O scurta privire asupra site-ului CriticAtac arata cum pozitionarea editoriala coincide cu pozitia Rusiei, exprimata de oficiali de la Moscova sau prin mesaje redate de Vocea Rusiei. Si unii si altii condamna cam cu aceleasi fraze cheie "lovitura de stat", acuza opozitia de "fascism" si "extremism" si reproseaza Uniunii Europene ca gireaza o serie de actiuni nedemocratice, in dezacord cu valorile democratice.

Tema loviturii de stat

  • CriticAtac: Indiciul cel mai clar al faptului ca ne aflam într-un nou razboi rece este acela ca bancurile de la Radio Erevan au redevenit amuzante. Ultimul banc suna cam asa (spus de Vasile Ernu): De ce nu exista lovituri de stat în SUA? Pentru ca la Washington  nu exista o ambasada a SUA. Bancul apare, evident, în siajul ultimilor evenimente din Ucraina care au fost descrise de foarte multi drept o lovitura de stat ajutata, daca nu chiar orchestrata, de SUA.
  • Vocea Rusiei: Valentina Matvienko: Evenimentele din Ucraina, o tentativa de lovitura de stat. Tentativa violenta de a înlatura de la putere autoritaţile legitime – asa a caracterizat evenimentele din Ucraina Valentina Matvienko, presedinta Consiliului Federaţiei, la întâlnirea avuta cu presedintele Consiliului Suprem din Crimeea, Vladimir Konstantinov, la Moscova.

Tema extremismului/ fascismului

  • Critic Atac: La acestea am mai adauga doua, pe care un liberal-conservator precum Ash nu le poate adresa: 1) situatia economica a Ucrainei care în acest moment este la pamânt; 2) escaladarea neofascismului si a extremismului de dreapta pâna la nivelul la care acesta ajunge politica de stat. Ieri, un important leader al comunitatii evreiesti din Ucraina i-a sfatuit pe enoriasi sa paraseasca tara de frica unor viitoare pogromuri, în timp ce Pravy Sektor a pus un pret de 1000 de dolari pe capul unui jurnalist pro-rus. Rolul extrem de important jucat de extremistii de dreapta în aceste proteste, faptul ca acestia nu sunt controlati de opozitie si realitatea ca sunt practic cea mai organizata forta politica din acest moment (si înarmata chiar) indica faptul ca rolul lor va fi unul central în evolutia politica ulterioara. Esecul UE de a se referi la acest fenomen este cu atît mai îngrijorator.
  • Vocea Rusiei: Adevaraţii lideri din Piaţa Independenţei sunt greu de gasit, în timp ce forţa care acţioneaza nu se ascunde. Este vorba de grupari extremiste bine organizate, printre care se numara Sectorul Dreapta, care ieri a refuzat sa respecte armistiţiul. Liderul lui, Dmitri Iaros, nu ascunde faptul ca pentru pregatirea forţelor radicale sunt folosite experienţa insurgenţilor ceceni si forţelor terestre britanice.

Tema actiunilor anti-democratice girate de UE

  • Critic Atac: La mijloc se afla un anti-Rusism puternic, nu doar în Ucraina, ci si în UE si SUA. Acest anti-rusism ce premerge si supravietuiste Razboiului Rece portretizeaza Rusia ca încarnarea raului absolut, prin urmare orice opozitie la Rusia fiind inevitabil una pro-democratica. Exemplul Ucrainian arata ca acest fapt este complet fals, primii promotori ai anti-rusismului si anti-comunismului în Europa fiind de fapt fascistii si nazistii. Modul de operare în cadrul procesului de înlaturare a lui Yanukovici, mai mult, anuleaza orice pretentie la democratie, stat de drept si justitie pe care opozitia ucrainiana o avea. Faptul ca acest act a fost sustinut de UE prin vocea presedintelui Comisiei Europene Barroso devine si mai grav. UE încalca chiar principiile de functionare ale democratiei liberale, mai ales separarea puterilor în stat si rolul votului. Yanukovici era totusi un lider ales în mod legal si legitim, ce acceptase sa se reîntoarca la urne mai devreme. Asa-zisul garant al democratiei în Europa încalca principiile pe care le promoveaza si pentru care ucrainienii ar fi iesit în strada în prima instanta.
  • Vocea Rusiei: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus ca sancţiunile Occidentului împotriva Ucrainei reprezinta „un santaj si o manifestare de standarde duble” si a subliniat ca „opoziţia nu vrea sau nu se poate desolidariza de extremisti, iar partenerii occidentali, Statele Unite si UE, acuza puterea si nu califica cum ar trebui acţiunile extremistilor”. La rândul sau, Rusia nu se amesteca în conflictul intern din Ucraina, a declarat purtatorul de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukasevici, reiterând ca Rusia cere „liderilor din Piaţa Independenţei” sa înceteze varsarea de sânge si sa continue cautarea de cai pasnice pentru reglementarea crizei. „Noi condamnam cu fermitate acţiunile forţelor radicale si extremiste care sunt responsabile de violenţe si varsare de sânge. Opoziţia, incapabila sa îndeplineasca acordurile încheiate cu autoritaţile, este si ea responsabila de violenţe. Situaţia poate si trebuie sa fie reglementata în cadrul prerogativelor constituţionale ale guvernului actual din Ucraina.