Miron Mitrea: Am cumparat Unimoguri. Le-au luat si le-au imprastiat. S-ar putea ca astazi, intr-un judet in care nu ninge, sa existe 10 utilaje de deszapezire care stau degeaba si nu exista un sistem de schimb
Mitrea, fost ministru al Transporturilor in intervalul decembrie 2000 - decembrie 2004, a explicat ca MTI a cumparat utilaje de deszapezire Unimog. "Am luat acele Unimoguri, ma intorc la ele, si am cumparat pe bucati, nu am dat cate unul. Le-au luat si le-au imprastiat. Pentru ca acelasi numar de utilaje, daca le tii sub forma de baterie si stii sa intervii, daca faci schema de interventie ca lumea, au o eficienta folosita impreuna. S-ar putea ca astazi, intr-un judet in care nu ninge si nu se intampla nimic, sa existe 10 utilaje care stau degeaba si nu exista un sistem de schimb".
Intrebat in legatura cu situatia utilajelor de deszapezire, fostul ministru al Transporturilor a explicat: "totdeauna iarna, in Romania, s-au mai blocat niste drumuri, s-au mai blocat niste cai ferate, intotdeauna, intr-un oras, in Bucuresti, cu masina s-a circulat mai greu, dar s-a circulat. [...] Eu am ajuns in cabinetul de ministru in 2000 in iarna, si am avut o iarna mai putin placuta. In primavara lui 2001, primul lucru, am pus sa se scoata utilajele. Am gasit ZIL-urile, care erau exceptionale. Erau propuse la casare atunci. Le-am dat ordin si le-am dat bani, au fost reparate, au fost puse in baterii. Am cumparat Unimoguri. Ma uit la DN 1 si ma apuca plansul."
"In 2003 am pus pe DN1 o baterie de 20 de bucati la Tancabesti. In echipe de catre 3 mergeau, din 40 in 40 de minute, spre Bucuresti si spre Ploiesti, nu se bloca niciodata DN1. Unde sunt aceste Unimoguri? Nu am inventat eu folosirea Unimogului iarna. Este masina cea mai folosita in Germania si in Austria. [...] Ma uitam acum, au blocat drumul national DN 1 o ora, ca sace? Ca sa-l dea cu vola? Daca aveau niste Unimoguri in baterie mergeau frumos cu plugurile", a adaugat senatorul PSD.
"Ceea ce ma oboseste este lipsa de profesionalism. Tot timpul, acest inceput. Tot timpul trebuie sa invatam ce am invatat si am lasat la altii de o mie de ori", a adaugat Miron Mitrea.
Senatorul PSD a subliniat ca, schimbarile facute de-a lungul timpului sunt responsabile pentru actualele probleme in ceea ce priveste deszapezirea zonelor cu probleme. "Dupa iarna din 2001 spre 2002, am facut un program special la Guvern de refacerea perdelelor forestiere de protectie in care am spus cati bani se dau in fiecare an, cum se face, cum se face exproprierea […]. Undeva in 2005, 2006, 2007, legea aceasta a fost modificata, asa cum ZIL-urile au fost taiate, tancurile au disparut, Unimogurile nu s-au mai cumparat, alea vechi nu stiu unde au ajuns. Pentru ca erau, nu am inventat eu Unimogul in Romania. Cumpararea lor a inceput undeva prin anul 1996-1997. Eu am continuat programul. A venit dupa aceea cineva cu multa inteligenta politica si a spus «Nu statul. Statul nu stie sa faca nimic, privatizam si asta. Si introducem aceste contracte multianuale de deszapezire.» Si ajung sa am in judetul Vrancea, pe 570 de km de drumuri nationale, 8 sau 10 utilaje", a declarat Miron Mitrea.
Potrivit senatorului PSD, "in Romania, in trei sferturi din cazuri, si acum am sa spun o chestie care se stie dar nu prea se recunoaste, caietul de sarcini nu il face cel care organizeaza licitatia. Altfel nu imi explic cum vad in anumite zone foarte multe utilaje, extrem de potrivite ca sa fie in alta parte, dar nu sunt in alta parte pentru ca sunt acolo."

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Cind eram eu student, prin 98-99, tin minte ca tot ierni cu viscola erau. Dar pe drumul national dintre Braila si Buzau erau paraapezi instalate la vreo 50 m de strada. Ei bine, cu tot viscolul ala, drumul era destul de curat, era foarte practicabil. Zapada matura soseaua si se torienea pe parazapezi, ca asta era rolul lor.
De vreo 5 ani am remarcat ca au disparut total, probabil le-au luat tziganii la fier vechi.
acum daca am vazut 2 pe strazi sa zic sar`na
numai rabe si ifroane de acum 30 ani.. care imping o bucata de fier pe post de lama
s-au vandut toate, au tot fost mutate de la o administratie la alta pana au disparut din inventar
si asa e peste tot in romania
unimog-urile alea s-oar fi intros in germania...
3 in Dambovita
13 in Giurgiu si Ilfov
5 in Prahova
5 in Arges
5 in Teleorman
5 in Buzau
4 in Constanta
1 in Tulcea
2 in Braila
1 pe A2
2 in Slobozia
1 la Fetesti
Desi "furtuna" a trecut deocamdata sa nu uitam acest exemplu in caz ca se reia legea sanatatii.
Nu seamana al naibii de bine treaba asta cu ce ni se propunea ? Lasa domne' ca ia privatul ambulante ca statul n-are bani si privatul gestioneaza mai bine banii.
Eh... probabil ca asa s-a gandit si atunci: hai domne sa privatizam ca noi cheltuim prea mult cu unimoguri si alte alea si vine privatul cu utilaje performante.... si a venit un rahat
Cat de expert poti sa te dai si sa ne povestesti de cum era acum 12 ani?
Manivela, am si eu o intrebare pt. tine.
Din 54 pana acum, cati ani sunt?
Asta ca sa-ti dai seama, ca vara nu este ca vara, poate o sa intelegi in cele din urma.
Dupa razboi, multi viteji apar.