Vedeti cum arata cel mai mare proiect imobiliar in constructie, cu 6 luni inainte de inaugurare. Dezvoltatorul imobiliar Iulius Group, controlat de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, a anuntat ca va inaugura complexul multifunctional Palas Iasi in aprilie 2012. Proiectul este finalizat in proportie de 82% si pana acum s-au investit 180 mil. euro din totalul de 260 mil. euro programate. Iulius Group a semnat un contract cu un operatorul australian de cinema Village Cinemas, care va dispune de 9 sali si de una cu tehnologie de tip VMAX (similar Samsung IMAX). Parcarea subterana, cea mai mare din tara - cu un numar de 2.500 de locuri, a atras 67 mil. euro, dintr-un total de 73 mil. euro planificati pentru acest segment, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Mario Draghi: Europa se indreapta catre o recesiune usoara. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, ieri, ca Europa se indreapta catre o recesiune usoara. "Ceea ce observam acum este o incetinire a cresterii, care se va transforma intr-o recesiune usoara pana la finele anului", a spus Draghi. Italianul Mario Draghi a preluat, marti, functia de presedinte al BCE, dupa incheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet, care a stat opt ani in fruntea institutiei creditoare, anunta Bursa.ro.

In sfarsit! FMI ii alunga pe "baietii destepti" de la Hidroelectrica. Compania Hidroelectrica va trimite pana la sfarsitul anului notificari privind incetarea contractelor bilaterale ale companiei Hidroelectrica, care nu au fost incheiate pe bursa de electricitate, la primul termen posibil, anunta Ministerul Economiei. Decizia a fost luata in urma discutiilor cu Fondul Monetar International, care a cerut oprirea scurgerilor de bani din companiile de stat. Decizia vine la capatul a peste un deceniu in care miliarde de euro cuveniti contribuabililor au fost cedati asa-numitilor "baieti destepti" sub pretextele ca sunt singurii dispusi sa cumpere volume mari sau ca intreprinderile lor ar fi importante pentru economia nationala. O parte dintre contracte au fost reinnoite chiar anul trecut si teoretic nu pot fi reziliate pana in 2018. Insa Hidroelectrica a fost nevoita deja sa activeze clauza de forta majora, dupa ce nu a reusit sa produca atat cat a promis ca vinde, informeaza Romania Libera.

Cele mai scumpe 10 proprietati de vanzare in Capitala si in imprejurimi. Palatul Stirbey din Buftea, pentru care proprietarii cer 20,5 milioane de euro, ocupa primul loc in topul celor mai scumpe zece proprietati rezidentiale scoase la vanzare in Bucuresti si imprejurimi, pretul total al imobilelor din top fiind de circa 75 milioane euro, potrivit datelor imobiliare.ro. Domeniul Stirbey, care cuprinde un parc de 24 de hectare si palatul cu o suprafata de 2.400 de metri patrati, a fost construit in 1864. Proprietatea este detinuta de firma Bucharest Arena, care are printre actionari fosti angajati la SGG. Firma a cumparat domeniul de la mostenitori in 1997 pentru 9 milioane de euro. Acestia au amenajat in cladire un restaurant de cinci stele si spatii de cazare in regim exclusivist, investitia totala pentru aceste proiecte fiind estimata in momentul achizitiei palatului la 9 milioane euro, scrie Gandul.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI: "Renuntarea la euro este imposibila". Mihai Tanasescu sustine ca hotararea Romaniei de aderare la zona euro trebuie sa ramana in picioare. Intr-un moment de maxima nervozitate pe pietele financiare si in marile cancelarii ale lumii, nervozitate cauzata de evolutiile din Grecia, delegatia FMI continua negocierile la Bucuresti pentru configurarea bugetului de anul viitor al Romaniei. Intre doua runde de discutii, Mihai Tanasescu a venit in redactia ziarului "Adevarul" nu pentru negocieri, ci pentru a ne acorda un interviu privind perspectivele Romaniei si ale Europei de a depasi situatia critica in care se afla. Mihai Tanasescu este convins ca viitorul euro si al zonei euro nu poate fi pus la indoiala, conditia iesirii din criza fiind maturitatea politicienilor, dar si a popoarelor europene. Integral in Adevarul.

Noul Volkswagen CC renunta la numele Passat. Coupe-ul cu 4 usi de la Volkswagen este revizuit, dupa patru ani de cariera, timp in care s-a vandut la nivel mondial in 270.000 de exemplare. Lansat ca reactie la aparitia mai rasatului Mercedes CLS, Passat CC s-a pozitionat in segmentul inferior, cu preturi intre 30.000 si 40.000 de euro. Cu ocazia apropiatului Salon Auto de la Los Angeles, VW va prezenta versiunea facelift, la care, in mod surprinzator, se va reununta la numele Passat. Astfel de-acum inainte, modelul se va numi, pur si simplu, Volkswagen CC. Asa cum era de asteptat, versiunea revizuita are grupurile optice redesenate, formele rotunde fiind abandonate in favoarea noului stil angular, adoptat de toata gama Volkswagen. De remarcat aparitia farurilor bi-xenon si a luminilor cu LED, informeaza 24auto.ro.

Cele 100 de proiecte in care statul va investi in 2012. Pana in 2015, nu mai putin de 100 de investitii publice, in valoare de 8 miliarde euro, finantate din fonduri structurare si de coeziune vor trebui finalizate. Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International o lista de 100 de proiecte, majoritatea semnate inca din perioada anilor 2009-2010, partea romana angajandu-se sa le aduca pana la sfarsitul anului viitor la un nivel de realizare de 50%. Cea mai mare parte a acestor proiecte sunt intr-un stadiu incipient de realizare, insa obiectivele vor trebui terminate in perioada 2012-2015. Proiectele semnate in 2008 se afla intr-un stadiu mai avansat de executie, dar nici in acest caz nu este depasit un nivel de 50%. Lista include proiecte de infrastructura locala, protectie a mediului, termoficare, constructie de autostrazi si drumuri nationale, "competitivitate" economica etc., pentru care contributia financiara a Uniunii Europene reprezinta mai mult de jumatate din total, scrie Romania Libera.

Cine sunt si ce fac tinerii antreprenori. Restaurante, ateliere de pictura, saloane de coafura, florarii, magazine de ceramica sau service-uri auto. Sunt, toate, firme infiintate anul acesta de catre antreprenori care au apelat la sprijinul guvernamental de 10.000 de euro. Povestile catorva dintre ei, in numerele viitoare din Capital. La inceputul lunii octombrie, a luat sfarsit sesiunea de depuneri pentru "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri", cunoscut mai degraba drept programul prin care Guvernul acorda cate (maximum) 10.000 de euro antreprenorilor debutanti cu varste pana la 35 de ani. Programul este extrem de criticat. Multi dintre candidatii respinsi spun acum ca era firesc sa nu fie acceptati, cat timp singurii care au, de fapt, sanse sunt "rudele si pilele" celor insarcinati cu coordonarea programului. Este, evident, o exagerare si, trecand de teoria conspiratiei, e totusi greu ca cei cativa functionari publici prin mainile carora trec dosarele doritorilor sa se foloseasca de pozitiile de forta pentru a favoriza peste o mie de firme, cate au fost declarate castigatoare ale granturilor guvernamentale, anunta Capital.ro.

Candidatii pentru conducerea SIF Moldova au inceput lupta. Locul de administrator scos la concurs de SIF Moldova a starnit, pana acum, interesul a sapte oameni de piata, insa societatea accepta inscrieri pana astazi, la ora 16.00. Cei sapte sunt brokerul Mihai Chisu, de la IFB Finwest, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Serban Valentin Marin, seful departamentului de tranzactionare al UniCredit CA IB Securities, Mircea Ursache, fost presedinte al AVAS, Paul Miclaus, administrator Sibex si fost vicepresedinte CNVM, Mihail Ioan Mircea Radu, fost vicepresedinte CNVM, si Laurentiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc. Postul din Consiliul de Adminis-tratie al SIF Moldova este vacant dupa revocarea, la 24 septembrie, a lui Matei Alexandru, fost sef al SIF Moldova, din functia de administrator, pentru prejudicierea SIF ca urmare a incheierii unor contracte in perioada in care a ocupat functia de director general, informeaza Bursa.ro.