Caii „liberi” de la Letea, o emblemă a Deltei Dunării și a României, sunt din nou în pericol. Localnicii și turiștii semnalează că aceștia riscă să moară de sete, îngrădiți cu două rânduri de gard, lăsați fără surse de apă, după ce adăpătorile au secat din cauza caniculei, scrie Europa Liberă.

Caii de la LeteaFoto: Hotnews

Sub pretextul protejării unei plantații de puieți de plop, pădurea Letea a fost împrejmuită acum câțiva ani cu două rânduri de gard, într-o afacere controversată.

„În loc să fie împrejmuită însăși plantația ce se dorea a fi protejată de sălbăticiuni, au fost luați captivi caii și celelalte vietăți din pădure, supuse acum însetării”, a declarat un localnic, vineri, pentru Europa Liberă.

Sălbăticiunile, printre care și „caii liberi”, unici în Europa, sunt captive după două rânduri de gard, din care unul făcut cu stâlpi de beton, material de construcție interzis într-o rezervație naturală. În condițiile secetei de anul acesta, animalele nu mai au acces la apă.

Președintele Asociației Danubiu, care a preluat afacerea împrejmuirii pădurii Letea era Grișa Ivanov, inginer silvic și angajat al Romsilva, la Direcția Silvică Tulcea, șef al Ocolului Silvic Rusca, scria publicația Cațavencii în urmă cu trei ani.

Turiștii și iubitorii de animale spun că au semnalat situația autorităților, dar sunt plimbați de la primărie la conducerea Rezervației Deltei Dunării și invers.

În tot acest timp, cele două adăpători, doar două pentru o pădure pe 5.300 de hectare, au secat. Una dintre ele mai avea, vineri, ceva urme de noroi, în amintirea apei de odinioară.

Directoarea rezervației, Viorica-Fănica Bîscă, susține că ar fi intervenit, însă imaginile de la fața locului și declarațiile localnicilor și ale turiștilor o contrazic flagrant.