa spijine initiativa privata si frmele
ca 20 de tone de aur le sparge intr-o campanie electorala de nu se vad.
Iar voi de la hotnews ati nceput sa-i tineti isonul.
Suntem atatia oameni care ne am saturat de politica celor 2 poli pdl si usl
chiar nu vedem ca tot ce fac e pentru a ne fura voturle si a si legitima existenta lor de larve.
domnu basescu fapte, nu vorbe
pentru fapte v am votat, beizadea ordinara ce esti
asta inseamna 200 de milioane pe an. 200 de milioane de euro in conditiile in care PIB-ul pe 2010 a fost de 120 000 de milioane de euro!!!!
nu spun ca este nimic, dar sa nu ne vanda Presedintele aceasta afacere drept solutia providentiala de a iesi din foame!
oamenii vor fi vesnic nemultumiti. surprinzator, si bugetarii se plang ca le-au scazut salariile, dar pe umarul lor nu plangi!
si inca ceva, raportat la cat va castiga, cat il va costa pe statul nostru igenizarea zonei dupa exploatarea ei?
v-ati ingrozi sa aflati adevarul.
zeci de miliarde, ba chiar sute de miliarde apar doar daca raportezi suma la subdiviziunea leului...
Zacamantul de aur de la Rosia Montana este estimat la 300 de tone.
Aurul este in Romania, al Romaniei, indiferent de data exploatarii.
La pretul actul este aproximativ 20 miliarde dolari. Exploatarea respectiva cred ca va dura cel putin 5 ani. Romania primeste din cele 300 de tone 4% (desi eu stiam de 2%). Asta ar veni 12 tone, nu 20, adica echivalentul ar fi 731 milioane USD, la acest pret. Asta vine aproximativ 500 milioane EURO. Adica mai putin de 100 Km de autostrada, la preturile calculate de Min Transporturilor. Adica 20 de km de autostrada pe an.
Mai sunt niste probleme tehnice. Care e modul de calcul al redeventei? Procent la profit? Ar fi nasol, ca e usor sa scoti compania pe pierdere si atunci vor scoate 300 tone de aur din Romania fara sa plateasca redevente. La volumul estimat al filonului, cum am calculat eu? Nu stiu.
Concluzia.
Avem in pamant 20 de miliarde USD. Le dam altcuiva. Cu ce ramanem?
Sa spunem ca vor crea 500 locuri de munca, cu un salariu mediu net de 4000 lei/luna (greu de crezut, dar fie). Grosso modo ar veni ca se platesc in 5 ani 120 mil RON contributii sociale (adica aproximativ 40 mil USD) iar alte 120 mil RON intra in consum. Suntem scutiti de plata a 500 ajutoare sociale, timp de 5 ani. Estimez 24 mil RON adica 8 mil USD, pe 5 ani.
Greu de spus ca impozitul pe profit va depasi 1 mil USD anual, respectiv 5 mil USD pe 5 ani.
Sa adun empiric: eu vad maxim 824 milioane USD la buget, in 5 ani. E adevarat ca nu ii da nimei in alta parte de pomana. Dar pentru astia, stergi din rezerva naturala a Romaniei 300 tone aur, adica 20 miliarde USD.
Cu ce ramanem?
824 mil USD in 5 ani, adica 110 km autostrada, la costurile calculate de Min Transporturilor, adica 22 Km autostrada pe an. Merita?
Pe de alta parte, care vor fi costurile ecologizarii post-exploatare?? Nu cumva vor depasi cu usurinta suma incasata?
Tu, de exemplu, esti specialist ?
Pertinenta analiza.
Cata grija fata de rezerva de aur a BNR. Dar oare are Romania cu ce sa cumpere dela Gabriel Resources acest aur in conditiile unei partajari neechitabile a extractiei. Mugur Isarescu afirma anul trecut ca nu avem nevoie de acest aur. Atunci de ce sa-l mai exploatam? Poate vor avea nevoie de el nepotii nostri. De ce atata graba pe acest subiect inainte de alegeri. E clar ca deja e hotarat ca aurul romanesc trebuie sa intre in posesia celor care stapanesc deja tot aurul lumii. E apoape prea tarziu din pacate! Dumnezeu sa ne lumineze pe cei ce mai simtim romaneste si suntem lipsite de desarte ambitii politice!!!!
De ce nu exploateaza statul ?!?!?
De ce s-a pus pe butuci societatea de stat ROMAUR? Acum brusc e nevoie de aur la Banca Nationala? De ce banca nationala atunci a incetat sa mai cumpere aur - falimentand automat multe mine de aur ale statului ???
Sigur ca vad, zboara berzele cu ele in cioc depunind bebelusii in poala unei fufe polenizate in paradisuri fiscale.
Ca sef de stat (dar ca fiinta umana ? ) parca as vrea (aici mi-a venit inima la loc ca nu e sigur totusi) sa-mi pun tara in siguranta, de aceea cred (deci numai crede, nu e sigur) ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa
Daca asta este seful de trib, atunci cu siguranta nu vreau sa fiu unul din comunitate.
plus ca pa langa aur mai iau la schimb si wolfram, cupru, argint, uraniu si cine stie ce mai gasesc ei acolo.
trebuie multa cianura ca sa nu cunmva sa ne simtim nedreptatiti.
Am scapat de niste ordinari..am dat peste altii si mai si...
poluarea e o falsa problema, sunt solutii, dar e aruncata la guvizi, ca sa aiba ceva de rontait si sa nu se tipe prea mult pe marginea furtului.
ai priceput acum
Problema este ca noi suntem luati de prosti si trebuie sa ni se explice ceva evident - cum ca pretul aurului creste si BNR are nevoie de rezerve.
Prin asta
O sa facem cu Rosia montana cum am facut cu Petrom si apoi o sa ne intrebam de ce statul roman nu mai e proprietar pe resursele subsolului.
Poate ne explica cineva de ce "cota" statului este atat de mica si mai ales cine (nume, prenume) a concesionat zacamantul in conditii dezavantajoase.
Sa traiasca bine, ca morcovul...
Banii care i-ar putea lua Romania de la Gabriel Resources sunt apa de ploaie dupa cum s-a spus si in alte comentarii tiparnita FED din US zbarnie , hartia numita dolar este efectiv doar hartie + cerneala deci ce sa tot facem cu atata hartie ca la un adica Romania oricum poate da faliment si ca are 100 tone aur si 200 tone; Romania are nevoie de investitii care sa exporte produse finite de valoare mare si cel mai important un mediu privat cat mai prietenos ..nu doar cu niste arabi sau egipteni ccare dau spaga sa deschida buticuri, fiind undeva ~ pe locul 60 in lume la nivel de posibilitatea unei afaceri , birocratie, acte...adica foarte prost.
Se estimează că, exploatând cinci ani zăcământul principal, se pot obţine aprox. 300 tone aur din care 4%, adică vreo 12 tone!, vor reveni statului român. La fel şi cu celelalte două zăcăminte mai mici, estimate la 50 şi 54 to: 4% înseamnă cam 4,16 to deci, cu totul, 16,16 to, mai puţin de 20 de tone cu cât se laudă Băsescu. Uluitor mai este şi faptul că Preşedintele României, mare patriot de felul său, afirma că această infimă cantitate de aur ne-ar reveni "pe gratis"! Adică zăcămintele sunt româneşti, 4% redevenţe înseamnă, practic, un ciubuc, iar el zice că ceea ce primim din propriul nostru aur este "pe gratis"! Curat patriotism de Preşedinte de ţară, coane Fanică, parol!