Cifra anului: 7.600.000.000.000 dolari au de platit cele mai mari economii in acest an. Guvernele tarilor cu cele mai mari economii din lume trebuie sa plateasca peste 7,6 trilioane de dolari in acest an in contul datoriilor scadente, cele mai multe dintre ele confruntandu-se cu cresterea costurilor de finantare. In frunte cu Japonia si SUA, care au obligatii scadente de 3.000 miliarde dolari, respectiv 2.800 miliarde dolari, sumele pe care trebuie sa le plateasca la scadenta tarile din G7 si tarile din BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sunt in crestere fata de nivelul de 7.400 miliarde dolari inregistrat anul trecut, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Randamentele pentru obligatiunile pe 10 ani vor fi mai mari la finalul anului pentru sapte din aceste tari, arata previziunile, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

BNR ar putea reduce dobanda cheie la 5,75%. Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea profita de incetinirea inflatiei pentru a reduce joi dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, in pofida riscurilor generate de criza din zona euro, considera unii analisti consultati de Reuters, anunta Mediafax. Sase din cei 11 analisti consultati se asteapta la reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, in timp ce restul de cinci estimeaza ca BNR va mentine actualul nivel de 6%, avand in vedere riscurile din zona euro si leul inca slab, scrie Bursa.

Economia chineza va scadea in 2012. Si in 2012, China ramane motorul economic al lumii, chiar daca nu se mai poate vorbi despre un boom ca in anii precedenti. Rata cresterii economice a statului asiatic va fi de sub 10 la suta, spun specialistii. Inflatia, scaderea exporturilor si o piata imobiliara foarte instabila creaza dificultati Chinei, care se pregateste anul acesta de o schimbare la varfurile puterii, scrie Deutsche Welle.

Cum a ajuns combinatul ArcelorMittal Galati sa ia energie de pe-o zi pe alta. Contractul dintre Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati, al doilea mare consumator de energie al tarii, expira vineri. Combinatul siderurgic va fi nevoit sa cumpere electricitate la preturi uriase de pe Piata pentru Ziua Urmatoare, pana incheie un nou contract. Contactat de "Adevarul", un oficial din conducerea combinatului a ridicat din umeri. "Mai sunt cateva zile. Vom vedea ce vom face. Ceva trebuie sa facem, ca doar n-o sa inchidem combinatul", a declarat el. Singura solutie pentru a mentine activitatea uzinei este achizitia de electricitate de pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), o platforma a bursei special infiintata pentru aceste situatii, dar unde si pretul este pe masura. Spre exemplu, ieri, pretul sarise de 300 de lei pe MWh pentru un anumit interval al zilei.

Utilizatori din intreaga lume renunta la Windows XP. Sistemul de operare Window XP pierde pe luna ce trece din ce in ce mai multi utilizatori, cota de piata a acestuia ajungand luna trecuta la 46,5%. Windows XP a pierdut in decembrie 2,4% din cota de piata, ajungand la 46,5% conform firmei Net Applications. In patru luni, din septembrie pana in decembrie, cota de piata a Windows XP s-a redus cu 11 procente. Motivul pentru care majoritatea utilizatorilor renunta la XP este Windows 7. Cel mai nou sistem de operare al americanilor a castigat 2,4 puncte procentuale in decembrie, cota de piata crescand la 37%, scrie Capital.

Tarile care iau bani gratis. Investitorii in obligatiuni au ajuns sa plateasca un grup select de tari europene pentru a le imprumuta. Ceva e in neregula cand bancile ajung sa piarda bani imprumutand statele la dobanzi zero sau chiar negative. Asta se intampla acum in Europa cu un grup select de tari. Germania a fost prima tara din Zona euro pentru care randamentele la obligatiunile suverane au devenit negative pe piata secundara. In urma cu o luna, nemtii s-au imprumutat la sase luni cu 0,0005%. Obligatiunile cu scadenta in decembrie 2012 au acum un randament de -0,06% pe piata secundara, scrie Money.ro.

Pagubele unui eventual cutremur: 4,8 miliarde euro. Pierderile pe care le-ar provoca in sectorul rezidential un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde euro, in conditiile in care valoarea totala a locuintelor la nivel national este estimata la 105,6 miliarde euro, potrivit ultimelor studii realizate de experti internationali in modelarea riscurilor. Expunerea rezidentiala totala in Romania, dupa clasa de materiale si inaltimea cladirilor, este estimata la aproximativ 105,6 miliarde euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste suma de 60 miliarde euro, scrie Romania libera.

Benzina din Romania, mai scumpa decat in Germania. De la inceputul lui 2011 si pana acum Romania a coborat o singura pozitie in topul statelor cu cel mai mare pret al benzinei, respectiv de pe locul 18, pe locul 19, conform calculelor Gandul, pe baza datelor oficiale ale Comisiei Europene. Cu exceptia Poloniei, care s-a mentinut pe aceeasi pozitie in acest clasament in care au fost luate in calcul preturile fara taxe, pentru a evita decalajele generate de diferentele de taxare dintre state, toate statele din regiune au reusit sa coboare cateva pozitii. Vecinii bulgari au reusit sa ajunga la sfarsitul lui 2011 pe ultimul loc al clasamentului, dupa ce in ianuarie erau pe pozitia 20.

EFSF vrea sa vanda bonduri in valoare de trei miliarde de euro pentru a ajuta Irlanda si Portugalia. Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) intentioneaza sa stranga trei miliarde de euro din vanzarea de bonduri pe trei ani, dupa ce luna trecuta Standard & Poor's a avertizat ca EFSF ar putea sa piarda ratingul de top AAA de care beneficiaza in prezent, transmite Bloomberg. EFSF a informat marti ca a mandatat trei banci (Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG si Societe Generale SA) pentru a intermedia prima sa emisiune de bonduri cu maturitatea la trei ani, scrie Bursa.