Cum arata autostrada Deva-Orastie dupa sase luni de la demararea lucrarilor. Lucrarile la varianta de ocolire Deva-Orastie au demarat la inceputul lunii aprilie 2011. Tronsonul de autostrada cu o lungime de 32,8 km este construit de asocierea formata de Strabag si Straco Grup, conform contractului incheiat in luna noiembrie 2010. Valoarea totala a contractului este de 220,6 milioane de euro. Autostrada va avea 23 poduri cu o lungime cuprinsa intre 24 - 100m, incluzand si podul peste Raul Mures cu o lungime de 500 m, scrie Capital (vezi si videoreportaj)

Leul, in impas. Cu cat creste rata la banca? Deprecierea monedei nationale afecteaza in special romanii cu imprumuturi in euro, pentru care ratele sunt deja cu aproape 7% mai mari fata de nivelul de maxima apreciere a monedei fata de euro din acest an. Atingerea unei cotatii de 4,4 - 4,5 lei/euro ar insemna deja o crestere cu 10% a ratelor, ceea ce ar pune o presiune puternica pe indatoratii care isi primesc salariile in lei si care au fost afectati deja de deprecierile anterioare si de scaderea veniturilor. Unde s-ar putea ajunge? Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al bancii Unicredit Tiriac, este de parere ca o cotatie de 4,4 - 4,5 lei pentru un euro ar conduce la cresterea restantelor la un asemenea nivel incat bancile locale ar avea nevoie de recapitalizare, scrie EVZ.ro

A doua putere europeana se afunda in criza datoriilor. Datoria publica a Frantei creste in ritm alert. Dupa primele sase lui ale anului, a ajuns la 1.692 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Statisticii franceze publicat vineri. In doar trei luni (aprilie-iunie) datoria Frantei a crescut cu 46,4 miliarde de euro, ajungand la 1.692,7 miliarde de euro, adica 86,2% din PIB. In cifre absolute, Franta, a doua mare economie a Europei, se apropie de Italia, tara cea mai indatorata de pe continent, care se confrunta deja cu probleme de finantare, la costuri rezonabile, din partea pietelor, scrie Money.ro.

Cum isi recupereaza din pierderi cea mai mare banca din America. Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite, ii va taxa cu cinci dolari pe luna pe clientii care isi folosesc cardul de debit la cumparaturi, relateaza Huffington Post. Comisionul se va aplica doar in lunile in care cardul a fost folosit pentru achitarea unei plati la un magazin, el nefiind perceput in cazul tranzactiilor efectuate la bancomate. Numarul tranzactiilor cu cardul a crescut cu aproape 10% in aprilie 2011, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit informatiilor portalului Digital Transactions. Noua taxa anuntata de Bank of America face parte dintr-o serie de comisione impuse recent de marile banci americane, scrie Gandul.

Pietele se pregatesc sa incheie cel mai prost trimestru din 2008 incoace. Bursa de la Bucuresti a pierdut peste 20% in T3. Bursele globale de actiuni se pregatesc sa incheie cel mai prost trimestru din 2008 incoace ca urmare a ingrijorarilor privind criza datoriilor suverane. Indicele american S&P 500 a scazut cu 12,1% in trimestrul al treilea al acestui an, aceasta fiind cea mai mare pierdere din ultimul trimestru din 2008, cand a pierdut peste 22%. Totodata, indicele Dow Jones are o scadere de peste 10%, acesta fiind primul trimestru de scadere din a doua jumatate anului trecut, si cea mai mare scadere din primul trimestru din 2009, potrivit EconomicTimes.ro.

Solutia suprema: Romanii se muta la bulgari cu totul. Sa scape de taxa auto! Parlamentul de la Sofia va adopta in curand anumite amendamente legale care vor face imposibila ca o masina al carei proprietar are domiciliul intr-o alta tara sa continua sa poarte un numar de inmatriculare din Bulgaria. Inventiv din fire, romanul a gasit deja solutia: in acte, se muta la bulgari. "Baietii destepti" au gasit deja o nisa cu care pot face bani. Pentru a putea obtine rezidenta la vecinii bulgari trebuie sa fii actionar semnificativ la o firma de-a lor sau sa detii proprietati in Bulgaria. Firma se va ocupa sa-si faca rost de un contract de inchiriere a unui spatiu la Ruse, detinut de ea, iti va da sa completezi si cererea de rezidenta si va depune si 1.000 de euro in contul tau, scrie Capital.

Ce oferte de job au fostii angajati Nokia de la Jucu. Companii precum Endava, Emerson, Evoline sau IQuest cauta angajati in Cluj-Napoca, oras unde sunt disponibile peste 3.900 de posturi, care pot fi ocupate de catre o parte dintre cele peste 2.000 de persoane afectate de inchiderea fabricii Nokia din Jucu, potrivit site-ului de recrutare BestJobs. In functie de numarul de locuri de munca disponibile in ultimele 30 de zile, cele mai active companii sunt Continental, Oracle, Huawei, Orange, Hella, Adobe si Emerson, scrie Romania libera.

Sedinte vesele pentru Bugetul 2012. A sosit din nou perioada din an cand tot omul de afaceri care se respecta lucreaza la bugetele anului viitor. Si stiti ca orice prezentare serioasa de buget incepe cu indicatorii macroeconomici, la fel cum orice masa in Oas incepe cu o palinca. In ceea ce ma priveste, mi-e cam frica sa dau paharul peste cap. Fiindca nu as inghiti pe nerasuflate previziunile Guvernului pentru 2012. 3,5%-4% a anuntat Emil Boc estimarea de crestere economica luata in calcul pentru bugetul de stat, scrie Claudiu Serban in editorialul din Capital.