Orban: CE ar putea rambursa banii blocati pentru proiectele europene. Cererile de rambursare pentru programele europene, care au fost blocate de Comisia Europeana (CE), vor putea fi transmise de saptamana viitoare, pentru a fi aprobate, a declarat, ieri, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene. Potrivit domniei sale, tara noastra va primi aprobarea CE pentru deblocarea rambursarii sumelor cheltuite pe diverse proiecte, pana la finalul acestei saptamani, pentru toate programele operationale: "Pe baza progreselor inregistrate, saptamana trecuta ne-a comunicat ca putem sa reluam cererile de rambursare pentru Axa prioritara II din cadrul Programului Operational Regional (POR). Este o chestiune de zile, cel mai tarziu pana la sfarsitul acestei saptamani vom putea sa deblocam acest proces pentru toate programele operationale unde procesul fusese intrerupt informal pe baza unei decizii a autoritatilor romane, luata in colaborare cu Comisia Europeana", scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum poti deveni imun la executarea silita. Fiducia, nou-introdusa in Codul civil la 1 octombrie 2011, poate fi un model eficient de administrare si protejare a activelor. Insa implicatiile sale fiscale nu sunt pe deplin reglementate. Fiducia, imprumutata recent de legislatia romaneasca, este operatiunea prin intermediul careia se face un transfer de patrimoniu de la o persoana fizica sau juridica (numita constituitor) catre unul sau mai multi fiduciari. Acestia din urma au obligatia de a administra bunurile transferate in folosul unuia sau mai multor beneficiari. Calitatea de fiduciar o pot avea doar institutiile de credit, societatile de investitii sau de administrare a investitiilor, societatile de servicii de intermediere financiara, societatile de asigurare si reasigurare, avocatii sau notarii publici. Fiducia are mare succes in tarile anglo-saxone, unde functioneaza sub conceptul de trust. Potrivit Mihaelei Mitroi, partener consultanta fiscala PwC Romania, flexibilitatea trust-ului l-a facut dezirabil inclusiv firmelor romanesti, anunta Capital.ro.

Criza datoriilor: Cat de bine sta Romania in regiune. Dupa ce au dat-o in bara in perioada de boom cu ratingurile maxime atribuite ipotecilor subprime, se pune intrebarea fireasca: de ce ar mai interesa pe cineva ce zic agentiile de rating, mai ales ca acestea par sa poarte un razboi cu Europa? Pentru ca ratingurile nu sunt doar note teoretice, ci au aplicare in lumea finantelor. Sunt anumite domenii unde se accepta drept colateral doar obligatiunile cotate cu AAA sau cel putin cu A. In functie de rating se aplica discounturi la operatiunile de finantare de tip repo. Unele fonduri de pensii sunt obligate sa tina doar bonduri de tip investment grade. Toate astea se vad, in cele din urma, in costurile de finantare ale tarii cotate si ale sistemului bancar local. Nu in ultimul rand, pentru ca un rating bun te poate scoate in fata in regiune. Din toamna lui 2008, Romania a fost retrogradata de Standard & Poor's si Fitch, in timp ce Moody's ne-a pastrat ratingul, informeaza Money.ro.

Serban Alexandrescu: Preferi sa cumperi de la un trist sau de la un vesel? Pentru profesionistii din publicitate, Serban Alexandrescu nu mai are, cum se zice, nevoie de prezentare. Ba chiar exista si un numar de ne-profesionisti care au auzit de el, fiindca este mereu dispus sa spuna lucrurile mai raspicat decat altii. In iunie 2011, The Industry a stat de vorba cu el despre criza ziarelor, falimentul comunicarii, umorul in publicitate si chiar despre faptul ca el, Serban Alexandrescu, spune lucrurile mai raspicat decat altii si despre ce i se trage de-aici. Publicam in cele ce urmeaza versiunea integrala a interviului. Ma tot gandeam cum sa evit referirea obligatorie la criza economica, de la inceputul acestui interviu. Mi-ai oferit ocazia sa o fac inaintea lui, atunci cand ai pomenit de "falimentul comunicarii". Criza e ceva din care iti revii, falimentul, mai rar. In ce consta el, falimentul? Ei, poate m-a luat putin flama si am exagerat. Totusi, daca faliment inseamna ca esti in imposibilitate de a-ti onora datoriile catre creditori, da, comunicarea comerciala locala - de niste vreme incoace - este intr-adevar oarecum in imposibilitate de a-si onora datoria, atat fata de marcile comunicate cat si fata de publicul romanesc. Integral in The Industry.

Baronul agriculturii, Culita Tarata: Anul viitor ne paste o criza alimentara ca in 1946. Fermierii romani ar putea recolta anul viitor cu 20%-30% mai putin grau sau porumb ca urmare a secetei din ultima parte a acestui an, spune Culita Tarata, proprietar al TCE 3 Brazi, care exploateaza 56.000 de hectare de teren in Insula Mare a Brailei. "Stam foarte rau. Situatia este deja dezastruoasa si daca nu vor fi ploi va fi jale. Daca ploua de acum incolo, oricum vor fi scaderi ale productiei agricole vegetale cu 20-30%", a declarat omul de afaceri Culita Tarata, anunta Gandul.

Care tari din Uniunea Europeana au cel mai mare somaj. Spania si Grecia sunt tarile care au cea mai ridicata rata a somajului iar Italia, in ultimele 5 luni, a suferit o crestere record a somajului, cu 3%. In ultimii ani, in Uniunea Europeana, s-au adaugat doar 1,5 milioane de locuri de munca. Cifra este cu mult mai mica, in timpul ultimei recesiuni deschizandu-se 6 milioane de locuri de munca noi. Rata somajului in randul tinerilor a crescut peste 25% in randul a zece state membre din Uniunea Europeana iar, in Spania, a ajuns la 49%! 115 milioane de europeni se lupta cu saracia, aceasta insemna 23% din populatia Uniunii Europene, scrie Expat Times.

Avem cea mai mare crestere agricola din UE. Romania a dat lovitura cu agricultura: veniturile din acest sector au crescut de sapte ori mai mult decat media generala europeana. Romania inregistreaza cea mai mare crestere a veniturilor din UE (+43,7%) pentru muncitorii din agricultura, de aproape sapte ori mai mult decat media europeana, dupa ce recolta de anul acesta a ajutat decisiv indicatorii economici ai tarii. Venitul real al muncitorilor din agricultura UE a crescut anul acesta cu 6,7% la jumatate fata de procentul de anul trecut estimat la 12,6%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, care a facut pentru prima data aceste calcule. Cresterea venitului agricol real de anul acesta este in principal rezultatul unei cresteri a valorii recoltei raportat la preturile de producator (+7,5%). Costurile de productie au crescut si ele cu 9,7%. Scaderea in termeni reali a valorii subventiilor cu 1,2% si deprecierea cursului au avut influente nesemnificative. Venitul real pe lucrator agricol in 2011 a crescut in 19 state membre si a scazut in opt, informeaza Adevarul.

Contrabanda de 20 milioane de euro: conexiunile retelei lui Racz la Oil Terminal. O ancheta a procurorilor DNA legata de una dintre cele mai puternice retele de contrabanda cu petrol scoate la iveala complicitatile dintre evazionisti si oameni importanti din compania de stat Oil Terminal. Compania de stat Oil Terminal Constanta apare din nou in mijlocul unei anchete a DNA. Adrian Botescu, seful Biroului Controlul Calitatii Serviciului la aceasta firma, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si favorizarea infractorului, in speta a afaceristului Attila Racz. Prejudiciul stabilit de procurorii DNA in sarcina grupului infractional condus de Racz se ridica la 20 milioane euro. Nu este pentru prima oara cand numele Oil Terminal apare intr-o ancheta a DNA. Fostul director al companiei, Stefan Ene, a fost ridicat in urma cu cateva luni de procurorii DNA Constanta pentru implicarea intr-o alta retea de contrabanda cu produse petroliere, scrie Romania Libera.

CFR SA vrea sa inchirieze linii de cale ferata printr-o licitatie la BRM. CFR SA va organiza joi, la Bursa Romana de Marfuri (BRM), o licitatie cu strigare pentru inchirierea a zece sectii de cale ferata din infrastructura feroviara neinteroperabila aflate pe raza regionalelor Bucuresti, Brasov si Iasi. Cele zece sectii au fost impartite in patru grupe pentru care operatorii interesati pot depune oferte astfel: grupa I Bucuresti cu sectiile Bucuresti Sud Calatori -Titan Sud, Bucuresti Sud Calatori - Oltenita, Caciulati - Snagov Plaje, grupa II Bucuresti pe relatiile Buda - Slanic, Ploiesti Nord - Maneciu, grupa Brasov pentru liniile Sebes Alba - Petrestii de Padure si grupa Iasi pentru traseele Dornesti - Gura Putnei - Putna, Dornisoara - Floreni, Gura Humorului - Darmanesti si Crasna - Husi. Durata de valabilitate a contractului de inchiriere este de patru ani, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mare. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 22 decembrie, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la sediul BRM, anunta Bursa.ro.

Dacia se extinde in Franta. Dacia isi continua dezvoltarea retelei de distributie in Franta, prin inaugurarea de showroom-uri realizate dupa conceptul marcii. In viitorul apropiat, Dacia va avea 150 de showroom-uri concept in Hexagon. Acesta este obiectivul Dacia pentru Franta, o piata cu un potential mare, ce trebuie acoperita cat mai bine. In prezent, reteaua Dacia din Franta totalizeaza 300 de puncte de vanzare, un numar care va ramane stabil in cursul anului viitor. De curand, oficialii Dacia din Franta au anuntat deschiderea celui de-al 100-lea Dacia Box (showroom concept) la Lens, Pas-de-Calais. In comunicatul de presa difuzat cu aceasta ocazie, constructorul confirma lansarea, anul viitor, a doua noi modele - un MPV si o utilitara de dimensiuni mici, informeaza 24auto.ro.