Leonard Orban: Platile pentru fonduri UE se reiau in decembrie. Ministrul afacerilor europene spune ca rata reala de absorbtie a fondurilor structurale este de 3,7% si ca, in curand, s-ar putea relua transmiterea facturilor catre Bruxelles. "Pana la 31 octombrie, trebuie verificat sistemul de achizitii publice, dar si toate proiectele pentru care s-au trimis cereri de rambursare la Bruxelles. Va urma o perioada relativ scurta, in care Comisia va analiza modificarile facute, astfel incat, cel mai devreme la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lui decembrie sa reluam transmiterea cererilor de rambursare", a declarat Ludovic Orban, ministrul afacerilor europene, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei". Integral in EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Tulburatoarea poveste a bugetarului care a decis: Pleaca in Canada. Vasile Pop este un profesor care a crezut in Romania si care a incercat sa schimbe ceva, dar a sfarsit prin a-si da seama ca cea mai buna optiune este sa plece in strainatate. Ne-a trimis la redactie o scrisoare pe care o publicam integral in randurile de la mai jos. "Fiti mandri ca sunteti romani este un slogan care nu mai poate fi rostit cu aceeasi convingere ca si acum 70-80 de ani. Doar trecutul de aur al unui neam nu-i poate face si prezentul din acelasi material, iar daca prezentul, daca este construit dintr-un plastic reciclat de proasta calitate nu prevesteste un material bun pentru viitor. Despre viitor nu vreau sa vorbesc, deoarece nu sunt politician. Se stie ca un bun politician prevesteste un viitor luminos, iar daca e desavarsit, poate explica (pentru cei multi) si de ce prevestirile sale nu s-au realizat, relateaza Capital.

Parcul de distractii de la fabrica de diamante se deschide duminica. Noul parc de distractii, cu o suprafata de 30.000 de metri patrati, va fi situat pe bulevardul Timisoara din Bucuresti si va oferi vizitatorilor peste 30 de echipamente, printre care se remarca Z Force Tower (platforma care se ridica la o inaltime de 53 de metri pentru a cobori cu viteza), un rollercoaster cu un traseu de 310 de metri si o inaltime de 11 metri si Hydrolift-ul, toboganul de apa cu barci, care permite coborarea de la o inaltime de 15 metri. Nu lipsesc nici clasicele "jucarii" din parcurile de distractii, precum bumper-cars, roti panoramice, trenulete si carusele. Investitorii au adus si un nou manager, Eric Eberhart, manager general Terra Park, care s-a ocupat de parcuri de distractii din mai multe tari ale lumii in ultimii 30 de ani, informeaza Daily Business.

Cine sunt proprietarii celor mai multor apartamente goale din Bucuresti. Dezvoltatorii care au finalizat ansambluri rezidentiale in Capitala, in ultimii trei ani, au pe taraba 4.000 de locuinte noi nevandute. Cele mai mari zece proiecte au o pondere de peste 50% din acest volum. Fratii Negoita, Deutsche Bank, Dan Pascariu, Dumitru Bucsaru, Daniel Piturlea si Dan Ioan Popp sunt printre cei mai mari proprietari de locuinte noi nevandute. Odata ce atentia cumparatorilor a fost indreptata cu precadere catre apartamentele vechi, acesti proprietari au inceput sa negocieze cu finantatorii noi tinte de vanzari. Acest blocaj a si determinat bancile sa preia fraiele tot mai multor proiecte fara priza la cumparatori. Ce strategie au jucatorii cu portofolii mari si in cat timp estimeaza ca vor scapa de povara sutelor de locuinte nevandute? Majoritatea sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul, chiar daca piata nu le ofera motive. Cand se uita in trecut, insa, acestia incep sa isi recunoasca erorile de calcul, scrie Capital.

Cine urmeaza dupa Nokia? Pleaca si ArcelorMittal? Peste doar o luna se implinesc zece ani de la semnarea contracului de privatizare pentru combinatul siderurgic din Galati. Momentul va coincide cu instalarea in functie a unui nou director si, probabil, cu pornirea unui furnal renovat. Insa noul director are in fata o decizie dificila: sa continue productia in virtutea investitiilor deja facute sau sa o opreasca, pentru a stopa niste pierderi greu de evitat? Deocamdata, exista trei argumente pentru a tine combinatul in viata: pretul inca bun al otelului pe piata internationala, cererea ridicata din partea Turciei - clientul traditional al combinatului - si electricitatea cumparata de la Hidroelectrica cu 25% mai ieftin decat pretul pietei, informeaza Romania Libera.

Cum repornim motoarele cresterii economice. Economia mondiala este pandita de o noua criza, insa aceasta inca poate fi evitata. Incetinirea ritmului de crestere a economiei pana la cote de 0,1-0,2% ii face pe multi analisti si sefi de stat sa se teama de reintrarea in recesiune. Gasirea unei formule pentru relansarea economica continua sa dea batai de cap atat europenilor, cat si americanilor. Daca primii au imbratisat austeritatea atat de periculoasa pentru revenire, Washingtonul a ales sa tipareasca si sa injecteze bani in piata pentru a stimula investitiile si crearea de locuri de munca. Pana acum insa, rezultatele ambelor strategii au dezamagit. Integral in Adevarul.

O noua infuzie de capital la BCR, de aproape 150 milioane de euro. Actionarii BCR au fost convocati, pe 14 noiembrie, sa se pronunte asupra unei noi infuzii de capital la banca, dupa ce, in primavara, au aprobat majorarea capitalului cu circa 55 de milioane de lei, prin incorporarea profitului net din 2010. De data aceasta, Comitetul executiv al BCR a propus capitalizarea bancii cu 644 de milioane de lei (circa 150 de milioane de euro), in urma emiterii unui numar de 6,18 miliarde actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,1 lei/titlu. Andreas Treichl, directorul general al "Erste", a declarat la inceputul saptamanii ca la BCR va avea loc o majorare de capital, prin aport de numerar, pana la finele acestui an, anunta Bursa.

Semnul panicii: Bancile fug cu banii la Centrala in loc sa crediteze economia. Cand o banca are lichiditati, in vremuri normale, aceasta cauta sa le plaseze ori in piata financiara, ori in economia reala, in cautarea unor randamente peste costul banilor, de preferat cel putin peste rata inflatiei. Insa, cum nu traim vremuri normale, panica din Europa impinge institutiile financiare din Zona euro sa isi plaseze banii la BCE, pentru o dobanda de doar 0,75% pe an. Oportunitati pentru ca bancile cu bani sa castige mai mult decat aceasta dobanda minuscula exista. Ar putea sa imprumute alte banci, care nu sunt atat de fericite sa obtina usor lichiditati, la un pret pe masura. Ar putea sa acorde credite populatiei sau firmelor - economei reale - intr-o perioada in care al doilea val al recesiunii bate la usa in Europa. Asta inseamna insa risc, si foarte putini sunt dispusi sa si-l mai asume, relateaza Money.ro

Ce ne aduce Criza 2.0: Lumea condusa dintr-un singur birou. Legati-va centurile, ne indreptam spre Criza 2.0, avertizeaza specialistii bancari. Urmeaza un nou val de amenintari, de la falimente suverane, la foamete si razboi. Tot mai multe voci cu autoritate spun ca din aceasta situatie vom iesi numai printr-o coordonare stransa la nivel international. Va ajunge lumea sa fie condusa dintr-un singur birou? Urmatoarele luni vor aduce cateva manevre disperate ale politicienilor, menite sa salveze sistemul fiscal, potrivit analistilor de la Saxo Bank, care anunta ceea ce ei numesc Criza 2.0. In raportul pe ultimul trimestru al anului, banca specializata in tranzactii si investitii online arata ca acest lucru va duce, in cele din urma, la "Criza 2.0". Integral in Daily Business.