Inchisoare pe viata pentru un sustinator al al-Qaida. Ahmad Omar Abu Ali, cetatean american a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă de un tribunal federal din Virginia pentru implicarea intr-un complot organizat de al-Qaida care viza asasinarea fostului preşedinte american George W. Bush. Initial Ahmad Omar Abu Ali a fost si condamnat la inchisoare pentru 30 de ani, insa curtea federala a considerat sentinta prea indulgenta. Potrivit rechizitoriului procurorilor, inculpatul intentiona ca alaturi de un complice sa-l impuste pe George W. Bush sau sa-l asasineze utilizand o masina capcana. Avocaţii şi familia sa afirmă că mărturisirile lui Abu Ali ar fi fost obţinute sub tortură în Arabia Saudită, acolo unde tanarul a fost incarcerat initial, relateaza AFP.

Unul din trei americani sufera de obezitate. Cheltuielile inregistrate in Statele Unite pentru programe de prevenire si combatere a obezitatii s-au dublat in ultimul deceniu. Potrivit unui studiu al revistei Health Affairs citat de AP, fondurile utilizate pentru lupta impotriva obezitatii ating in acest moment 147 de miliarde de dolari (103 miliarde de euro). Prin comparatie, bugetul initial alocat planului anticriza al Casei Albe era de 700 de miliarde de dolari. In cadrul studiului se arata ca boli precum cele ale aparatului cardio-vascular sau diabetul, generate de obezitate, ocupa in acest moment peste 9 la suta din totalul cheltuielilor medicale. Expertii sustin ca in 1998 costurile pentru tratarea obezitatii nu depaseau 78,5 miliarde de dolari, in timp ce in prezent acestea ating 147 de miliarde de dolari. Principala explicatie a acestui trend ascendent o reprezinta faptul ca unul din trei americani sufera de obezitate. Studiul efectuat de Health Affairs a avut in vedere fondurile alocate prin programele federale care se adreseaza persoanelor in varsta sau celor cu venituri modeste.

Uniunea Europeana a acceptat solicitarea de deschidere a negocierilor de aderare formulata de Islanda. Ministrii de externe ai statelor membre au solicitat Comisiei Europene sa analizeze gradul de pregatire a Islandei care este deja membră a Spaţiului Economic European, ceea ce înseamnă că ea aplică deja trei sferturi din legislaţia europeană, un element de natură să accelereze procesul de aderare. Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene a asigurat luni că Islanda nu va beneficia de o procedură accelerată pentru integrarea în UE, chiar dacă această insulă este mai avansată decât celelalte state care doresc să se alăture clubului european. In acest moment, alaturi de Islanda au mai formulat cereri de intrare in UE Albania si Muntenegru, transmite AFP.

Ministrii europeni de externe sunt dispusi sa negocieze un acord care ar permite SUA sa aiba in continuare acces la informatii bancare prin reteaua Swift, in scopul combaterii terorismului. "Statele Unite vor putea avea acces temporar, cu durata de cateva luni, la date considerate ca necesare, insa doar in urma verificarii legalitatii cererii lor si sub control judiciar strict", a asigurat comisarul european pentru justitie. Reteaua Swift, al carei sediu este la Bruxelles, opereaza fluxurile financiare ale aproape 8.000 de banci din lume si are un acord de cooperare cu SUA semnat dupa atentatele din septembrie 2001. Din luna octombrie reteaua se va reorganiza astfel incat Statele Unite vor avea nevoie, pentru a accesa datele de un nou acord, relateaza AP

Preşedintele Nigeriei a cerut luni serviciilor de securitate si armatei sa puna capat confruntarilor cu islamistii. Confruntările între islamiştii radicali, membri ai sectei talibanilor care se declară studenţi în teologie din Afganistan şi forţele de securitate s-au soldat de duminică cu 55 de morţi. Violenţele s-au extins în patru state din nordul ţării (Bauchi, Borno, Kano şi Yobe). Violenţele s-au declanşat duminică dimineaţa, când poliţia a reusit sa opreasca un atac al talibanilor un atac împotriva unui post de politie din Bauchi, scrie AP.

Obama propune o Axa Beijing Washington. Presedintele Barack Obama a deschis intalnirea dintre Statele Unite si China, care se deruleaza timp de doua zile la Washington, subliniind faptul ca relatiile dintre cele doua state vor modifica hotarator istoria secolului XXI. Intalnirea are ca tema principala economia, administratia de la Casa Alba manifestand deschis pentru intarirea relatiilor economice bilaterale deoarece China reprezinta inca o piata cu potential mare. Nu au fost ocolite nici teme legate de mediu in contextul in care atat SUA cat si China sunt mari poluatori. Chiar daca prima zi a intalnirii s-a desfasurat intr-o atmosfera detensionata, preşedintele Barack Obama a tinut sa atentioneze delegatia chineza cu privire la respectarea libertăţilor individuale şi religioase, precum şi drepturile minorităţilor. Afirmatiile liderului de la Casa Alba au fost facute in contextul in care, recent, in Nord-vestul Chinei s-au inregistrat noi conflicte intre uiguri si fortele de ordine, informeaza Le Figaro.