​Cele mai mari despagubiri platite vreodate de asiguratorii romani. Cea mai mare dauna platita in Romania de o companie de asigurare nu s-a produs anul acesta, asa cum se credea pana acum, ci in urma cu 20 de ani cand distrugerea integrala a aeronavei prezidentiale a costat Astra Asigurari peste 33 de milioane de dolari la cursul de atunci. Mai mult decat atat, un incident din 1995, poate provoca plata unei daune de 70 de milioane de euro. In ultimii 20 de ani, cinci aeronave apartinand unor companii din Romania au fost in situatie de a fi distruse complet in mai multe tipuri de accidente. Toate erau asigurate iar administratorii au fost despagubiti integral. Cel mai scump accident a fost insa unul din 1991 cand aeronava prezidentiala, aflata atunci intr-o verificare, a luat foc la aterizare. Asiguratorul a platit companiilor Romavia si Tarom peste 33 de milioane de dolari la cursul de atunci, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Participatia statului la Fondul Proprietatea a ajuns la 8,71%. Participatia statului roman (reprezentat de Ministerul Finantelor Publice) la Fondul Proprietatea (FP) a ajuns la 8,71% la finalul lunii august, dupa ce, la sfarsitul lui iulie era de 12,52% din capitalul social subscris al Fondului, potrivit raportului societatii. Totodata, o participatie de circa 372,5 milioane titluri FP (adica de 2,7% din capitalul social al Fondului) apartinand statului a fost blocata de catre Depozitarul Central, participatia reprezentand actiuni pe care statul le-a subscris, dar nu le-a varsat la capitalul social al Fondului. Potrivit oficialilor FP, statul nu a transferat Fondului 11.705.864 actiuni la "Electromecanica Ploiesti", 20.024.890 actiuni la "Compania Nationala Romarm" (filiala Uzina Mecanica Bucuresti) si 340.796.918 actiuni la "Nuclearelectrica", anunta Bursa.ro.

Vulnerabila Romanie, un mare pericol pentru sistemul bancar austriac. Austria este considerata una dintre tarile solide ale Europei si ale Zonei euro. A trecut relativ bine peste criza financiara, a reusit sa pastreze intr-o forma buna industria si sectorul serviciilor, inregistreaza un excedent al contului curent, desi nu beneficiaza de resurse naturale, deficitul este mic in comparatie cu multi dintre colegii de uniune si urmeaza sa mai scada, si, cel mai important, pastreaza o rata a somajului de doar 4%, una dintre cele mai mici din Europa. Anul acesta se asteapta o crestere economica de 3,3%. Insa, industria bancara ar putea sa traga economia Austriei puternic in jos, daca criza datoriilor suverane escaladeaza peste punctul la care se afla acum, ori o economia europeana si, in speta cea mondiala, incetinesc semnificativ sau intra intr-o noua recesiune, informeaza Money.ro.

Inca un pas spre Chrome OS: Google reintroduce Gmail, Docs si Calendar offline.Vezi cele mai populare Chrome Apps. Google Chrome a impins dezvoltarea web prin introducerea a noi tehnologii precum HTML 5, sandboxing-ul (rularea in mediu controlat) sau procese separate pentru fiecare dintre taburi. Browserul mai face un pas inainte cu aplicatiile de web browsing. La trei ani de la lansarea sa, browserul Google Chrome s-a impus ca fiind cel cu dezvoltarea cea mai rapida, impunand si rivalilor Mozilla Firefox si Opera un ciclu de dezvoltare la fel de rapid. Browserele proprietare Windows - Internet Explorer si Apple - Safari au ramas ceva mai "lenese" in a veni cu versiuni noi. Sigur, unii vor spune ca HTML inca nu e o tehnologie matura si pot stramba din nas legat de introducerea ei acum. Dar, poate ca fara Google nici nu ar fi primit un atat de important sut in fund", pardon, imbold in a se dezvolta precum aruncarea sa in "arena comerciala", scrie Business Cover.

Industria europeana a fondurilor de investitii a atras in S1 subscrieri nete de 91,5 miliarde de euro. Previziunile pozitive privind mersul economiei din primele luni ale anului au adus cu ele cresteri pe pietele bursiere, iar in industria europeana a fondurilor de investitii acestea s-au tradus prin diminuarea aversiunii la risc si prin schimbarea strategiei investitionale. Investitorii au manifestat un interes mai redus pentru fondurile monetare si de obligatiuni si unul in crestere pentru cele de actiuni sau echilibrate. In Romania situatia sta exact invers, pe fondul unei puternice aversiuni fata de risc. Previziunile pozitive privind accelerarea cresterii economice la nivel global din prima parte a anului au adus cu ele avansuri pe pietele bursiere. In acest context, aversiunea la risc a scazut, iar investitorii europeni au inceput sa-si retraga banii din fondurile de investitii cu plasamente monetare, care prezinta riscuri reduse, dar si randamente pe masura, si sa-i plaseze in fonduri de actiuni sau fonduri echilibrate, anunta Financiarul.

Adrian Petre, Carol Parc Hotel: "Nu intentionam sa ne dezvoltam inainte de a fi convinsi ca Romania a inviat". In spiritul unei gestionari prudente a resurselor proprii, Adrian Petre nu a vandut si nu a cumparat active in ultimul an, mai ales ca "pe piata se plimba doar cersetori, executori si sarlatani". Nici actionariatul nu a trecut prin schimbari in ultima vreme, iar singura preocupare omului de afaceri a fost pastrarea trendului ascendent al activitatii Carol Parc Hotel. Masurile luate in 2010, respectiv reducerea personalului si deschiderea serviciilor de elita ale hotelului catre o plaja mult mai larga si mai putin selectiva de clienti au dat roade in surprinzator de scurt timp, iar acest lucru se vede in valoarea cifrei de afaceri si a profitului net. "Cred ca am invatat rapid sa inotam in noua conjunctura si am transformat criza in oportunitate", a declarat Adrian Petre, informeaza Capital.ro.

Mica felina: Jaguar C-X16 Concept. Presa l-a denumit deja "baby XK" si il vede ca pe un descendent direct al binecunoscutului Type E de la Jaguar. Conceptul C-X16 isi va face debutul oficial peste putin timp, la IAA Frankfurt 2011. Deocamdata este doar un show car cu motorizare hibrida, insa multi il vad ca pe viitorul Type E, un rival demn de luat in seama pentru Porsche Cayman sau BMW Z4. Jaguar spune despre acest coupe ca este "inovator si orientat catre viitor". Pentru indienii de la Tata, care au cumparat legendara marca britanica, este un pas important pe calea rentabilizarii achizitiei din 2008. Prin urmare, C-X16 prefigureaza un viitor model de serie, pe un segment inca insuficient exploatat, cel al coupe-urilor compacte, de intrare in gama sportiva, scrie 24auto.ro.

Cum a distrus baronul Constantin Roibu combinatul Oltchim. Oltchim este poate singurul caz al unei mari intreprinderi de stat din Romania unde dezastrul societatii este pus, exclusiv, pe seama actionarului minoritar. Dovada ca propaganda a "prins" in randul multor salariati, mai ales membri ai sindicatului, a venit de curand, cand mai multi salariati au blocat, timp de mai bine de o ora si jumatate, accesul in fabrica al reprezentantului companiei germane Petro Carbo Chemicals, actionarul minoritar. De fapt, angajatii Oltchim indura consecintele a 20 de ani management neperformant a echipei conduse de Constantin Roibu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie (CA) al combinatului, pana la sfarsitul lunii trecute. Incepand din luna august, 1.061 de salariati au fost trimisi in somaj tehnic, deoarece conducerea combinatului nu a gasit resursele necesare sa finanteze decat o mica parte din functionarea societatii, anunta EVZ.

Topul celor mai mari afaceri din Romania. Numarul companiilor romanesti care au reusit sa acceada in cercul select al primelor 500 de companii din Europa Centrala si de Est este in crestere. Daca in 2009, numai 33 de afaceri inregistrate pe teritoriul national intrau in clasamentul realizat de compania de consultanta Deloitte, in 2010 numarul acestora se ridica la 38. Topul celor mai mari firme autohtone este dominat de reprezentantii industriei si resurselor (14), urmata de industria bunurilor de larg consum (12). "Este interesant de remarcat ca Romania are opt companii noi in clasamentul din acest an. Interpretam acest lucru drept un indicator pozitiv al soliditatii principalelor industrii din economia locala", spune George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. El afirma totodata ca "dintre toate companiile romanesti incluse in top, 71% au raportat venituri mai mari in 2010 fata de 2009, fata de 26% care au inregistrat venituri in scadere", informeaza Adevarul.