Noul Guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu a primit, joi, votul de investitura al Parlamentului, ocazie cu care liderul PSD Victor Ponta a sustinut la tribuna un discurs mai degraba impaciuitor la adresa noului Guvern. Daca in jurul orei 19:00, postul Antena 3 discuta despre problemele cauzate de ninsorile abundente si de ger, evenimentele din Parlament au fost aduse in discutie odata cu emisiunea Subiectiv (20:30), moderata de Razvan Dumitrescu. Pe burtiera se anunta ca "Romania are guvern ilegitim". Intr-o interventie telefonica in cadrul emisiunii, presedintele PNL Crin Antonescu, a declarat "Discursul de azi al domnului Ponta foloseste actualei Puteri; nici o secunda nu spun ca domnul Ponta asta a intentionat."

Emisiunea SubiectivFoto: Captura Antena 3
  • Emisiunea "Subiectiv": Romania are guvern ilegitim

"Discursul lui Victor Ponta ar putea fi pentru USL ce a fost telefonul lui Basescu pentru Raed Arafat" apreciaza Oana Stanciulescu, jurnalist Antena 3, invitata in emisiunea Subiectiv adaugand ca "Opozitia nu se roaga, Opozitia cere Puterii".

Intrebat de moderator daca USL si-a tras, joi, un glonte in picior, Crin Antonescu a declarat: "nu am umblat azi cu arme. Cred ca trebuie sa vedem foarte repede in zilele urmatoare ce cred colegii nostri." Co-liderul USL a adaugat ca "este esential ca USL sa mearga mai departe dar este esential sa mearga in directia propusa."

Realizatorul Mircea Badea, intr-o interventie telefonica in aceeasi emisiune, a reluat mesajul postat pe blogul personal afirmand ca a concluzionat, in urma discursului, ca "eu nu il voi vota pe domnul Ponta niciodata in aceasta viata. "Niste milioane de oameni, recunoscuti ca atare chiar de domnul Traian Basescu, au ca revendicare "Jos Basescu!" sub toate formele sub care acesta exista ca reprezentare publica: de la gasca lui de obedienti de la Guvern, orice Guvern, pana la gasca lui de obedienti din Parlament. Niste milioane de oameni din Romania vor "Jos Basescu!". Domnul Ponta s-a aliniat, sau asa a declarat, asa s-a comportat, asa a incercat sa ne arate noua, astora care vrem "Jos Basescu!", s-a aliniat acestui mesaj", a afirmat realizatorul TV. Acesta a catalogat discursul ca unul ce pare scris "de doamna Pora, in care era mai mult decat mieros, pe alocuri chiar slugarnic, avea un ton de indragostit, in orice caz se pozitiona intr-un plan macar secund fata de noul pion pus de Traian Basescu".

Al doilea subiect de discutie abordat in emisiune a fost reprezentat de problemele cauzate de ninsoarea abundenta si de ger. In incheierea emisiunii, Razvan Dumitrescu a afirmat ca "In timp ce batalia pe ciolan [n.r. formarea guvernului] este foarte mare, oamenii raman blocati in case".

  • Emisiunea "Sinteza zilei": Guvernul Basescu 6: Alte papusi, acelasi papusar

Emisiunea Sinteza zilei, realizata de Mihai Gadea, i-a avut drept invitati pe jurnalistii Oana Stancu si Radu Tudor, realizatorul TV Victor Ciutacu, analistul Bogdan Teordorescu si senatorul PSD Dan Sova. In josul ecranului scrie: "Guvernul Basescu 6: Alte papusi, acelasi papusar". Invitatii au discutat despre noul guvern, problemele din tara cauzate de fenomenele meteorologice si despre protestatarii din Piata Victoriei.

Analistul politic Bogdan Teodorescu a considerat discursul din Parlament al lui Victor Ponta "un discurs bun in sine, dar neadecvat... trebuia sa fie mai dur, mai radical, mai aspru". El a punctat totodata ca "de aici pana la ruperea USL e cale lunga... vom vedea peste cateva saptamani daca s-a pierdut, s-a castigat electorat, daca acesta a stagnat, daca a produs schimbari electorale".

Cearta intre Victor Ciutacu si Dan Sova

De cealalta parte, senatorul PSD Dan Sova a sustinut ca poate din punct de vedere al tonului discursul lui Ponta nu a fost unul agresiv, dar, "din punct de vedere al continutului, a fost poate cel mai dur discurs al opozitiei in fata puterii: Dl Ponta l-a avertizat pe Ungureanu ca nu giram si nu vom gira actualul guvern, ca nu face altceva decat sa continue programul guvernului Boc...". (Victor Ciutacu l-a intrerupt la un moment dat, intrebandu-l ironic pe Sova "daca nu cumva a urmarit alt film", fiindca el a vazut "o telenovela").

Jurnalista Oana Stancu a tinut sa-l contrazica pe Dan Sova, insistand ca Victor Ponta nu avea ce cauta joi in Parlament: "Adresandu-se lui Ungureanu, l-a legitimat ca premier", a spus ea.

"Nu l-a recunoscut, doamna Stancu, ca premier, nu ati urmarit discursul", i-a raspuns Dan Sova.

Moment in care Victor Ciutacu a intervenit, adresandu-se senatorului PSD: "Dle Sova, am si eu o rugaminte, mai putin cu tonul asta de PDList infuriat. Inteleg ca vreti sa refaceti FSN-ul, dar nu in seara asta, aici, in emisiune... V-ati luat un ton de Gelu Visan si nu imi place, cand va apropiati de putere incepeti sa deveniti mai agresivi..."

"In sfarsit in Parlamentul Romaniei exista cuvant. Dl Ponta s-a scos din greva parlamentara pentru ca i-a promis camaradului sau Mihai Razvan Ungureanu ca vine sa cuvante la investirea cabinetului sau. Am vazut multumirile publice pe care i le-a adresat lui Razvan Ungureanu si inteleg ca aceasta generatie de tineri lupi nu isi incalca cuvantul, ceea ce este ok. Sigur, dl Ungureanu vorbeste in general de colaboratorii domniei sale cu care a lucrat; nu stiu daca a lucrat si cu dl Ponta sau nu, dar intuiesc o colaborare fructuoasa pe viitor ...", a continuat Victor Ciutacu.

Lui Dan Sova i se ofera cuvantul "pentru a se apara":

D.S.: N-am sa ma apar neaparat pe mine, fiindca as intra intr-o polemica cu dl Ciutacu, care nu-l avantajeaza neaparat...

V.C.: Ia incercati, dle Pon... aaa, dle Sova!

D.S.: Eu sunt Sova!

V.C.: Vorbiti ca Ponta!

  • Sova ii cere lui Ciutacu sa argumenteze calificativul de "camarazi" atribuit lui Ponta si Ungureanu. Cum a decurs dialogul dintre cei doi:

- Am sa-i spun dlui Ciutacu ca, atunci cand spune de Victor Ponta ca s-a adresat "camaradului" sau Razvan Ungureanu, ar trebui sa si argumenteze. Asta ca sa ne pastram in linia profesionala...

- Sa ce?

- Pai, nu stiu la ce va referiti, unde sunt camarazi? Camarazi la echipa de fotbal, de baschet, unde au fost camarazi?

- N-as vrea sa va spun, ca v-ati simti prost.

- Da' de ce nu ne spuneti? Uimiti-ne!

- Sunteti sigur ca va doriti chestia asta?

- Da, sunt foarte sigur. Vreau sa aud unde sunt camarazi ei.

- In zona politica, pe partea profesionala.

- Unde? Ca dl Ungureanu e istoric, dl Ponta e procuror...

- Nu vi se pare ca aveti un ton de procuror si nu de avocat?

- Spuneti unde, ca inteleg unde vreti sa bateti si nu imi vine sa cred...

- In Parlamentul Romaniei, dle Sova!

- In Parlamentul Romaniei n-au fost camarazi niciodata.

- Poftim? Astazi au fost camarazi.

- Dl Ungureanu n-a fost parlamentar. Unde au fost camarazi atunci?

- Dvs ma trageti pe mine la raspundere?

- Nu, dar va intreb, ati fost asa insinuant, intr-un mod care m-a deranjat profund...

- Si Victor n-are vana...

- Eu ii spun dl Ponta.

- Ei, sigur ca da, mai putin cand faceti contracte la Turceni...

- Spuneti unde sunt camarazi?

- In Parlamentul Romaniei. Liderul opozitiei s-a dus astazi sa salute guvernul ilegitim...

- Dle Ciutacu, vreau sa va spun cu toata prietenia ca, daca nu aveti curajul sa duceti o idee pana la capat, nu incercati sa o formulati pe ocolite.

- (pe ton ridicat) Daca eu voiam sa-l fac pe Victor Ponta securist, il faceam, dle Sova! Aveti alti securisti in partid!

- Faceti-l, atunci! Faceti-l sau nu insinuati! Ori il faceti, ori nu insinuati...

- Dvs o sa-mi dati mie ordine cand dvs o sa fiti procuror si eu o sa fiu arestatul pe care dvs o sa-l convingeti sa scrie, cu degetele in usa. V-ati luat cam multa viteza in ultima vreme!

- Va spun un lucru, in momentul in care faceti o insinuare care nu va onoreaza despre un om, ori duceti ideea pana la capat, ori nu faceti insinuarea.

- Dle, pe vremea cand dvs faceati guverne cu Traian Basescu, nevasta-mea era data afara din serviciu din ordinul lui Traian Basescu, nu-mi faceti mie exercitii din astea, de demnitate pe aici!

- Dle Ciutacu, dvs ati fost in guverne, eu nu am fost in guverne niciodata.

- Poftim?

* Oana Stancu incearca sa intervina: Nu cred ca serveste nimanui aceasta disputa!

Dan Sova: Dna Stancu, dl Ciutacu face o insinuare si nu e in stare sa o duca pana la capat; eu ii propun, barbateste, sa o duca pana la capat.

Victor Ciutacu: De unde stiti dvs ce e in mintea mea, dle?

Dan Sova: Pai tocmai asta vreau sa aflu, eu si toata lumea...

Victor Ciutacu ridica vocea: Vreti, dom'le, sa va spun in ce calitate sunt camarazi? Chiar vreti s-o aflati in seara asta de la mine?

Dan Sova: Da, in ce calitate sunt camarazi?

Victor Ciutacu: Acum 13 ani, in Rusia, s-a petrecut un transfer de putere, sub control strain, Boris Eltin i-a predat puterea lui Putin, astazi din nou candidat la presedintie. Astazi, Traian Basescu i-a predat puterea, oficial, lui Mihai Razvan Ungureanu si noii generatii pe care o cere, din care face parte Victor Ponta si care va fi parte a acestei puteri, pe mana cu Razvan Ungureanu.

Mihai Gidea: Aveti dovezi in sensul asta?

Victor Ciutacu: Nu, am o intuitie de baiat destept! Unul va fi viitorul presedinte al Romaniei, iar celalalt va fi viitorul premier.

Mihai Gidea: Deci va bazati strict pe intuitie...

Victor Ciutacu: Da, care nu m-a tradat niciodata pana acum.

  • Emisiunea "In gura presei"

"Eu n-o sa-l votez niciodata in aceasta viata pe Victor Ponta. Eu, ca cetatean, consider ca a incercat sa ma pacaleasca, pentru ca a incercat sa para ceea ce in realitate nu e... Astazi a jucat hora infratirii...", a sustinut Mircea Badea in cadrul emisiunii sale "In gura presei".