Autostrada Sibiu-Pitesti va fi gata in 2016. Cat mai e de construit din Coridorul IV pan-european. Ministerul Transporturilor a anuntat ca autostrada Sibiu-Pitesti va fi finalizata in anul 2016, dupa ce statul a renuntat la ideea finantarii constructiei acesteia prin parteneriat public-privat, asa cum anuntase anul trecut. Banii pentru realizarea proiectului vor fi atrasi din Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T 2014-2020), astfel incat intreg coridorul sa fie finalizat in 2016. Costul estimativ ar fi 3,25 miliarde de euro, iar distanta dintre Sibiu si Pitesti este de 117 kilometri. Practic, distanta se scurteaza cu aproape 50 de kilometri, iar timpul parcurs cu 90 de minute. Acesta era singurul sector de autostrada din coridorul IV care nu avea finantare europeana, informeaza Finantistii.ro

Business ReportFoto: Colaj foto

Pensionarii mileniului trei au chef de viata si dor de duca. Vremea babutelor care isi petrec ziua pandindu-si vecinii pe vizor ori a batraneilor care isi omoara timpul jucand table in fata blocului a inceput sa apuna. Cel putin in marile orase se contureaza o clasa medie si in randurile seniorilor - oameni care, desi au peste 50, 60 sau chiar 70 de ani, au inca energia, dorinta si, nu in ultimul rand, veniturile necesare pentru a duce o viata activa. In decembrie 2011, pensia medie a fost de 180 de euro (210 euro in cazul limitei de varsta). Circa 665.000 de pensionari au incasat peste 350 de euro lunar (inca foarte putin comparativ cu restul UE - in Italia, de pilda, pensia medie era, anul trecut, de 1.100 de euro). Luand in calcul, insa, ca unii (in special din randul celor cu trecut profesional peste medie) au si alte surse de venituri (economii, chirii, investitii), incepe sa se explice succesul de care se bucura, in ultimii ani, excursiile dedicate seniorilor, relateaza Capital.

Ieftiniri-record: Pretul apartamentelor vandute a scazut cu peste 20% in Bucuresti, conform cifrelor oficiale. Apartamentele bucurestene s-au vandut cu 20,59% mai ieftin, in medie, in trimestrul trei din 2011, fata de perioada similara a lui 2010, conform celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS). In restul tarii, apartamentele s-au vandut cu 10,57% mai ieftin, pastrand aceeasi perioada de comparatie. Foarte important, cifrele de la Statistica indica pretul declarat de vanzare si nu pretul cerut de proprietari. E foarte probabil ca ieftinirile cele mai mari le-au inregistrat apartamentele mai scumpe, de peste 80.000 de euro, pentru care proprietarii au gasit mai greu cumparatori decat pentru cele sub 60.000 de euro, anunta Finantistii.ro

Cand vom putea trece Valea Oltului pe autostrada. Estimata la putin peste trei miliarde de euro, autostrada Sibiu- Pitesti ar urma sa fie scoasa la licitatie in acest an. Desi initial se avansa ideea unui parteneriat public-privat, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca finantarea va fi asigurata din fondurile europene care vor fi alocate Romaniei in perioada 2014-2020. Toate strategiile ministerului dau ca sigura finalizarea celor 116 kilometri in 2016. Realizarea acestei sectiuni din coridorul IV va consuma, insa, mare parte din banii europeni care revin transporturilor in urmatorul exercitiu bugetar al UE, ceea ce inseamna ca alte proiecte vor fi amanate, precum 202 kilometri din Autostrada Transilvania si circa 100 de kilometri dintre Targu Neamt si Ungheni, scrie EVZ.

Cum se poate dezvolta economia Romaniei. Eficienta economica si investitii, nu pe cheltuieli pentru consum. Aceasta este strategia tarilor nordice atunci cand vine vorba de dezvoltarea economica si a functionarii societatii. Nordul Europei isi pastreaza statutul de cea mai competitiva zona a lumii, din punctul de vedere al dezvoltarii economice si al functionarii societatii. Raportul pe 2011-2012 al Forumului Economic Mondial arata ca Suedia ocupa locul al treilea, Finlanda - locul al patrulea, iar Norvegia este pe pozitia a saisprezecea. Integral in EVZ.

Gerul si neplata facturilor lasa in frig locuitori din Bucuresti si alte cateva orase. Ce spun RADET si reprezentantii asociatiilor de proprietari. Cateva sute de familii de bucuresteni care locuiesc la bloc nu au caldura in prezent din cauza restantelor acumulate la plata facturilor, reiese din informatiile furnizate de RADET, la solicitarea gandul . La acestea se adauga alte sute de familii care au caldura, dar nu au apa calda, potrivit informatiilor reprezentilor Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), spune insa ca numarul total al blocurilor din Capitala care nu ar beneficia in prezent de caldura si apa calda s-ar ridica la cateva sute. "Aproximativ 500 de blocuri de locuinte din Bucuresti, adica circa 50.000 de familii, nu au caldura si apa calda in prezent", a afirmat pentru gandul Radu Opaina. Continuarea in Gandul.

Juncker: BCE trebuie sa contribuie la reducerea datoriei Greciei. Banca Centrala Europeana trebuie sa participe la eforturile de reducere a datoriei Greciei, a afirmat vineri presedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker. Domnia sa a adaugat: "BCE trebuie sa analizeze, in contextul independentei sale, ce tip de contributie poate realiza pentru reducerea datoriei Greciei. Sper ca se va gasi ceva". Ministrii de finante din zona euro au decis joi seara la Bruxelles sa amane pana miercuri autorizarea unui nou plan de asistenta financiara pentru Grecia, punand acestei tari mai multe conditii, printre care si realizarea de noi economii la buget. O noua intalnire a ministrilor de finante din statele zonei euro este prevazuta pentru miercuri, in cursul acesteia fiind asteptata aprobarea noului plan de 130 de miliarde de euro pentru Grecia, sub rezerva indeplinirii conditiilor de catre partea elena, scrie Bursa.

Energia eoliana in Romania. Romania este campioana regiunii dupa puterea instalata a noilor proiecte de energie eoliana in 2011, arata statisticile Asociatiei Europene a Energiei Eoliene. In vestul Europei, insa, sase tari au reusit sa inaugureze mai multe ferme de vant decat la noi. Puterea instalata a turbinelor eoliene in Romania s-a apropiat de 1.000 de megawati la sfarsitul anului trecut, adica mai mult decat un reactor de la Cernavoda. Miliardele de euro investite sau anuntate in diferite proiecte de energie eoliana incep sa se vada. Anul trecut, firmele energetice au inaugurat in Romania turbine de 520 de megawati, in crestere fata de 448 de megawati in 2010, potrivit statisticilor Asociatiei Europene a Energiei Eoliene, informeaza Money.ro