Wall Street Journal: De ce programele de salvare produc mai mult rau decat bine
"Structura bailouturilor destabilizeaza piata", spune Paul de Grauwe, profesor de economie la Universitatea din Leuven, Belgia. O mare parte din probleme tin de condiţiile puse pe fondurile de salvare pentru a le face agreabile contribuabililor germani, mai spun expertii.
În primul rând, salvarea vine foarte tarziu, cand guvernele sunt pe moarte. În cazul ajutorului oferit grecilor in valoare de 110 miliarde de euro, Atena a solicitat ajutor dupa ce accesul la finantare a ajuns intr-un punct critic. În cazul Irlandei, randamentele obligaţiunilor ţării au crescut la niveluri care ar fi făcut nesustenabile orice noi împrumuturi. Pe masura ce planul de salvare este pus in practica, investitorii in obligaţiuni din zona euro se uita speriati catre jocul de domino pentru a vedea care va fi urmatoarea piesa care va cadea. Care e, cu alte cuvinte, economia a carei datorii o fac vulnerabila.
(Chiar şi încercarea de a calma pieţele prin extinderea fondurilor de salvare ca sa acopere si o eventuala interventie in Spania şi Italia este problematică, spun oficialii europeni. În primul rând, Germania ar lua în considerare o asemenea extindere doar ca pe o soluţie de ultima instanta. In al doilea rând, insasi ideea de largire a pachetului de salvare ar putea speria investitorii care ar putea gandi ca problemele celor două economii sunt mai grave decat s-a crezut). Dar acesta este doar începutul. Conditiile dure incluse in planurile de salvare ridică întrebări cu privire la sustenabilitatea serviciului datoriei tarilor salvate. Odată ce ratele dobânzilor incep sa urce, ele nu mai coboara.
Greutatea poverii datoriilor tine de trei lucruri: productia economica sau produsul intern brut, de mărimea datoriilor şi nivelul dobânzii ce trebuie achitate. În niciuna din aceste trei lucruri, planurile de salvare nu ofera confort. În primul rând, termenii economici in care sunt puse discutiile sugerează mai degraba ca economia ce urmeaza sa fie salvata este mai probabil să scadă decât să crească. "Condiţiile sunt prea stramte," mai spune Dl. Grauwe. Guvernele sunt obligate să reducă cheltuielile, existand riscul de a intra astfel intr-o spirală descendentă.
În al doilea rând, chiar şi in ipoteza optimista care însoteste programele economice ale Greciei si Irlandei, ponderea datoriei în PIB va fi in continuare ridicata (asta pentru ca deficitele bugetare, deşi în scădere, se vor reduce in ritm mai scazut decat creşterea PIB-ului nominal).
În al treilea rând, ratele dobânzilor practicate de fondurile europene de salvare sunt inalte- de peste 6%- ceea ce face ca datoria guvernului irlandez, facuta la rate ale dobânzii scăzute în anii de boom, sa fie înlocuita cu o alta, la costuri mai ridicate.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_depression
Colapsurile astea sunt prezise, stiute, existe niste pasi predefinitii pentru revenire.
NU, repet NU este o solutie cand te inneci sa mai pui in buzunare 2 pietre. Pietrele alea o sa te ajute la inmormantare eventual. Cand ai un sistem defect, solutia nu este finantarea lui pana vindem si avearea strabunicului. Solutia este sa-l lasi sa cada si sa reporneasca din cenusa. Chestia asta se intampla incontinu in sfera privata. Nu trebuie sa ridicam in slavi guvernele, si ei sunt institutii, e normal ca sa existe reforme si la nivel de tara. Daca nu am tinut pasii cu moda atunci e timpul sa acceptam caderea brusca.