Cine se bate pentru aurul negru al Marii Negre. Denumirea actuala a Marii Negre, aparuta acum un mileniu, nu are nicio legatura cu petrolul. Dar ar putea incepe sa aiba de acum incolo. Si asta pentru ca tot mai multe companii sunt interesate de aurul negru din sectorul romanesc al Marii Negre. OMV, Lukoil, Melrose si Exxon sunt doar cateva dintre firmele care au castigat licente de explorare in diverse perimetre si sunt gata sa bage cateva miliarde de dolari in aceste operatiuni. O singura sonda de explorare costa, in medie, intre 130 si 150 milioane de dolari, iar daca o singura sonda din trei reuseste sa gaseasca un zacamant care merita sa fie exploatat, este considerat un succes, potrivit specialistilor in domeniu, informeaza Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

2011, an de foc. Cat mai rezista sucursalele bancare de cartier. Incercate greu de turbulentele de pe pietele externe, institutiile de creditare locale au renuntat la circa 10% din sucursale. Dupa acest an, sistemul bancar ar putea arata cu totul altfel. Bulevardul 1 Mai, Cartierul Drumul Taberei, Bucuresti. Acum cativa ani, o sucursala Volksbank era locul privilegiat pentru plata facturilor. In prezent a disparut, ca si alte cateva din acelasi cartier. Situatia din Bucuresti este replicata la scara mare in provincie, unde bancile nu au un vad comercial la fel de bun. Astfel, primul val de criza a inchis deja sediile "in plus" ale altor cateva banci din orasul Hunedoara. BRD a inchis un sediu din oras pentru ca vadul nu era asa de bun precum se previzionase. Profitul lunar realizat era egal cu chiria platita pentru respectivul spatiu, asa ca mentinerea sediului nu se mai justifica, scrie EVZ.

Steven van Groningen: Romania ar fi si mai atractiva daca toata lumea ar plati taxe. Avem proiecte de dezvoltare economica, dar nu le prioritizam, identificam masuri de dezvoltare, dar nu le luam si stim unde este evaziune, dar nu luptam cu ea, spune Steven van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini si al Raiffeisen Bank Romania, un expat cu state vechi la noi. Capital: Care sunt masurile prioritare pentru perioada urmatoare, mai ales ca se anunta a fi destul de dificila pentru cresterea economica? Steven van Groningen: Cred ca important este sa prioritizam foarte bine proiectele de investitii. Este problema care a fost indicata si de autoritatile internationale. Ca reprezentanti ai mediului de afaceri, cunoastem principiul conform caruia "intotdeauna ai mai putini bani decat iti trebuie ca sa investesti". Cred ca asta a lipsit, un proces clar de prioritizare. Integral in Capital.

Norvegia ofera Romaniei peste 300 de milioane de euro pana in 2014. Intr-o perioada de criza, Norvegia pune la dispozitia Romaniei peste 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii prin intermediul a doua mecanisme de finantare, Granturile SEE si cele Norvegiene. Norvegia continua astfel sa sustina dezvoltarea de proiecte care sa contribuie la reducerea discrepantelor socio-economice dintre statele membre ale Spatiului Economic European si la intarirea relatiilor bilaterale cu Romania. In perioada 2009-2011, Norvegia alaturi de alte state SEE, respectiv Islanda si Liechtenstein, au oferit Romaniei 98,5 de milioane de euro prin Granturile SEE si cele Norvegiene. Contributia Norvegiei la aceasta schema de finantare este de 97 la suta, relateaza Romania Libera.

Economistul care a demonstrat ca nemtii au o datorie la noi: Germania are bani sa ne plateasca datoria. Apreciez faptul ca Parlamentul, care este organul legiuitor al puterii de stat, a preluat el insusi aceasta problema pentru elucidare si rezolvare in interesul Romaniei si Germaniei, care sunt partenere in UE si NATO", a declarat, pentru Capital, economistul Radu Golban, cel care a facut eforturi privind clarificarea unei datorii pe care Germania ar avea-o fata de Romania din perioada de dinainte de Al Doilea Razboi Mondial. Afirmatia a fost facuta in contextul in care conducerea Senatului a decis luni infiintarea unei comisii speciale care sa analizeze situatia acestei datorii a Germaniei catre Romania, dupa ce senatorii Dan Voiculescu si Teodor Melescanu au sesizat Biroul Permanent cu un memoriu pe aceasta tema al profesorului Radu Golban, informeaza Capital.

Guvernul se plange de presiunile FMI. Oficiali din Ministerul Economiei sustin ca Fondul vrea ca statul sa vanda companiile viabile si sa ramana cu cele care merg in pierdere. Tiradele FMI se indreapta, in cadrul misiunii aflate in plina desfasurare in aceste zile in Romania, asupra viitorului companiilor de stat. Oficialii Fondului pun presiune pentru privatizarea pachetelor majoritare de actiuni ale Electrica Distributie, Electrica Furnizare, precum si ale viitorului Complex Energetic Oltenia, a declarat ieri Alexandru Sandulescu, director general in cadrul Ministerului Economiei. Acesta a amintit problemele legate de slaba finantare in sectorul termocentralelor, aratand ca una dintre sursele de finantare sunt, aici, privatizarile, anunta Adevarul.

De ce a venit rabinul Eli Lando la Bucuresti: cat de "KOSHER" va deveni Romania. Romanii ar putea gasi, mai des, in magazine alimente kosher. Pe plan mondial, piata produselor kosher - preparate potrivit regulilor mozaice - este evaluata la 16 miliarde de dolari pe an, statisticile aratand ca peste 40 de milioane de persoane prefera aceste alimente, majoritatea consumatorilor fiind din SUA, Israel si Australia. Circa 44% din productia kosher - mancare, bautura, condimente si altele - este cumparata de evrei, 19% de musulmani, iar diferenta de 37% de catre cei fara apartenenta religioasa, dar care acorda o importanta deosebita stilului de alimentatie, arata statisticile. Una dintre marile firme de certificare in domeniu, OK Kosher Certification, intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, reprezentantii ei avand in aceasta perioada intalniri cu mai multe companii din domeniul industriei alimentare, precum si cu mici fermieri. Integral in Gandul.

Plus de 40% intr-o zi pentru cotatia "Azomures". Actiunile "Azomures" Targu Mures (simbol AZO) s-au scumpit, ieri, cu 39,9%, ajungand la 1,1780 lei/unitate, aceasta fiind cea mai mare crestere a unei cotatii pe parcursul unei sedinte de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, inregistrata vreodata. BVB a fost nevoita, ieri, sa ridice, treptat, limita maxima de variatie de la 15%, cat este in mod uzual, la 25%, la 35% si, apoi, la 40%, prag care nu a mai fost impus pana acum, pe fondul unei presiuni mari la cumparare. Tranzactiile cu actiuni AZO au insumat 2,7 milioane lei, cu mult peste media zilnica de anul acesta, de 264.000 lei. Cresterea fabuloasa a survenit dupa ce emitentul a raportat Bursei ca actionarii sai, "Eurofert Invest-ments" si "Azomures Holdings", care detin cumulat 75,87% din combinatul chimic, ar putea fi preluati de grupul elvetian "Ameropa", dis-cutiile in acest sens fiind intr-un stadiu "relativ avansat", scrie Bursa.

Grecii, "pe butuci" la ei acasa, fac afaceri de miliarde in Romania. Desi Grecia are datorii de mai multe sute de miliarde de euro, carora nimeni nu le mai stie numarul, companiile elene fac afaceri de miliarde de euro si au cote semnificative pe piete importante din Romania, precum sectorul financiar, telecom sau real-estate. Chiar luni, complexul comercial City Mall din Bucuresti, aflat in insolventa de aproximativ un an, a fost cumparat pentru 17,3 milioane de euro de compania Star Imob Construct, controlata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Papalekas are un istoric indelungat pe piata imobiliara din Romania. Acesta a vandut acelasi mall pentru 100 milioane de euro in 2006, dupa ce il cumparase, cu doar un an in urma, cu 45 milioane de euro. Pe langa City Mall, Papalekas a mai vandut in 2008 trei proiecte imobiliare din nordul Capitalei catre Deutsche Bank Asset Management, in urma unei tranzactii de 340 milioane de euro. Integral pe DailyBusiness.ro

La bai in Romania. Pariul unor sindicalisti cu turismul balnear. Camerele de pe cinci etaje din cele 14 ale hotelului Dacia din Baile Herculane sunt neutilizate, iar multe dintre ele inca mai pastreza amintirea anilor comunismului si au aceleasi covoare din 1974 incoace. Sind Tour Trading, care administreaza in total 3.000 de locuri de cazare in mai multe statiuni din tara, vrea sa schimbe foaia si demareaza un plan de investitii. Toate sub conducerea italianului Michele Meoni, fostul director de operatiuni al retelei Continental Hotels. Chiar administratorul companiei recunoaste care este starea actuala a multor hoteluri din statiunile romanesti. "Ce avem in momentul de fata este in ruina. Daca ne uitam la cum erau aceste proprietati in '89 si la cum sunt acum, nu cred ca mai putem vorbi despre ele in urmatorii zece ani. Sunt intr-o stare avansata de degradare", a declarat Florin Dumitrescu, dupa cum relateaza Money.ro

Propunerea abordarii policentrice a problematicii crizei, din perspectiva teoriei haosului. Limbile care folosesc cuvinte de inventie proprie pentru notiunea de "criza" sint rare, in Europa, dar maghiara este o astfel de limba rara, in care notiunea de "criza" este exprimata prin cuvintul ciudat "valsag", la care nu am gasit etimologia. In schimb, sesizez ca "valsag" este un apropiat sonor, dar si ca inteles, al cuvintului romanesc "valmasag", care inseamna "dezordine, haos". Daca ar fi adevarata aceasta apropiere intre maghiarul "criza" si romanescul "haos", atunci acest spatiu lingvistic romano-maghiar contribuie cu o sugestie extrem de valoroasa teoretic, la stabilirea naturii crizei din perspectiva Teoriei haosului, pe baza legilor entropiei. Intr-o abordare prin prisma Teoriei haosului, putem agreea ca organizarea progresiva a sistemelor, implica ejectarea, in afara sistemului, a dezorganizarii (a "valmasagului"), intr-un proces progresiv, simetric cu ritmul organizarii. Integral in Bursa.

Dolarul a inregistrat cel mai amplu declin din ultimii 12 de ani iar bursele internationale au avut cea mai profitabila luna din ultimii 25 de ani. Daca luna septembrie a fost una dintre cele mai bune din istorie pentru dolarul american, situatia s-a schimbat dramatic in octombrie, atunci cand moneda americana a inregistrat cel mai amplu declin din ultimii 12 ani. In acelasi timp, avansul lunar al indicilor bursieri este cel mai consistent din ultimii 25 de ani iar aurul a batut recordul saptamanal al ultimilor 3 ani. Promisiunile si apoi confirmarea unui plan menit sa rezolve criza datoriilor in zona euro au stimulat interesul speculativ in pietele financiare. In aceste conditii, dolarul, cea mai ieftina valuta dintre cele majore, a inregistrat un declin lunar de 5.2%, precedat de o apreciere istorica de 5.8%. Bursele de actiuni au profitat de capitalul ieftin si apetitul pentru risc al investitorilor, indicii castigand aproximativ 15% intr-o singura luna, informeaza EconomicTimes.ro

Cine sunt noii industriasi ai Romaniei. Pentru ei nu exista "companii", exista "intreprinderi". Nu le place sa dea interviuri si nu vor sa fie fotografiati, dar cand ajungi sa stai de vorba cu ei sunt in stare sa-ti vorbeasca ore in sir despre un utilaj sau o piesa cu denumire ciudata. Si merita sa-i asculti pentru ca afacerile lor sunt printre putinele care mai cresc acum in Romania. MONEY EXPRESS va prezinta povestile industriasilor romani ai secolului XXI, o categorie de antreprenori pentru care criza chiar este o oportunitate. In acest numar, Ioan Simion, fondatorul Confind Campina. L-am intalnit pe Ioan Simion la Targul Tehnic International Bucuresti (TIB) organizat luna trecuta la Romexpo. O editie parca mai animata decat in anii trecuti: Romexpo era plin de utilaje, motoare, unelte si tot felul de piese, iar printre ele destul de multi vizitatori interesati. Standul Confind era amenajat afara, in aer liber, pentru ca "utilajele noastre sunt atat de mari incat nu au avut loc inauntru", dupa cum a precizat cu mandrie fondatorul companiei Confind Campina. Integral in Money.ro