Romania dupa FMI. Ce umbrela gasim pentru criza? Avem pentru la anul de atins un deficit bugetar de numai 1,9% din PIB. Romania are nevoie de un deficit cat mai mic pentru ca, in contextul economic actual, al crizei datoriilor suverane, principala problema va fi finantarea acestuia, spune presedintele Traian Basescu. Reducerea deficitului la 1,9% ar insemna un efort imens, daca stam sa ne gandim ce presupune in acest an atingerea unei tinte de doua ori mai mare, de 4,4% din PIB. A fost nevoie de doi ani de taieri de salarii, cresteri de taxe, disponibilizari. Problema realizarii deficitelor bugetare ramane deschisa pe termen lung si se va pune, in special, dupa ce iesim din acordul pe care il derulam, in prezent, cu Fondul Monetar si Uniunea Europeana. Actualul acord ne pune la dispozitie 5 miliarde de euro si este si o garantie in ochiii investitorilor in privinta "derapajelor" de ordin economic. Integral in EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum arata autostrada Arad-Timisoara cu o luna inainte de finalizare. Tronsonul de autostrada Arad-Timisoara, parte a coridorului IV paneuropean, care are ca termen de finalizare luna decembrie 2011, este asfaltat in proportie de aproape 90% pe ambele sensuri, asa cum se poate vedea din filmuletul de mai jos. Filmul a fost realizat in urma cu patru zile, adica pe 31 octombrie 2011, informeaza Ministerul Transporturilor, condus de Anca Boagiu. Conform datelor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), la inceputul lunii septembrie, constructia acestui tronson de autostrada era finalizat in proportie de aproximativ 75%. Constructorul - asocierea dintre FCC Construction (Spania) si Astaldi (Italia) - , a turat motoarele in ultimele doua luni, astfel ca finalizarea celor 32,25 km in acest an este posibil, relateaza Capital.

Test Dacia Duster 25.000 km: In soare, miroase a Europa de Est. Dacia Duster este cel mai bine vandut SUV din Spania. Autobild.es testeaza varianta Laureate 4X4, cu scaune de piele, jante si ornamente cromate (582 euro) si cotiera (100 euro), echipat cu motorul de 1,5 litri dCi de 110 cai putere. Modelul costa 19,752 euro in Spania. Pentru varianta testata, ibericii trebuie sa astepte 6 luni pentru a intra in posesia SUV-ului romanesc. La banii astia nu poti gasi ceva mai SUV decat Dusterul, spun spaniolii. Testul se va termina dupa ce Dusterul va parcurge 100.000 km, iar dupa primii 25.000 de kilometri, spaniolii spun ca "la banii astia nu poti gasi ceva mai SUV decat Dusterul". Dupa ce a stat in soare, mirosul de smoala din interiorul Dusterului aminteste de Europa de Est, scrie Money.ro

A revenit pofta de revelioane exotice, la plaja. Nu gresim cu nimic daca afirmam ca, cel mai probabil, dupa vacanta de vara, concediul de Revelion este cel mai asteptat de catre romani. Prin urmare, de Revelion conationalii nostri isi desfac larg baierle pungii. Ofertele agentiilor de turism si-au facut deja loc pe piata inca din luna septembrie, insa doritorii au inceput sa le contracteze abia de la mijlocul lunii octombrie, imediat dupa Targul de Turism al Iernii. Potrivit reprezentantilor turoperatorilor, cele mai multe cereri pentru vacante scumpe vin in aceasta perioada, in timp ce romanii dispusi sa plateasca mai putin pentru Revelion trec pe la agentiile de turism incepand cu mijlocul lunii noiembrie. Cei mai multi dintre acestia opteaza pentru pensiunile turistice din Austria, respectiv hotelurile de la bulgari. Potrivit unor calcule Capital, un roman plateste, in medie, 600 de euro pentru o saptamana de vacanta la finalul anului, informeaza Capital.

Unde a investit China 377 mld. dolari. Romania nu figureaza pe harta. Anul trecut, investitiile directe realizate de China in strainatate au afisat o crestere anuala de 21,7%, pentru a atinge 68,81 miliarde de dolari, adica 5,2% din fluxurile internationale de capital. Din acest total, investitiile in sectorul nonfinanciar au sporit cu 25,9% pana la 60,18 miliarde de dolari, cele in sectorul financiar ridicandu-se la 8,63 miliarde de dolari. La sfarsitul anului 2010, investitorii chinezi au infiintat 16.000 de intreprinderi in 178 de tari, acoperind toate sferele economice. Este pentru prima data cand investitiile directe chineze le-au depasit pe cele japoneze si britanice, pentru a se clasa pe pozitia 5 la nivel global, potrivit Shen Danyang, purtator de cuvant al Ministerului Comertului de la Beijing, anunta Fin.ro

Cel mai vanat post al momentului de pe piata de capital aduce venituri de 80.000 euro pe an si decide soarta unor active de un sfert de miliard de euro. Alegerile pentru locul vacant din Consiliul de administratie de la SIF Moldova a provocat interesul unor sefi sau fosti sefi din fruntea unor institutii - cheie ale statului. Astfel, in total pana astazi si-au depus candidatura opt nume, unul cu mai multa greutate decat altul: presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) - Mircea Oancea, fostul presedinte al Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) si al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea - Mircea Ursache, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si membru in boardul Bursei de la Sibiu (Sibex) - Paul Miclaus, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc - Laurentiu Hrebenciuc, in prezent director la Eximbank, Mihai Chisu - broker la IFB Finwest, Serban Marin Valentin - seful departamentului de tranzactionare in cadrul firmei de brokeraj Unicredit CA IB Securities, Andrei Sfaraiala - director corporate finance BT Securities si Mihail Radu, fost vicepresedinte al CNVM la sfarsitul anilor '90 si presedintele centrului de pregatire financiara Millenium. Integral pe EconomicTimes.ro

Cum e mai bine pentru Romania: Sa iasa sau nu Grecia din zona euro? Problemele Greciei i-au adus la exasperare pe liderii europeni, astfel ca excluderea acestei tari din zona euro pare din ce in ce mai plauzibila. Vezi ce scenariu ar afecta mai mult Romania. Un prim scenariu prevede ca Grecia sa ramana in zona euro. Doru Lionachescu, bancher de investitii la Capital Partners, crede ca "ne face rau prelungirea acestei agonii". Astfel, problemele Greciei vor continua sa traga in jos intreaga Uniune Europeana, afectand implicit Romania. Al doilea scenariu vizeaza iesirea elenilor din zona euro. Aceasta ar duce la "un drenaj al resurselor care ar putea fi alocate mai degraba catre noi", dupa cum spune analistul financiar Adrian Mitroi. Grecia va fi exclusa din zona euro, dar si din Uniunea Europeana, daca nu accepta planul decis de statele europene la 27 octombrie pentru a incerca sa rezolve criza datoriilor, a avertizat vineri ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, dupa cum relateaza DailyBusiness.ro

Merkel: G20 nu a ajuns la un acord pentru majorarea resurselor FMI. Liderii mondiali, reuniti la summit-ul G20, nu au reusit sa ajunga la un acord privind majorarea resurselor Fondului Monetar International (FMI), a declarat, cancelarul german Angela Merkel, potrivit Bloomberg. Guvernele asteapta mai multe detalii privind programul european de combatere a crizei datoriilor, inainte sa se angajeze sa contribuie financiar, a adaugat Angela Merkel. In urma comentariilor cancelarului german, indicele Stoxx Europa 600 a scazut cu 0,3% la Londra, dupa o crestere anterioara de 0,6%. Moneda europeana a pierdut din avansul primei parti a sedintei si a stagnat la 1,3822 dolari pe unitate, informeaza Bursa.

Care sunt cele mai mari afaceri din lume conduse de oameni care au renuntat la scoala. V-ati intrebat vreodata ce scoala au absolvit directorii executivi ai celor mai mari companii din lume? Ei bine, nu le spuneti copiilor vostri, dar o parte din cei care ocupa aceste functii nu au absolvit facultatea sau nici macar nu s-au sinchisit sa aplice la vre-una. De la computere la linii de croaziera, acesti directori executivi au urcat in varful ierarhiei fara a avea o diploma de absolvire si au desfiintat ideea ca, pentru a fi de succes, trebuie sa ai una. Alfred Taubman, fondatorul si fostul director executiv al Taubman Centers, si-a inceput cariera la 11 ani la un departament al retailerului Sims, unde a continuat sa lucreze tot timpul liceului. Dupa ce a abosilvit, a urmat cursurile Universitatii Michigan in Ann Arbor pentru mai putin de un an, pana care a fost inrolat in armata in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi el s-a intors la Universitatea Michigan pentru a studia arta si arhitectura. Integral in Capital.

Jose Manuel Barroso crede ca problemele Greciei vor fi rezolvate. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, se asteapta ca in Grecia sa fie format un Guvern de uniune nationala si ca problemele economice ale tarii "vor fi rezolvate", subliniind ca este in interesul Atenei sa ramana in zona euro, dar ca acest lucru depinde de greci, potrivit BBC News Online. Domnia sa a precizat ca, in viitor, ar putea fi necesara mai multa integrare la nivel european, lucru care "ar putea necesita" o modificare a Tratatului Uniunii Europene (UE). Jose Manuel Barroso a mai afirmat ca programul UE-FMI, de salvare a Greciei si zonei euro, este afectat de nesiguranta din cauza ideii referendumului. Domnia sa spera ca Guvernul elen si opozitia sa ajunga la un acord pentru realizarea programului, pe care-l acepta ambele tabere, avand in vedere ca s-a renuntat la ideea de referendum, scrie Bursa.