Un nou val de executari silite pune presiune pe pretul caselor. Cumparatorii care au stat la panda ca pretul locuintelor sa atinga un minim mai pot astepta. Tensiunea se mareste si singura varianta ramasa este continuarea ieftinirilor. In perspectiva unei crize care se adanceste si care forteaza declansarea unui nou val de executari silite, jucatorii din piata imobiliara nu mai pot decat sa recunoasca faptul ca sectorul rezidential mai are de patimit cel putin doi ani. In primele zece luni din 2011, portalul executari.com, care contabilizeaza majoritatea anunturilor postate de banci, case de insolventa sau executori din intreaga tara, a adunat circa 950 de anunturi de licitatii, aproape de volumul inregistrat in intreg anul trecut, anunta EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Calin Georgescu: Trebuie restabilit echilibrul intre rationalitatea economica si suportabilitatea sociala. "Oricare ar fi urgentele de moment, nu trebuie sa uitam ca tara trebuie sa aiba si un viitor", este de parere Calin Georgescu, Directorul Executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila din Romania. Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre cum se pozitioneaza tara noastra in contextul crizei internationale si despre masurile pe care ar trebui sa le adoptam. In opinia domnului Georgescu, "orice gandire de perspectiva trebuie sa aiba la baza educatia, formarea profesionala, cultivarea spiritului inovativ". Dr. Calin Georgescu ocupa din anul 2000 functia de Director Executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila din Romania. Integral in Bursa.

De ce atata ura impotriva bancilor? Ce risca sistemul economic mondial. Criza prelungita a adus in lumina reflectoarelor, ca tapi ispasitori, bancile. Ura fata de sistemul bancar a generat manifestatii de protest, unele soldate cu violente, si mai nou, chiar atacuri cu bombe. Vezi ce efecte ar putea avea prigonirea institutiilor de credit. Aversiunea fata de banci a culminat miercuri cu bombardarea a doua unitati bancare din Irlanda de Nord. Manifestatii impotriva sistemului financiar au avut loc recent si in SUA, unde oamenii si-au exprimat nemultumirea fata de situatia economica globala. Miscarea a atras oameni din mai multe orase din Europa si Asia, ca urmare a apelurilor lansate de organizatorii "Occupy Wall Street" in vederea unui miting global. Integral pe DailyBusiness.ro

Cea mai puternica diploma in marketing din lume vine in Romania. Raspunsul scurt - diplomele Chartered Institute of Marketing (CIM) din Marea Britanie sunt cele mai inalte certificari internationale in marketing. Printre romanii care au obtinut deja certificari CIM pe cont propriu se numara Aneta Bogdan, managing partner al companiei de consultanta si branding Brandient si Oltea Belciuganu, directorul de marketing al CEC Bank, omul care a lansat si coordonat procesul de rebanding al celei mai vechi banci din Romania. Certificarile CIM, cel mai bine cotate din marketing la nivel international, iti aduc plus-valoare, pentru ca te supraspecializeaza intr-un domeniu de nisa, printr-un program extrem de aplicat la business-ul in care activezi, pe langa setul de competente tehnice specifice pe care le dobandesti la absolvirea programului, scrie Money.ro

Ce credit de nevoi personale sa alegi: in lei sau in euro. Imprumuturile in moneda nationala s-ar putea ieftini in perioada care urmeaza, in timp ce nelinistile din zona euro le-ar putea scumpi pe cele in moneda europeana, spun specialistii. In prezent, creditele de nevoi personale in lei si euro au costuri similare, cele mai mici dobanzi anuale efective fiind de circa 13%. De regula, specialistii recomanda ca imprumutul sa fie realizat in moneda in care debitorul isi obtine veniturile, pentru a se evita riscul valutar. Cu toate acestea, diferentele de dobanda care au existat anii trecuti intre creditele in lei si cele in moneda europeana au avantajat imprumuturile in euro, informeaza EVZ.

Banca Mondiala: Un sfert din companiile de stat romanesti, in care lucreaza 100.000 angajati, sunt "de facto" in faliment. Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile si intrate "de facto" in faliment, astfel ca aproape 100.000 angajati ar putea ramane fara un loc de munca daca aceste unitati s-ar inchide, rezulta dintr-un studiu al Bancii Mondiale. Printre cele mai mari companii considerate ca fiind "de facto" in faliment se numara RADET, CFR SA, Oltchim, CFR Marfa, Termoelectrica, Compania Nationala a Huilei, CET Iasi, Electrocentrale Oradea, CET Brasov si Apaterm. Aceste companii insumeaza 24% din numarul total de 413.859 angajati din companiile de stat, au acumulat 60% din valoarea totala a arieratelor si primesc de la stat 18% din totalul subventiilor. Integral in Gandul.

Grecia si Romania: Un dezastru in pregatire sau efect de domino? Exista un singur mare "daca" in tot acest articol, asupra restului mecanismului nu exista indoieli majore. Daca datoria suverana a Greciei se dovedeste nesustenabila sau restructurarea datoriei se face intr-un mod neglijent, Romania va suporta consecinte dramatice, indirecte, cel putin pe termen scurt, dar cel mai probabil pe termen mediu. Acesta este si mesajul de alarma al presedintelui, in recenta declaratie: "Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor din zona euro". Declaratia politica a suprins pe multi din cei care nu au inca toate detaliile cu privire la ce se discuta in aceste zile la Bruxelles, in spatele usilor inchise. Singura mea mirare este unde este Primul Ministru al Romaniei in aceasta dezbatere - momentan dansul se remarca printr-o tacere totala. Stiu doar unde vor fi in urmatoarele zile Angela Merkel si Nicholas Sarkozy: in discutii prelungite pentru un fond European de salvare care ar putea ajunge pana la 1.000 de miliarde de euro, relateaza Capital.

De ce ar trebui sa va intereseze ce face Bursa: Daca ea nu incepe sa creasca, nu vor creste nici investitiile straine directe in Romania! Cresterea investitiilor straine directe (ISD), fara de care nu va fi posibila revenirea economiei Romaniei, a fost precedata de fiecare data de o crestere a preturilor la Bursa de la Bucuresti (BVB), asa cum scaderea ISD-urilor a fost anuntata inainte tot de evolutia bursei. Decalajul poate fi explicat prin faptul ca bursa este o piata financiara, ale carei mecanisme permit investitorilor straini sa intre si sa iasa mult mai repede decat in cazul unei investitii derulate direct, fie ca este vorba de un greenfield (investitie de la zero - n.r.) sau fuziuni & achizitii. Analiza ia in calcul evolutia ISD-urilor din 1991 si pana acum, conform datelor BNR, comparativ cu evolutia indicelui de referinta BET al Bursei de la Bucuresti, informeaza EconomicTimes.ro

Toata productia de fire de argint din lume a ajuns in mainile unei romance de descendenta regala. Urmand exemplul bunicului sau, Dimitrie Sturdza, Alina Sturdza a infiintat acum 11 ani propria companie de vanzari directe, Capra Nera. A pornit aproape de la nimic si a ajuns azi sa comercializeze prin metoda vanzarilor directe sute de produse, de la cosmetice de intretinere si terapeutice, la produse de intretinerea casei, pentru sanatate, textile si accesorii. Mai mult, compania sa este singura din lume care detine fir de argint. "In 2000, am pornit de la patru camasi, iar acum comercializam peste 357 de produse, sub trei branduri distincte: Capra Nera, care este marca noastra de textile, Alive, marca de produse terapeutice si Deesse-marca de cosmetice a DEESE AG pe care o comercializam si noi", a povestit pentru MONEY.ro Adrian Sasu, director de vanzari in cadrul companiei. Integral pe Money.ro

Cat castigi daca amani creditul pentru locuinta si stai cu chirie. Foarte multi dintre romani prefera sa acceseze un credit ipotecar (imbogatind bancile) decat sa stea cu chirie (imbogatind proprietarii). Afla cum poti economisi 10.000-15.000 euro daca amani creditul ipotecar cu cinci-sapte ani, perioada in care stai cu chirie si strangi jumatate din valoarea locuintei. Inca de la aparitia din 2009, programul guvernamental "Prima Casa" s-a bucurat de cel mai mare succes dintre toate tipurile de finantari imobiliare destinate persoanelor fizice, captand interesul atat prin prisma avansului scazut, de numai 5%, cat si prin dobanzile cele mai mici din piata. Chiar si in prezent, patru din cinci credite ipotecare se dau prin "Prima Casa", intrucat foarte putini clienti se pot califica pentru un credit ipotecar clasic, in principal din cauza ca nu intrunesc avansul de circa 25%, scrie Capital.

"Solutia" UE de salvare a Euro, fara sa bage niciun ban. Renuntand la orgoliu, UE a planuit sa ceara bani de la China, Brazilia si oricare alta tara ar fi dispusa sa-i dea, de la investitori privati si de la FMI. O admirabila inginerie financiara, prin care Zona Euro sa se salveze de la implozie, in eventuala declarare a falimentului Greciei, dar fara sa fie obligata nicio institutie europeana sa bage vreun ban, a apropiat capetele lui Nicolas Sarkozy si Angela Merkel (inconjurate de celelalte 25 de capete de stat UE), asupra documentului despre care s-a spus, mai inainte, ca nu este gata, dar fara de care, totusi, liderii europeni s-ar fi reunit cam degeaba, ieri, in asa numitul summit "crucial" (oricum, circulau zvonuri despre inca unul "crucial", peste patru zile, cu acelasi subiect). Integral in Bursa.