Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, a blocat timp de un an de zile vanzarea certificatelor de emisii de carbon, fiind vorba de o strategie a PSD, iar Elena Udrea, ca ministru interimar al Mediu, a inceput deblocarea procesului de tranzactionare, transmite Mediafax.

Emil Boc a dorit sa ii raspunda astfel liderului PSD, Victor Ponta, care declarase anterior ca in 2009, cand era membru al guvernului PDL-PSD, ministrul Adriean Videanu ar fi blocat timp de noua luni valorificarea certificatelor de emisii de carbon.

"Am vazut critica lui Victor Ponta si, ma mir, pentru ca a fost membru al Guvernului si stie opozitia ministrului de atunci al Mediului, Nemirschi. Un an de zile a blocat derularea acestor proiecte fara sa faca nimic. PSD la acea vreme, din motive intelese numai de ei, o strategie de partid, nu au dat drumul la aceste certificate. Ministrul Mediului de atunci a fost unul din cei mai mari opozanti ai derularii proiectului cu certificate verzi. Pur si simplu nu a vrut sa semneze niciun act de colaborare cu Ministerul Economiei, a vrut sa fie o problema exclusiva Ministerului Mediului", a spus Boc.

El a sustinut ca Elena Udrea, in calitate de ministru intermar al Mediului a deblocat mecanismul de tranzactionare a certificatelor, dupa retragerea PSD de la guvernare.

Boc a aratat ca desi "participa cat participa la sedintele de Guvern si apoi isi lasa in loc asistenta", Victor Ponta cunoaste aceste lucruri.

Premierul a mai aratat ca, in urma efectuarii studiilor de mediu necesare, suspendarea tranzactionarii certificatelor ar putea inceta dupa 4-6 luni.

Prim-ministrul Emil Boc l-a revocat, luni, pe Nagy Iosif, ca urmare a demisiei acestuia din functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in locul acestuia fiind numit Abos Gabriel.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Boc l-a numit pe Abos Gabriel in functia de presedinte al ANPM la propunerea ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Abos Gabriel a ocupat pana in prezent functia de comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu.