Toleranta zero fata de evaziunea fiscala. Combaterea evaziunii fiscale reprezinta o prioritate pentru autoritati in acest an. Buletinul informativ pe luna septembrie realizat de Grupul de lucru interinstitutional pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prezinta o radiografie detaliata a felului in care se lupta impotriva acestei activitati infractionale. Fiecare succes al autoritatilor are efecte imediate la bugetul de stat. Cifrele reci reusesc sa prezinte situatia din teritoriu exact asa cum este. In luna septembrie, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale in 1312 cauze, fiind instituite masuri preventive (retinere, arestare, interdictie) impotriva a 217 persoane, fiind efectuate 21.370 de controale si inspectii fiscale. In nu mai putin de 100 de cauze penale privind evaziunea fiscala sunt implicate grupuri infractionale, acestea actionand cu predilectie in trei domenii: tutun, produse agroalimentare si constructii, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Ce-i lipseste cel mai mult sistemului bancar din Romania. Legislatia inca precara din Romania si lipsa unor organisme specializate in negocierea conflictelor dintre banci si clientii lor aduc prejudicii importante ambelor parti. Legea falimentului personal si un organism de mediere a conflictelor client-banca sunt doar doua dintre instrumentele care lipsesc in Romania, desi sunt deja consacrate in multe state ale Uniunii Europene si, mai ales, in Statele Unite si Canada. Desi au preluat intocmai modelul de business de la bancile-mama, subsidiarele din Romania nu au dezvoltat pe plan local si modalitati de negociere pe cale amiabila a conflictelor, iar acest lucru ii costa milioane de euro pe an, bani dati caselor de avocatura pentru a-i reprezenta in procesele cu clientii. Ca sa nu mai vorbim despre prejudiciile de imagine, anunta Capital.ro.

Ce se va intampla cu pretul caselor in 2012. Anul trecut, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker, spunea ca 2011 nu este anul revenirii pietei locuintelor si ca o deblocare o vom vedea de-abia in 2012, insa revenirea nu se va face brusc, ci treptat. Jumatate din "profetie" s-a adeverit: preturile locuintelor vechi, in special, au urmat un trend descendent. Ramane de vazut ce schimbari va aduce anul 2012. "E posibil ca in 2012 piata locuintelor vechi sa isi revina, dar dupa ce va mai scadea. Scadera nu va fi mai mare de o cifra. Piata e destul de jos acum, iar tranzactiile prin Prima Casa nu sunt singurele care se fac. Sigur, e un program bun, pentru ca este disponibil pentru cei care doresc sa-si cumpere o casa si au un venit mai mic. Dar mai sunt si tranzactii care se realizeaza cu credite ipotecare. Acum suntem in apropierea Sarbatorilor dupa care vine o perioada de stagnare, iar daca luam un orizont scurt, piata o sa mai coboare si in urmatoarele sase luni", a declarat Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania, informeaza Money.ro.

Cum sa economisesti eficient pe timp de criza. A economisi inseamna astazi mai mult decat ne-am obisnuit pana acum. A economisi inseamna administrare responsabila a disponibilitatilor financiare, indiferent daca sunt mici sau mari. Dincolo de definitia arhicunoscuta din dictionar, a economisi inseamna acum o diversificare a optiunilor. In lumea finantistilor s-a vorbit mereu de impartirea riscului, o idee care pare de bun-simt si atunci cand ne gandim la banii proprii. Variantele investitionale pe care le avem la dispozitie sunt multiple. Depozitele la termen sunt o alternativa buna atunci cand ai in vedere orizonturi de timp scurte, de pana la un an. Plasamentele in metale pretioase, in monede straine, in actiuni sau in titluri de stat sunt o varianta, dar necesita o pregatire economica solida si informatii avizate fara de care riscul asumat poate fi substantial, scrie Romania Libera.

Conectarea parcurilor eoliene la sistemul national costa 500 milioane de euro, Transelectrica nu are acesti bani. Conectarea parcurilor eoliene la reteaua nationala de transport a energiei presupune investitii de peste 500 milioa ne de euro, b ani de care Transelectrica nu dispune, astfel ca unele capacitati de productie vor functiona restrictionat daca nu se gasesc surse de finantare. "Ni se spune sa gasim solutii. Aceste solutii costa peste 500 milioane eruo in investitii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem in discutii cu ANRE sa propunem initiative legislative care sa ne permita sa atragem aceste investitii. Fara aceste investitii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene prevad ca viitoarele parcuri eoliene vor avea restrictii de functionare. In analiza sunt mult mai multe prioiecte decat putem noi atrage, simtim lipsa unei legislatii care sa oblige dezvoltatorii de proiecte eoliene sa garanteze finalizarea lor", a declarat marti directorul general adjunct al Transelectrica Octavian Lohan, la conferinta Mediafax Talks about Energy, anunta Gandul.

Cum sa faci profit mai mare in Romania decat in Germania. Companiile energetice europene cer majorarea preturilor reglementate la energie si gaze, desi isi recupereaza mai repede investitiile in Romania decat in alte tari, dand vina pe riscul de tara. Romania este una dintre cele mai interesante piete de energie din regiune, datorita pozitiei strategice si a resurselor variate de care dispune, a declarat ieri Frank Hajdinjak, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) si directorul general al E.ON Romania. El a aratat ca necesarul de investitii este mare, iar pentru atragerea acestor bani piata trebuie liberalizata, iar preturile finale, majorate. "Este nevoie de 40 de miliarde de euro in sectorul energetic pentru noi capacitati de productie. Acum sunt foarte putine proiecte si va fi foarte greu pentru Romania sa atraga investitii", a sustinut el. Hajdinjak a recunoscut insa ca investitiile se recupereaza mai repede in Romania decat in alte tari, precum Germania, si a argumentat prin faptul ca, la noi, climatul investitional este mai riscant, informeaza Adevarul.

Codul Bursei, mai clar privind ofertele publice. Intermediarii vor avea acces la sistemul BVB si vor administra ordinele obligatoriu prin acesta. Dupa esecul rasunator al ofertei secundare de vanzare Petrom, arbitrul pietei de capital aduce modificari Codului Bursei, care stabilesc mai clar cine ce anume are de facut in cadrul acestor operatiuni. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti va acorda drept de acces la sistemul BVB in vederea derularii unei oferte publice intermediarului ofertei, precum si tuturor intermediarilor care au transmis angajamentul cu privire la respectarea conditiilor de derulare a ofertei si a prevederilor din prospectul/documentul de oferta aprobat de CNVM. Intermediarii sunt obligati sa administreze ordinele aferente subscrierilor efectuate in cadrul ofertelor publice prin sistemul BVB. Tot acestora le revine si obligatia sa verifice daca subscrierile clientilor sunt conforme cu prospectul, scrie Bursa.ro.

Cat de mari sunt gaurile negre din economie. Restructurarea dura a companiilor ramase in mainile statului nu mai poate fi evitata in urmatorul an. Companiile de stat produc pagube directe egale cu 2-3% din PIB in fiecare an, precum si pierderi de oportunitate chiar mai mari. Astfel, pierderile raportate anual se ridica la peste un miliard de euro iar restantele la bugetul de stat depasesc doua miliarde de euro. La aceste pierderi se adauga profiturile potentiale neincasate, a caror cifra este greu de estimat exact. In Romania exista in total 760 de firme de stat, in care lucreaza 413.000 de angajati. Un sfert dintre companii, care angajeaza 116.000 de oameni, ar fi in faliment "de facto", potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Oficialii FMI au cerut Guvernului sa prezinte o "foaie clara de parcurs" pentru privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi, precum si pentru liberalizarea preturilor gazelor naturale si electricitatii la companii si populatie. Guvernul si FMI au convenit numirea de manageri privati la noua companii de stat in acest an, pentru ca anul viitor lista sa fie suplimentata cu sase societati, anunta Romania Libera.

Subaru BRZ Concept STI. Este una dintre cele mai asteptate noutati auto ale acestui an si va fi dezvaluita peste cateva zile, in cadrul Salonului de la Los Angeles. Conceptul anticipieaza versiunea de serie a coupe-ului pe care Subaru l-a dezvoltat in colaboare cu cei de la Toyota. La acestia, modelul se va numi FT-86 si va fi prezentat la inceputul lunii decembrie, la Salonul de la Tokyo. Subaru nu a furnizat deocamdata informatii tehnice referitoare la acest model, dar in comunicatul de presa a tinut sa puncteze cateva detalii specifice brandului: motorul boxer, care ofera un centru de greutate scazut, cu efecte benefice asupra tinutei de drum, si existenta "codului" STI, care certifica apartenenta la familia celor mai performante modele Subaru. Ramane de vazut ce motorizare va avea versiunea de serie, mai ales ca in presa auto se speculeaza ca versiunea Subaru ar fi mai puternica decat Toyota FT-86, despre care se stie ca va avea 200 CP, informeaza 24auto.ro.