Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege vizând înființarea unei mișcări patriotice de tineret care să-i învețe pe copiii ruși principii de ordin patriotic, potrivit Newsweek, citat de Rador.

Vladimir Putin de Ziua RusieiFoto: Captura video

Președintelui rus i s-a cerut să prezideze consiliul de conducere al mișcării de tineret - un demers care, potrivit unor declarații ale parlamentului rus, îi va pregăti pe tineri pentru viața în societate. Organizația este considerată drept o “mișcare socială și de stat a tuturor copiilor și tinerilor ruși”.

Evenimentul survine la mai bine de patru luni după ce Putin și-a lansat invazia în Ucraina vecină. Potrivit declarațiilor lui Lev Gudkov, șeful Centrului Levada, singura agenție independentă legată de opinia publică, aproximativ 35% din liceeni și studenți au o părere negativă despre războiul lui Putin, relatează CS Monitor.

Printre măsurile preconizate de Kremlin în vederea combaterii resentimentelor față de război se numără ceremonii de arborare a drapelului, intonarea imnului național și, începând din luna septembrie, un curs de istorie a Rusiei pentru studenții ruși.

Printre celelalte obiective ale mișcării de tineret preconizate de Putin se numără promovarea poliției de stat în rândul copiilor și tinerilor, implicarea în creșterea și orientarea lor profesională, organizarea manifestărilor distractive destinate copiilor și crearea unor premise legate de pregătirea lor și de ascensiunea lor prin forțe proprii, după cum reiese din relatările de la Tass, o agenție de presă dirijată de stat.

Începând de la vârsta de 6 ani, copiii vor putea adera benevol, în timp ce adulții le vor coordona educația și distracțiile.

Pe data de 6 iulie, parlamentarii ruși au aprobat legea vizând înființarea acestei mișcări de tineret.

Un apendice al acestei legi, publicat pe pagina web a Consiliului Federației Ruse (Senatul), stipulează că mișcarea a fost înființată pentru a se asigura o politică de stat unitară cu privire la educația copiilor și tinerilor în organizațiile educaționale, în asociații, mișcări, comunități și cluburi, precum și pentru “a se crea o traiectorie continuă a evoluției lor, bazată pe principiile societății ruse”.

Putin s-a gândit pentru prima oară să înființeze o asemenea mișcare după ce Diana Krasovskaia, o studentă din Sevastopol, i-a sugerat ca el să formeze un grup care să reunească copii din toată țara, relatează TASS.

„Trebuie să ne gândim la acest subiect”, a spus Putin la acea vreme.

„S-a creat o mișcare a tuturor copiilor și adolescenților din Rusia”, se arăta într-o declarație a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, în momentul când legea a fost aprobată, la începutul acestei luni.

Mișcarea va fi finanțată de stat, iar guvernatorii regionali vor fi îndeaproape implicați în activitatea organizației, după cum relatează AFP.

Ariom Metelev, președintele comisiei pentru probleme legate de tineret din Duma de Stat, a anunțat că organizația va primi spre gestionare din partea Kremlinului taberele de tineret și instituțiile educaționale pentru „a facilita dezvoltarea copilului”.

„Statul trebuie să contribuie la dezvoltarea spirituală, morală, intelectuală și fizică a copiilor, să-i învețe ce înseamnă patriotismul, responsabilitatea civică și respectul față de adulți”, subliniază autorii legii.

Potrivit Dumei de Stat, la această mișcare pot adera copiii șI tinerii din învățământul general, profesional și superior.

Anterior, principiile sovietice erau predate copiilor din URSS prin intermediul unor organizații de tineret precum Tinerii Octombriști, Tinerii Pionieri și Komsomolul.