Chinezii sunt exasperati de impotenta autoritatilor noastre. Tot mai des in ultima vreme suntem instiintati de autoritati cu privire la interesul deosebit pe care "il manifesta" companiile din China pentru dezvoltarea afacerilor in tara noastra. Oficialii de rang inalt au avut vizite de lucru in China, o serie de oameni de afaceri chinezi au participat la mai multe forumuri organizate la noi, iar domenii ca agricultura sau energia par sa fie vizate de investitorii din aceasta tara. Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China, ne-a spus, intr-un interviu, cum stau lucrurile in realitate. Integral in Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Consolidare in loc de extindere, noua directie pe piata de bricolaj. Numarul magazinelor de bricolaj inaugurate in ultimele 12 luni e de doua ori mai mic decat in 2008, anul de varf pentru piata de distributie a materialelor de constructii si bricolaj. Viitorul se construieste tot mai greu. Cateva date preliminare: un studiu Roland Berger tragea anul trecut semnalul de alarma pentru ceea ce retailerii numiti in industrie "do-it-yourself" (DYI) simteau deja - piata de bricolaj din Romania a scazut in 2010 cu 15%, pana la 1,7 miliarde de euro, fiind trasa in jos de scaderea puterii de cumparare si de caderea sectorului de constructii. A fost al doilea an consecutiv de scadere a pietei, dupa un minus de 24% in 2009. Nu e de mirare deci ca 2011 a fost cel mai slab an din ultimii sapte in ceea ce priveste investitiile in noi magazine de bricolaj. Concret, de la un maxim atins in 2008, cand au fost deschise 18 noi magazine DYI, anul trecut consemneaza doar opt inaugurari - cinci ale Dedeman, plus cate un magazin deschis de austriecii de la BauMax si francezii de la Bricostore si Leroy Merlin, anunta Capital.ro.

Topul libertatii economice: Romania se afla in urma unor tari precum Botswana si Rwanda. Romania se afla in urma unor tari precum Botswana, Rwanda, Ungaria sau Bulgaria, dar inaintea unor state ca Franta sau Polonia, in ceea ce priveste libertatea economica intr-un top realizat de Heritage Foundation in parteneriat cu Wall Street Journal pentru 179 de tari la nivel mondial. Libertatea economica din Romania s-a inrautatit in ultimul an, insa tara a urcat o pozitie, de pe 63 anul trecut pe 62 in acest an. Scorul economic al Romaniei, calculat pe o scara de la 0 la 100, a scazut fata de anul trecut cu 0,3 puncte, la 64,4 puncte, reflectand un impact mai mare al coruptiei, deteriorarea managementului cheltuielilor statului si ingreunarea derularii afacerilor, informeaza Money.ro.

Oprescu construieste Uranusul peste capul judecatorilor. Desi magistratii au decis suspendarea lucrarilor la bulevardului Uranus, muncitorii sapa in continuare, iar edilul-sef al Capitalei, Sorin Oprescu, a tacut malc pana acum. Scandalul legat de bulevardul Uranus, din Bucuresti, pentru care au fost demolate zeci de imobile protejate istoric, a luat o noua turnura. Desi Curtea de Apel Cluj a dispus, pe 21 noiembrie 2011, suspendarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) si a autorizatiei de constructie a bulevadrului, pe santier, firmele angajate lucreaza nestingherite. Mai mult, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuza judecatorii ca ii intarzaie lucrarea. Pentru anularea definitiva a PUZ-ului si a autorizatiei de constructie pentru magistrala Nord-Sud exista un proces, care se va judeca la Bucuresti, scrie EVZ.

Cui i-a crescut salariul cu peste 30% in ultimii trei ani de criza. Cine ar putea primi mai multi bani in 2012. In ultimii trei ani, respectiv de la inceputul crizei economice si pana la finele anului trecut, salariul mediu net la nivelul intregii economii romanesti a crescut cu 9,5%, de la 1.361 de lei in noiembrie 2008, la 1.491 de lei in noiembrie 2011, releva datele Institutului National de Statistica (INS). Cele mai consistente mariri salariale, de peste 30% fata de nivelul din noiembrie 2008 cand in Romania au inceput sa se resimta efectele crizei financiare, s-au inregistrat in industria extractiva, in domeniul asigurarilor private, al energiei electrice si al intermedierilor financiare. La polul opus s-au aflat angajatii din sectorul public, unde castigul mediu net lunar este cu circa 20% mai scazut decat nivelul de la sfarsitul lui 2008. "In sectorul privat ajustarea salariala s-a facut rapid. In 2009 au existat cazuri in care salariile au scazut chiar si cu 40%. In sectorul public, ajustarea a fost timida la inceput, dar situatia s-a schimbat in 2010, cand salariile au cazut radical", a declarat pentru Gandul Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Statiuni noi pe litoral - investitii sau specula imobiliara? In vremurile dinainte de criza, primarii din judetul Constanta visau sa construiasca statiuni noi, de lux, care sa atraga zeci de mii de turisti. Terra - acesta era numele statiunii care urma sa apara in localitatea constanteana 23 August. Si langa salbatica plaja de la Corbu urmau sa apara hoteluri si vile de lux. Pana acum, aceste proiecte nu au lasat decat un gust amar investitorilor. Ba mai mult, planurile pe unde acestea ar fi urmat sa se ridice nu au facut altceva decat sa asmuta rechinii imobiliari si nu numai, pretul terenurilor in zonele unde acestea ar fi urmat sa fie realizate crescand mai ceva ca Fat Frumos din basme. Raposate inainte de nastere, statiunile de la Corbu sau 23 August au ingropat bani si au ajutat la inflorirea speculei din domeniul imobiliar. La 23 August, de exemplu, pretul terenului unde urma sa se construiasca statiunea a crescut de 100 de ori, ajungand de la 1 euro pe metru patrat la 100 de euro, informeaza Romania Libera.

Expunerea bancilor austriece pe Europa de Est va fi limitata. Austria urmeaza sa impuna normele concepute pentru stimularea sigurantei sistemului financiar, prin reducerea creditarii marilor banci austriece catre Europa emergenta, in ciuda unor nemultumiri din regiune, potrivit unor surse apropiate intalnirii de miercuri, de la Viena, citate de Reuters. "Decizia a fost luata. Instructiunile vor fi publicate in scurt timp", a spus un oficial, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, adaugand ca intalnirea de miercuri, a autoritatilor de reglementare din 17 tari europene, a fost o "reuniune de rutina". Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne-a declarat ca nu se pot face presupuneri despre ceea ce s-a discutat la Viena. Domnia sa ne-a precizat: "Aici, la BNR, nu vorbim si nu facem presupuneri despre ce s-a discutat. Este un eveniment care se petrece acolo. Sunt discutii mari". Reprezentantii departamentului de presa al Bancii Centrale a Austriei ne-au declarat ca intalnirea de miercuri, de la Viena, la care au participat reglementatori din Europa Centrala si de Est, a fost una "fructuoasa si constructiva", insa nu au dorit sa faca mai multe precizari, scrie Bursa.ro.

Noul Audi A3, dezvaluit partial. Audi isi expune cele mai noi sisteme multimedia in cadrul editiei de anul acesta a Consumers Electronics Show (CES), de la Las Vegas. Ocazie cu care putem vedea si cateva detalii extrem de interesante din interiorul urmatoarei generatii A3. Acest model este asteptat sa-si faca debutul oficial peste doua luni, la Salonul de la Geneva. Pana atunci, insa, curiozitatea ne este satisfacuta de imaginile de la CES 2012. Cea mai mare schimbare este la consola centrala, dominata de display-ul de 7 inch amplasat pe bord si care furnizeaza diverse informatii legate de radio, telefon sau sistemul de navigatie. Selectarea acestor informatii se face prin intermediul noului panou de comanda MMI (Multi Media Interface), format dintr-un selector rotativ si un touchpad. Langa MMI se disting comanda electrica pentru frana de parcare si butonul start-stop pentru motor. Difuzoarele de aer, chiar daca si-au pastrat forma rotunda, au un nou design, mai apropiat de cel al concurentei de la Mercedes. Bineinteles, totul este realizat la un inalt nivel de calitate si cu materiale premium, asa cum ne-a obisnuit Audi, anunta 24auto.ro.