Grecia a ajuns in ziua Z. Salvarea Europei, aproape. Elenii au adoptat ieri o noua masura de austeritate, iar europenii par sa fi convenit asupra planului de salvare al zonei euro. Ritmul greoi in care inainteaza deciziile in privinta planului de salvare a Greciei i-a adus in pragul disperarii pe oficialii europeni. Ieri, Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a spus ca "Europa trece printr- o criza economica, dar in acelasi timp si o criza de leadership". El a atras atentia ca guvernele trebuie sa accelereze implementarea masurilor necesare pentru a lupta impotriva crizei datoriilor din zona euro, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce lectii ar putea invata Romania de la marii producatori de energie eoliana. Tari precum Germania si Austria au ales sistemul de tarifare "pret fix" in locul celui de sprijin prin certificate verzi, masura care ar trebui luata si in Romania, considera specialistii de la firma de consultanta TPA Horwath. "Ne asteptam ca sistemul de sprijin prin certificate verzi din Romania sa fie din ce in ce mai criticat, iar organizatiile care reprezinta companiile din sectorul de energie cer deja ca sistemul de ajutor sa fie schimbat intr-unul bazat pe tarif fix", a declarat Klaus Krammer, Head of German Desk TPA Horwath Romania. Integral in DailyBusiness.ro

Romanii pot munci la un mare proiect european: Nabucco face angajari. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC), compania care va gestiona cel mai mare proiect de infrastructua european, gazoductul Nabucco, face recrutari in Romania, in aceasta perioada. Nabucco cauta specialisti in industria gazului, de la ingineri cu 5-10 ani experienta in industria de profil, la experti in probleme de mediu. Constructia gazoductului Nabucco este planificata sa fie demarata in 2013, 2 ani mai tarziu decat se anuntase initial, iar primele livrari de gaze se vor face in 2017. Conducta va avea 3.900 de kilometri, va porni din Turcia si va trece prin Bulgaria, Romania si Ungaria pentru a ajunge in Austria, in apropierea terminalului de gaze naturale de la Baumgarten, anunta Money.ro

Ce spun Mark Mobius si Greg Konieczny la un an de la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea. "Viitorul Fondului Proprietatea (FP) arata promitator, mai ales in contextul in care Guvernul intentioneaza sa creasca eficienta si transparenta companiilor controlate de stat din portofoliu prin oferte primare sau secundare si numirea unor echipe de manageri profesionisti", a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, la un an de la preluarea mandatului de administrare a FP. In mai 2010, Franklin Templeton a deschis un birou in Romania, cu o echipa de 25 de angajati, iar in septembrie a preluat oficial mandatul FP, informeaza Economic Times.

Unde a disparut asfaltul de pe autostrada care leaga Moscova de China? Acum aproximativ un an, premierul Rusiei, Vladimir Putin, inaugura, la volanul unei masini Lada-Kalina Sport, portiunea de autostrada care leaga orasul Habarovsk de Cita, in lungime de 2.100 km. De curand, premierul a fost anuntat ca de pe unele segmente din aceasta autostrada a disparut asfaltul, transmite presa rusa. Activistii unei organizatii populare care verifica starea drumurilor din tara i-au spus premierului ca pe unele portiuni ale autostrazii Amur care leaga Habarovsk de Cita lipseste asfaltul, existand doar pietris. In replica, Putin si-a exprimat mirarea, deoarece, spune el, acum un an cand a mers pe acest traseu, era acoperit cu asfalt pe toata distanta. Integral in Capital.

Minciuni statistice: rata somajului. Cati someri sunt in Romania? Daca ar fi sa dam crezare datelor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului a fost luna trecuta de 4,8%, numarul celor fara loc de munca fiind contabilizat la 437.811. In aceasta situatie, o comparatie cu Spania, de pilda, care are o rata a somajului declarata de peste 20% ar putea sa ne dea impresia ca la noi e mult mai bine. Asa o fi, daca nu acordam atentie faptului ca Spania calculeaza rata somajului dupa standarde europene, anunta Adevarul.

BNR a injectat 2,5 miliarde lei. O suma de 2,5 miliarde de lei (circa 581 de milioane de euro) a fost injectata, ieri, in sistemul bancar de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu scadenta la o saptamana, la dobanda de politica monetara, de 6,25% pe an. Injectia de lichiditate s-a realizat printr-o operatiune repo. In cadrul operatiunilor repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat. Aceasta operatiune vine la aproape doua saptamani dupa ce Banca Centrala a mai injectat in sistemul bancar suma de 1,55 miliarde lei (circa 362 de milioane de euro), scrie Bursa.

O parte din petrolul Romaniei s-a vandut americanilor pe 10 milioane de dolari. Vanzatorul: fosta firma a lui Frank Timis. Compania ucraineana Regal Petroleum, listata la bursa de la Londra, a castigat 10,4 milioane de dolari in urma tranzactiei cu americanii de la Chevron Exploration and Production SRL, tranzactie prin care compania ucraineana a cedat drepturile de concesiune pe campurile de la Barlad. Tranzactia dintre ucraineni si regii americani ai petrolului a fost finalizata la inceputul acestui an si, conform unor informatii aparute in presa la inceputul anului, drepturile de concesionare asupra campurilor din Barlad ar fi costat 25 de milioane de dolari, insa conform raportului publicat astazi, castigul avut in urma tranzactiei de la Barlad este de 10,4 milioane de dolari, relateaza Capital.

Cap sau pajura: cum aterizeaza leul? Monedele est-europene sunt vulnerabile pe termen scurt, insa ar putea deveni adevarate locuri de refugiu pe termen mediu si lung. Leul a ajuns ieri la cel mai slab nivel de dupa 1 iulie 2010, 4,32 de unitati pentru un euro, ca urmare a temerilor ca un eventual faliment al Greciei va declansa o noua criza in Europa. In urma cu 15 luni, leul atingea cel mai slab nivel din istorie, 4,35 de unitati pentru un euro, din cauza problemelor interne care au culminat cu decizia Curtii Constitutionale de a respinge taierea pensiilor cu 15%. Motivul principal al deprecierii este mutarea capitalurilor speculative catre monede considerate mai sigure, iar problemele Europei readuc in aceasta postura dolarul american, informeaza Romania Libera.

Indienii de la ArcelorMittal vor fi si anul viitor "baieti destepti" in energie. Seful ArcelorMittal Galati a deconspirat faptul ca va cumpara energie pentru anul viitor tot de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producator din Romania, desi legea prevede achizitii doar de pe bursa. Anul acesta a debutat cu un scandal pe piata de energie: combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a incheiat un contract cu Hidroelectrica pentru achizitia unei cantitati uriase de electricitate, la un pret cu 25% mai mic decat media pietei. Tranzactia a fost la limita legii, pentru ca, desi s-a incheiat pe bursa de energie OPCOM, cei doi parteneri au apelat la un artificiu: Mittal a cerut energie la un pret foarte mic, la care doar Hidroelectrica putea sa-i livreze. Integral in Adevarul.

Salariile romanilor care lucreaza la patron. Potrivit datelor oferite de diverse siteuri de recrutare, respectiv Institutul National de Statistica, salariul unui angajat la privat nu depaseste in aceste vremuri 2.000 de lei. Insa, cand media reala este "stricata", pe de-o parte de salariile minime pe economie trecute pe cartile de munca de catre multi patroni pentru a sari darile catre stat, pe de alta parte de remuneratiile cu multe cifre oferite celor din top management, castigul real in mediul privat in randul angajatilor fara functii de conducere sau cel mult first level management este total diferit de valorile statistice, scrie VerticalNews.ro