Intoarcerea taranilor. Profitul vine din pamant. Romanii, adunati cu forta de comunisti sa populeze orasele industriale, incep sa se intoarca la tara. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele 8 luni din 2011 numarul afacerilor din sectorul agricol, silvicol si piscicol a crescut cu 161%. Sectorul agricol a cunoscut cel mai mare boom din ultimii ani. Daca anul trecut erau inregistrate 7.199 de firme in acest domeniu, acum s-a ajuns la 18.807. Cresterea interesului pentru agricultura este explicat, pe de o parte, de avansul spectaculos al preturilor produselor alimentare din ultimii doi ani, scrie DailyBusiness.ro

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum reuseste un vechi hotel din Bucuresti sa faca profit de doua cifre in plina criza. Ambasador, una din cele mai vechi unitati hoteliere din Bucuresti, reuseste sa treaca prin criza cu o rata a rentabilitatii de doua cifre, in ciuda faptului ca nu a avut lucrari ample de modernizare . De asemenea, gradul mediu de ocupare a ajuns de la 70%, cat era in urma cu aproximativ trei ani, la 40%. Cum au facut? "Inainte de criza, regula era ca, pentru perioade dificile, societatea sa returneze eventualele credite si sa nu mai apeleze la imprumuturi . De asemenea, din castigurile anuale, am pus deoparte intre 55% si 60% pentru dezvoltare si rezerve si am redus personalul din cauza gradului de ocupare in continua scadere", a explicat pentru MONEY.ro Gigi Marzavan, manager marketing, in cadrul Ambasador, potrivit caruia managementul companiei a prevazut criza economica de foarte mult timp, anunta Money.ro

FMI: Criza datoriilor a marit expunerea la risc a bancilor europene cu 300 miliarde euro. Criza datoriilor din Europa a marit expunerea la risc a bancilor din regiune cu 300 miliarde de euro, iar acestea trebuie recapitalizate, posibil si prin intermediul Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, ca sa suporte eventualele pierderi, potrivit FMI. Raportul FMI privind stabilitatea financiara mondiala publicat ieri face o aproximare a cresterii riscurilor suportate de banci in ultimii doi ani, din cauza crizei datoriilor suverane. Raportul nu include o evaluare a necesarului de capital al bancilor, care ar trebui determinat prin teste complete de stres, care sa identifice activele din balantele contabile, veniturile si pierderile, informeaza Bursa.ro

Constantin Roibu, sponsor la handbal pe banii statului. Directorul Oltchim "a ajutat" echipa locala cu milioane de euro, desi combinatul din Ramnicu Valcea e in pragul falimentului. In ultimele doua luni, 1.161 de salariati au fost trimisi in somaj. In ultimii patru ani, directorul general al Oltchim SA, Constantin Roibu, a sponsorizat echipa de handbal cu acelasi nume cu milioane de euro anual, desi combinatul a iesit mereu in pierdere. Surse din cadrul Ministerului Finantelor ne-au spus ca este o adevarata inconstienta sa faci sponsorizari atunci cand firma ta este in pierdere, aceasta insemnand, practic, sa-ti bati joc de banii actionarilor. Actionarul majoritar al Oltchim este statul, prin Ministerul Economiei (54%), relateaza EVZ.

Lovitura lui Soros: Cumpara Polonia. San Leon Energy Plc, compania de exploatare a gazelor naturale controlata de omul de afaceri american de origine maghiara George Soros, se asteapta ca licentele pentru gazul de sist pe care tocmai le-au obtinut sa fie mai profitabile chiar decat cele din Statele Unite ale Americii, conform unor informatii publicate de Business Week. San Leon, care a devenit unul dintre cei mai mari exploatatori de rezerve de gaz din Polonia dupa ce a cumparat Realm Energy International Corp. pentru 142 de milioane de dolari, se asteapta ca profitul obtinut cand va trage linie, sa fie mai mare decat cel obtinut acasa in America. Integral in Capital.

Factura platita de romani in contul pierderilor companiilor de stat: un milion de euro pe zi. In 2010, cele mai importante 123 de companii de stat sau regii autonome au avut pierderi totale de 393 mil. euro, respectiv de peste un milion de euro pe zi. Cele aproape 400 de milioane de euro ar putea fi folosite, spre exemplu, pentru construirea a 100 de kilometri de autostrada sau pentru a plati salariile pe un an pentru 125.000 de angajati din invatamant, conform unei analize a Ziarului Financiar - Gandul - Mediafax, pe baza bilanturilor pe anul trecut depuse de companii la Ministerul Finantelor. Cele mai mari pierderi, de circa 300 de milioane de euro, le-a inregistrat CFR SA, compania de stat care administreaza infrastructura de cale ferata din Romania, aflata in subordinea Transporturilor, scrie Gandul.

Romgaz intra in hora gazelor neconventionale. Producatorul de gaze Romgaz, detinut de statul roman, a descoperit in Transilvania zacaminte de gaze neconventionale care ar putea creste cu 15-20% rezervele dovedite ale Romaniei. Chevron si MOL au intrat deja pe aceasta piata, dupa ce au castigat anul trecut licitatiile pentru concesionarea unor perimetre. Valoarea gazelor neconventionale ce ar putea fi exploatate de Romgaz se ridica la doua miliarde de euro, potrivit estimarilor "Adevarul". In ultimul an, in Romania a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai des despre gazele neconventionale, odata cu venirea la noi in tara a primelor companii petroliere de talie mondiala care cauta astfel de zacaminte. De fapt, gazele neconventionale sunt tot gaze naturale, insa aflate in roci dure si greu de exploatat, anunta Adevarul.

Piata caselor de amanet inaugureaza segmentul "de lux". Aproape 190 de case de amanet noi au fost deschise in primele sase luni in Romania facand ca boomul bancilor din anii 2007, 2008 sa para o simpla joaca de copii, mai ales ca amaneturile au ajuns deja sa aiba clienti fideli. A proximativ 190 de case de amanet au fost deschise in Romania si mai ales in Capitala in primele sase luni ale acestui an, releva datele din registrele Bancii Nationale a Romaniei. Ritmul de deschidere, adica mai mult de o inaugurare pe zi, este impresionant mai ales ca urmeaza dupa doi ani (2009 si 2010) cand afacerea a experimentat o dezvoltare fara precedent. In prezent in Romania functioneaza circa 3.000 de case de amanet. In 2010 numarul lor a crescut cu peste 400, iar in 2009, cu peste 600, informeaza Capital.

Va reusi Orban sa accelereze absorbtia de 12 ori? De sase ori mai multi bani intr-un timp de doua ori mai scurt- asta ar trebui sa faca noul Minister al Afacerilor Europene pentru a aduce gradul de absorbtie a banilor la 100%. Noul ministrul al Afacerilor Europene va trebui sa atraga in doi ani, din fonduri europene, 16,6 miliarde de euro, dupa ce in patru ani de la aderare platile facute din bani de la Uniunea Europeana au insumat doar 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta doar 13,5% din suma alocata. Reprezentantii institutiilor financiare internationale, printre care si seful misiunii FMI in Romania, au avertizat in repetate randuri in legatura cu situatia dezastruoasa privind absorbtia fondurilor europene. Desi Romania ar fi putut folosi aceste fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru educatie si pentru imbunatatirea serviciilor sociale, in principal, birocratia si coruptia au franat atragerea acestor bani de la UE. Integral in Romania Libera.

Cum sa scoti bani dintr-o ciupercarie. Cu o investitie initiala de aproximativ 30.000 de euro, iti poti deschide o ciupercarie care sa-ti aduca o cifra de afaceri anuala de peste 10.000 de euro. Cultivatorii de ciuperci din Romania se plang ca piata de desfacere apartine in prezent intermediarilor si ca sunt obligati sa se rezume doar la pizzerii, targuri si magazine mici. Afacerea cu ciuperci a luat amploare in Romania in ultimii ani datorita ratei profitabilitatii de care are parte investitorul. Insa, chiar daca investitia este accesibila si efortul depus intr-un asemenea business este relativ mic, deschiderea unei ciupercarii necesita o rabdare de fier si cunostinte in domeniu, relateaza Adevarul.

Investitiile in fabrici de materiale pentru constructii au intrat la apa. Vremurile in care se lansau anual cate doua-trei unitati de productie ce atrageau fonduri de peste 100 mil. euro au apus de ceva timp. In ultimul an, majoritatea investitiilor a venit din partea antreprenorilor locali, iar volumul cumulat al acestora depaseste usor pragul de 50 mil. euro Astazi, nu cererea este indicatorul care dicteaza cresterea capacitatilor de productie, ci dorinta de a mari plaja de clienti potentiali, care determina producatorii de materiale sa isi extinda gama de produse. Majoritatea investitiilor care au crescut capacitatile producatorilor s-au realizat fie in retehnologizare, fie in deschiderea unei noi linii de productie si rar depasesc 5 mil. euro. Integral in Capital.