Ciocolata, dulcele "secret" al fericirii. Cat costa cele mai scumpe bomboane de ciocolata din lume. Cacao tip Criollo din Venezuela, trufe negre din Perigord (Franta) si "fulgi" de aur de 24 de carate sunt principalele ingredientele care fac din ciocolata un produs de lux. Finantistii va prezinta cele mai scumpe ciocolate, intr-un "ambalaj" de cuvinte si fotografii sugestive. Ciocolata isi gaseste originile pe continentul sud-american, in ritualuri stravechi. Mayasii au fost prima civilizatie care a descoperit "secretul fericirii", acestia obisnuind sa consume bauturi pe baza de cacao in timpul ceremoniilor si ritualurilor religioase, relateaza Finantistii.ro

Business ReportFoto: Colaj foto

CFR a incheiat 2011 cu datorii de peste 6,66 miliarde lei. Datoriile totale ale CFR au crescut, anul trecut, la peste 6,66 miliarde lei, de la circa 5,84 miliarde lei, in 2010, dupa cum ne-a spus conducerea companiei. Din totalul acestor datorii, aproape 4 miliarde lei reprezinta obligatiile restante catre stat, acestea fiind cu aproximativ 900 milioane de lei mai mari fata de cele din 2010. In acest fel, Compania Nationala de Cai Ferate a "urcat" pe primul loc in topul marilor datornici la stat, "reusind" sa bata recordul CNH, care a stat luni bune in varful topului, anunta Bursa.

Notarii raporteaza ieftiniri-record, dar pe grila apar scumpiri. Evaluatorii care fac grila notarilor incearca, prin cresteri de preturi, sa repare "greseala" din anii trecuti cand au redus exagerat valorile locuintelor. Informatiile culese de la notari si prelucrate de Institutul National de Statistica arata ca preturile apartamentelor vandute in Bucuresti au scazut cu aproape 20%, in primele noua luni din 2011. Tot despre ieftiniri a fost vorba si in 2010. Cu toate acestea, grila utilizata de notari in 2012 contine preturi in urcare. Dupa ce, la inceputul crizei, preturile din grila utilizata de notari au ramas inghetate la valorile mari din perioada de boom imobiliar, in ultimii doi ani tranzactiile au fost impozitate la preturi foarte reduse, informeaza Finantistii.ro

Mai e loc de love story intre clienti si banci: Cum arata cei pe care bancile ii iubesc. Institutiile financiare nu mai sunt dispuse sa acorde imprumuturi pentru locuinte decat persoanelor care au venituri mari si provin din domenii economice care au rezistat in criza. Circa 3.000 - 4.500 de lei este salariul unui roman care acceseaza acum un credit imobiliar. Cererea de imprumuturi s-a cernut de la sine in criza, iar acum doar cei cu venituri peste medie isi mai permit un credit pentru casa. Pe de alta parte, bancile selecteaza atent persoanele pe care le crediteaza, relateaza EVZ.

Insolventa va lovi marile companii. Companiile mari vor fi nevoite sa ia in calcul intrarea in procedura de insolventa pentru ca, pe de-o parte, profiturile s-au redus simtitor, iar, pe de alta parte, bancile nu vor mai reesalona credite, sustin reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR), companie care detine o cota de 25% din piata de insolvente. "In acest an, numarul de insolvente va fi in scadere, dar va creste numarul celor importante. Daca in 2009-2010 au intrat in insolventa firme mici, in acest an este randul companiilor mari", a declarat Radu Lotrean, asociat-fondator al Casei de Insolventa Transilvania, pentru Adevarul.

Radu Vasile: "Lumea se indreapta spre autoritarism". A fost premierul Romaniei intr-o perioada fierbinte. Doua momente cruciale i-au marcat mandatul: mineriada din 1999 cu Pacea de la Cozia si vizita Papei Ioan Paul al II-lea, prima a unui suveran pontif intr-o tara ortodoxa, de la ruperea in doua a crestinatatii. A fost demis de Constantinescu la trei zile dupa ce UE a anuntat ca incepe negocierile cu Romania pentru aderarea la UE. Deocamdata sta deoparte de politica si isi ingrijeste sanatatea. A acceptat totusi cu gentilete un dialog. Integral in EVZ.

Ce se va intampla cu preturile la mancare pana la Pasti. Ce a "bulversat" piata oualor. Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). "Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru gandul Dragos Frumosu, presedintele FSIA. El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%. Continuarea in Gandul.

Dupa "Templeton", potopul. Indiferent la opiniile juristilor, care sustin ca n-ar mai avea dreptul la niciun gest de administrare, "Franklin Templeton" isi vede de treaba linistit, convocand actionarii Fondului Proprietatea la o Adunare Generala, pe 4 aprilie, in care sa discute propunerile primite - cresterea comisionului administratorului pentru urgentarea lichidarii din portofoliu, listarea la Varsovia si schimbarea Consiliului Reprezentantilor. Prin hotararea pronuntata in data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a admis, in parte, cererea formulata de avocatul Ioana Sfiraiala, de constatare a nulitatii absolute a hotararii prin care a fost modificat actul constitutiv al Fondului si a fost numit ca administrator "Franklin Templeton", informeaza Bursa.