Jeffrey Franks: Romania este intr-o forma excelenta. Din punct de vedere macroeconomic, tara noastra este intr-o forma excelenta, este de parere Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in tara noastra. In schimb, in privinta reformelor structurale, lucrurile nu stau la fel de bine, fiind nevoie sa impingem reformele cu mai mult entuziasm, ne-a declarat domnia sa in cadrul unui interviu. Jeffrey Franks se asteapta la o crestere economica de 1,5-2%, peste media europeana, pentru economia tarii noastre, care are in vedere o recesiune in zona euro. Profesionalizarea conducerii companiilor de stat urmareste sa elimine influenta politicului asupra acestora, facand irelevante schimbarile care se petrec la nivel guvernamental, potrivit domniei sale. Arieratele au fost reduse substantial la nivelul autoritatilor centrale si moderat la nivelul celor locale, insa raman foarte mari in cadrul companiilor de stat, ne-a declarat seful misiunii FMI in Romania. Eliminarea lor se poate face in mai multe moduri, fiecare influentand veniturile din vanzarea de participatii la aceste companii, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum vrea Romania sa deblocheze despagubirile? Le limiteaza. Circa 130.000 de dosare nu au inca o solutie de despagubire a fostilor proprietari. Indiferent de varianta aleasa, valoarea viitoarelor despagubiri ar putea fi limitata prin lege. Romania pare sa fie tara care a devenit victima bunelor sale intentii privind despagubirile. O spune Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), citand de fapt Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO). Mai exact, prin comparatie cu alte tari, cum este cazul Ungariei, care a plafonat despagubirile la 22.000 dolari, Romania a adoptat pana in prezent cea mai favorabila legislatie privind acordarea despagubirilor catre persoanele deposedate abuziv de regimul comunist. Ce ar fi rau in asta? De la aparitia, in 2001, a legislatiei privind acordarea despagubirilor, statul roman a reusit sa rezolve efectiv circa 30.000 de dosare, din care 15.000 pe Legea 10 si Legea fondului funciar, iar restul pe Legea 9 si Legea 290. In alte peste 14.000 de dosare, proprietarii si-au exercitat optiunea pentru conversia in titluri de plata si asteapta sa primeasca de la stat 1,6 miliarde lei. In plus, peste 130.000 de dosare se afla in analiza la ANRP sau urmeaza sa ajunga aici de la nivelul primariilor, anunta Capital.ro.

Apple va lansa iPad 3 la inceputul lunii viitoare. Americanii de la Apple vor lansa urmatoarea generatie a tabletei iPad la inceputul lunii martie. Tableta va fi lansata in cadrul unui eveniment care va avea loc in San Francisco. iPad 2 a fost lansat tot in luna martie si a inregistrat vanzari foarte bune. Apple a vandut in primul trimestru al anului financiar 2012 (1 octombrie 2011 - 31 decembrie 2011) 15,43 milioane de tablete iPad. iPad 3 va avea un design similar cu iPad 2, va avea un procesor mai rapid si un ecran cu Retina Display (2048x1536 pixeli). Spre deosebire de anul trecut, Apple are acum o concurenta mai mare reprezentata de companii precum Amazon, Asus si Samsung. Apple are o cota de piata de 58% pe segmentul tabletelor de internet, informeaza Money.ro.

Paradoxul TVA: primii care contribuie sunt ultimii care primesc. Incasarile din TVA in anul 2011 au crescut cu aproape 8 miliarde de lei fata de anul precedent, in timp ce cotele defalcate din taxa pe valoare adaugata (sumele care se intorc la judetele "platitoare") au scazut cu aproape doua miliarde de lei. Pe de alta parte, cele mai importante companii care platesc TVA sunt cele din domeniul energetic. Ele sunt adevarate motoare care tin in viata economia din judetele unde isi au sediul fiscal. Discrepantele majore dintre sumele incasate din taxa pe valoare adaugata si cotele defalcate distribuite judetelor au scapat de vigilenta Guvernului atunci cand aplica reformele fiscale. Modificarile dese ale formulei de calcul a sumelor defalcate nu reusesc sa respecte, de mai bine de zece ani, principiul echitatii fiscale. In consecinta, se poate spune ca Romania este impartita in doua: Vestul, care contribuie constant la buget cu cele mai mari sume din TVA, si Estul, care beneficiaza de sume considerabil mai mari din cotele defalcate din TVA, scrie Finantistii.

Record de importuri in cel mai bun an agricol. In 2011, Romania a cumparat de pe pietele internationale produse agroalimentare de 3,7 miliarde de euro, cu o jumatate de miliard de euro mai mult decat media importurilor alimentare din anii secetosi. Un nou paradox al economiei romanesti se contureaza prin statisticile oficiale, de data aceasta in domeniul comertului exterior cu produse alimentare: pe de-o parte, productia autohtona din agricultura a fost un record al perioadei postdecembriste, iar de cealalta parte si importurile de alimente au consemnat un record, ajungand la suma totala de 3,75 miliarde de euro. Din datele privind comertul exterior, raportate ieri de Institutul National de Statistica, reiese ca in 2011 Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,9 miliarde de euro si a importat alimente de 3,7 miliarde de euro, rezultand astfel un deficit comercial de 800 de milioane de euro, anunta Adevarul.

Cine pierde si cine castiga de pe urma zapezii si a gerului. Vremea deosebit de aspra din aceste zile a inghetat profiturile unor firme, dar le-a umflat pe ale altora. Ninsorile abundente si gerul din ultima perioada au adus si castiguri in buzunarele unor comercianti. In lupta cu gerul, romanii au apelat la aeroterme si calorifere electrice. Potrivit Violetei Luca, director de marketing la Flanco, vanzarile pentru aceste produse au crescut cu circa 60% in ultima perioada. Preturile caloriferelor electrice variaza intre 129-199 lei, iar cele ale aerotermelor intre 39-49 lei. Printre castigatorii acestei perioade se mai numara magazinele de imbracaminte si incaltaminte. De ce ies taxiurile pe minus? Desi taximetristii afirma ca au de doua ori mai multe comenzi de cand a dat gerul, proprietarii de firme de taxi sustin ca au pierdut bani. "Viteza de deplasare a fost mica, nu am putut ajunge la clienti la timp, am avut masini care au ramas inzapezite", se plange Nicolae Trusca, patronul firmei Cobalcescu, din Capitala, care vorbeste de pierderi de 10%, informeaza EVZ.

Perspectivele economice sunt, in continuare, extrem de incerte. Perspectivele economice ale zonei euro sunt, in continuare, extrem de incerte, a declarat, ieri, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), subliniind ca riscul de scadere se mentine in contextul crizei datoriilor suverane. Totusi, oficialul BCE a mentionat ca exista unele semne de stabilizare a economiei zonei euro. "Indicatorii disponibili confirma unele semne preliminare de stabilizare, la un nivel redus, a activitatii economice", a afirmat Mario Draghi, dupa sedinta consiliului guvernatorilor privind dobanda cheie. In opinia sa, economia uniunii monetare se va redresa gradual pe parcursul lui 2012. BCE a decis, ieri, sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, asa cum anticipau analistii, scrie Bursa.ro.

Dacia va avea propriul Kangoo. Cu toate ca abia au aparut primele informatii oficiale despre noul MPV Lodgy, modelul urmand sa fie prezentat in premiera mondiala luna viitoare, la Geneva, in presa franceza se vorbeste deja despre a doua noutate Dacia din acest an. Este vorba, asa cum se stie de ceva vreme, de un MPV similar cu Renault Kangoo (foto). Francezii folosesc pentru acest tip de automobil, aflat la granita dintre utilitara si familiala, termenul de "ludospace". Va avea dimensiuni comparabile cu monovolumul Renault Grand Scenic, va fi mai ieftin decat un Duster si va avea si o versiune utilitara. Spre deosebire de Kangoo, "echivalentul" de la Dacia va fi mult mai ieftin - presa franceza vorbeste chiar de jumatate din pretul unui Kangoo, anunta 24auto.ro.