China ajuta Europa. O cumpara bucata cu bucata. Europenii vor fi nevoiti sa renunte la o parte a activelor detinute, daca vor banii chinezilor. Si criticile europenilor referitoare la incalcarea drepturilor omului in tara asiatica vor fi mai prietenesti. Oare cum o fi sa ai la dispozitie un munte de cash in conditiile in care toata lumea tipa dupa bani? Ei bine, cei care conduc China nu trebuie sa-si puna aceasta intrebare. Ei deja stiu cum este. Marturie sta chiar rezerva de peste 3.200 miliarde de dolari a tarii, cea mai mare din lume. Si, ca orice investitor serios care are bani in vremuri de criza, cand preturile o iau la vale, si China s-a apucat de cumparaturi. Si ce si-ar putea dori sa cumpere mai mult decat... un continent? Mai precis, Europa, scrie EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

George Soros: "Decizia liderilor UE in privinta datoriei Greciei va avea efect doar maximum trei luni". Miliardarul George Soros a atacat liderii zonei euro si a spus ca decizia luata joi la summit-ul european de la Bruxelles in privinta crizei datoriei Greciei va avea efect doar timp de "o zi, pana la trei luni", relateaza The Telegraph. George Soros, care a ajuns faimos la nivel mondial atunci cand a pariat impotriva lirei sterline in anii '90, a declarat ca hotararea liderilor europeni de a impune bancilor o reducere "voluntara" de 50% a obligatiunilor statului elen scadente pana in 2020 ar diminua datoria Greciei cu doar 20%. El a spus ca masura este insuficienta pentru a opri declinul economic al Greciei si ar putea duce la tulburari sociale mai mari. Afirmatia lui Soros vine in timp ce si alti investitori incep sa isi exprime scepticismul cu privire la eficacitatea masurilor anuntate in primele ore ale diminetii de joi, dupa Consiliul European de la Bruxelles, informeaza Gandul.

Milionarii de iarna ai crizei. Service-urile, vulcanizarile, dealerii auto, importatorii si distribuitorii de cauciucuri pentru autovehicule vor obtine venituri si de trei ori mai mari, comparativ cu anul trecut. Importatorii si distribuitorii de cauciucuri de iarna au castigat de la inceputul anului si pana acum 80 milioane euro numai din vanzarile realizate pe piata din Romania. Cifra ia in calcul doar comertul cu anvelope de iarna destinate autoturismelor personale. Cresterile de aproape 20% reprezinta un eveniment unic in piata si se datoreaza exclusiv noii legi impusa de guvern, care ii obliga pe soferi sa isi echipeze masinile cu cauciucuri de iarna. "In luna septembrie ni s-au dublat vanzarile", exemplifica Alina Mihaescu, director de marketing la Dunlop Romania. Surse din industrie spun ca la un moment dat fabricile nu au mai facut fata productiei, relateaza Romania Libera.

Lucian Croitoru: Erau necesare masuri pentru "refacerea" increderii pe piete. Reducerea cu 50% a datoriilor suverane presupune "pierderi" pentru sistemul bancar care a investit in bonduri, dar era nevoie de un set de masuri care sa "refaca" increderea pe piete, a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), facand referire la masurile care au fost luate in cadrul summitului liderilor europeni, pentru salvarea zonei euro, care a avut loc miercuri noapte. Domnia sa a precizat: "Pietele asteptau de la aceasta intrunire propuneri care sa fie incisive, coordonate intre ele si foarte credibile. Nevoia pe care trebuie sa o satisfaca acest set de masuri este sa refaca increderea pe doua piete. In primul rand, pe piata de finantare a sistemului bancar, unde spreadurile au crescut foarte mult, facand dificila emiterea de noi datorii pe termen mediu si lung ale bancilor si pe piata datoriilor suverane". Integral in Bursa.

Bancile incep sa se lepede de activele imobiliare toxice. Semnalele date de banci in ultimele luni traseaza o directie spre ceea ce unii consultanti numesc "adevarata prabusire a pietei imobiliare". Dupa trei ani de amanare a dezastrului, inevitabilul este pe cale sa se produca. Valul de falimente va lovi dezvoltatorii imobiliari mult mai puternic in urmatorii doi ani. Pe fondul discutiilor despre o adancire a crizei economice globale, cererea de declansare a procedurii insolventei depusa de Alpha Bank pe numele dezvoltatorului Asmita Gardens a zdruncinat piata imobiliara din temelii. Este primul caz in care banca solicita falimentul unui ansamblu rezidential de proportii, pe care are o expunere de circa 70 de milioane de euro, anunta Capital.

BVB si-a exprimat intentia sa participe la privatizarea Bursei din Bulgaria. Vanzarea participatiei statului catre un investitor strategic, evenimentul anului viitor la Bursa bulgara. Ambitia Bursei de Valori Bucuresti sa participe la privatizarea operatorului de piata din Bulgaria a fost exprimata de catre domnul Valentin Ionescu (n.r. directorul general al BVB), in cadrul unui forum economic in Sofia, in luna mai, ne-a declarat Ivan Takev, Chief Executive Officer al Bulgarian Stock Exchange, in cadrul unui interviu. "Totusi, nu au existat negocieri la nivel de managemenet intre cele doua burse cu privire la viitoarea privatizare a participatiei statului la Bulgarian Stock Exchange", ne-a spus domnul Takev, adaugand ca Ministerul de Finante bulgar, care detine 50,05% din capitalul bursei, va desfasura procedurile si va negocia cu potentialele parti interesate, scrie Bursa.

Sansa unei multinationale romanesti de stat: Romgaz. Producatorul roman de gaze Romgaz Medias, detinut de stat, este in discutii avansate pentru a intra pe mai multe piete din Balcani ca trader de gaze. Romgaz va intra pe aceste piete in alianta cu firme locale ori internationale, a spus directorul adjunct al companiei, Francisc Toth. "Da, suntem in discutii avansate cu mai multe autoritati de stat pentru a iesi pe piata din regiune. Nu putem merge singuri, cine se duce singur la razboi?", a spus Toth. Potrivit Directorului de Comercializare Gaze, Dumitru Chisalita, tarile vizate ar fi Grecia si Bulgaria, informeaza Money.ro

Europa: taramul fagaduintei. Asa cum era de asteptat, ultimele ore ale ultimei zile de negocieri la Summitul UE a dus la o solutie care promite bogatii, dar ne lipseste de detalii. Au fost facute ceva progrese pentru a asigura viitorul Europei, insa mai e mult de lucru la amanunte. Planul in doi pasi propus la summit arata cam asa: recapitalizare in cazul bancilor, o tunsura aplicata Greciei si putere de foc mai mare pentru noul organism destinat sa lupte cu recesiunea, European Financial Stability Facility. Integral in EconomicTimes.ro

De ce cresc restantele la credite: "Romanii vor sa plateasca, dar nu au bani". Majoritatea romanilor cu restante la plata imprumuturilor accesate de la banci vor sa-si plateasca ratele, dar nu au banii necesari din cauza situatiei economice dificile, care a dus la reduceri de salarii si personal, spun firmele de colectare de debite. "Peste 90% dintre clienti sunt dornici sa-si achite datoriile. Problema este ca din cauza crizei nu au de unde sa plateasca, nu au bani", a declarat pentru DailyBusiness.ro Isabela Iacob, directorul general al companiei de profil Kruk International. Ea a adaugat ca problemele cu care se confrunta acesti clienti - scaderea veniturilor, pierderea locurilor de munca, etc - le reduc posibilitatea de a-si achita datoriile. De aceeasi parere este si Georg Kovacs, director general al EOS KSI Romania, care spune ca romanii nu sunt rau-platnici, dar nu au cu ce sa plateasca, scrie DailyBusiness.ro