Atena ar putea avea nevoie de un al treilea plan de salvare, in 2015. Grecia ar putea avea nevoie de un al treilea plan international de salvare in 2015, cifrat la 50 de miliarde de euro, arata saptamanalul german Der Spiegel. "Troica" creditorilor, formata Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International a notat, intr-o versiune preliminara a ultimului sau raport, ca nu este deloc sigura de capacitatea Greciei de a reveni pe piata creditelor, in 2015, scrie Bursa.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Windows 8 in actiune. Cum arata si cum se misca noul sistem de operare. Microsoft a dezvaluit Windows 8, saptamana trecuta, in cadrul Congresului mondial al telefoniei mobile de la Barcelona, iar pe net au inceput sa apara deja primele impresii despre noul sistem de operare. De la versiunea Developer Preview prezentata in septembrie 2011, menita a dezvalui platforma de programare, Windows 8 a facut progrese din toate punctele de vedere. De la introducerea experientei de utilizator pentru touch, tastatura si mouse, la imbunatatirea platformei de dezvoltare, Consumer Preview vine cu performante crescute, calitate si stabilitate. Versiunea experimentala a sistemului de operare Windows 8 a fost descarcata de un milion de ori in 24 de ore, conform unui anunt al companiei americane, anunta Capital.ro.

Seful Garzii Financiare: Reducerea TVA la alimente ar face nerentabila evaziunea fiscala. Pornind de la premisa ca Romania este unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai scazuta pondere in PIB a incasarilor de taxe si impozite, comisarul general al Garzii Financiare, Arpad Csaba Ladanyi, apreciaza drept realist si necesar obiectivul fixat de premierul Ungureanu, de crestere a ponderii veniturilor statului in PIB cu 1,5%. Pentru indeplinirea acestui obiectiv asumat (si) de Garda Financiara, dl Ladanyi apreciaza ca ar fi nevoie de o infuzie de personal - specialisti IT si contabili cu experienta in sistemul privat -, de mai multe autovehicule inscriptionate cu insemnele Garzii Financiare si dotate cu sisteme de semnalizare sonora si vizuala, precum si de o serie de modificari ale legislatiei. Dintre acestea, cea mai presanta, dar si controversata in acelasi timp ar fi introducerea obligativitatii transmiterii la momentul emiterii a tuturor avizelor de insotire a marfii si a tuturor facturilor catre o baza de date centrala la ANAF, in scopul diminuarii numarului de operatiuni comerciale neinregistrate in contabilitatea societatilor, informeaza Finantistii.

Seful BRD: Romanii sunt prea indatorati. Raportat la totalul economiei, nivelul creditelor este redus, dar daca ne uitam la veniturile celor care le-au contractat, atunci vedem ca gradul de indatorare al romanilor este mare, a spus Guy Poupet, directorul general al BRD SocGen. Costul riscului este inca una din preocuparile majore ale bancilor si va fi in continuare pana cand economia isi va reveni si va recapata un ritm de crestere de 3-4%, a spus Guy Poupet. In prezent, nivelul creditelor neperformante din sistem a ajuns la 14% din valoarea totala a creditelor. Economistii se asteapta ca in acest an nivelul creditelor neperformante sa scada. Astfel, Florian Libocor, economistul sef al BRD Soc Gen, a declarat ca se astepta ca in 2011 sa vada o scadere a acestora, lucru care insa nu s-a intamplat. Rata nepeformantei din Romania este mult peste media europeana, scrie EVZ.

Toti angajatii Minimax Discount au fost concediati. Ioana Popescu Tariceanu, pe lista celor 780 de pagubiti ai firmei. Toti cei 336 salariati ai Minimax Discount SRL vor fi concediati incepand din 2 aprilie, adaugandu-se celor 1.543 de angajati dati afara de la Mic.Ro Retail. Ambele firme sunt controlate de omul de afaceri Dinu Patriciu. "In cadrul Minimax Discount SRL s-au emis decizii de concediere pentru toti salariatii care s-au regasit la data deschiderii procedurii insolventei cu contracte de munca in vigoare, respectiv 336 persoane", a precizat pentru gandul Otilia Doina Milu, managing partner la RVA Insolvency, firma care a fost numita de instante drept administrator judiciar pentru Minimax Discount, precum si pentru Mic.ro Retail. Deciziile individuale pntru toti angajatii Minimax Discount au fost emise pe 29 februarie a.c. si vor fi comunicate prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Impotriva deciziilor de concediere angajatii pot face contestatie in 30 de zile de la comunicare, anunta Gandul.

Kairat Aman: "Rompetrol isi va extinde prezenta in alte tari din zona Marii Negre". Cu cateva zile inaintea incheierii misiunii sale in Romania, domnul Kairat Aman, seful misiunii diplomatice a Kazahstanului in Romania, a discutat despre relatiile bilaterale dintre cele doua tari, despre investitiile kazahe din Romania (cea mai importanta fiind achizitionarea grupului Rompetrol de catre compania kazaha de stat KazMunayGaz) - si despre ideea unui om de afaceri kazah de a exporta iurte catre Romania. Domnule ambasador, ati venit in Romania acum patru ani si jumatate. Au fost si puncte mai dificile de discutie cu omologii romani - si daca da, care? Kairat Aman: In aceasta perioada, in relatiile noastre bilaterale au avut schimbari majore - de exemplu, schimbul de marfuri; daca nu ma insel, valoarea acestuia se ridica in 2007 la 300-400 milioane dolari, iar in 2011 a ajuns la circa 2,5 miliarde dolari. Intre acesti ani, a atins si 3 miliarde dolari. De fapt, acest lucru s-a intamplat in primul an dupa achizitionarea Grupului Rompetrol de catre KazMunayGas (KMG). Integral in Romania Libera.

Lichiditatile injectate in banci de BCE au depreciat euro. Euro s-a depreciat saptamana trecuta in raport cu majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai zonei euro, dupa ce injectia de lichiditati lansata de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 29 februarie nu a reusit sa convinga investitorii ca actuala criza a datoriilor se atenueaza. Euro a pierdut 1,9% in intervalul 27 februarie - 2 martie, ajungand la 1,3198 dolari. In cursul zilei de vineri, moneda unica europeana a coborat pana 1,3187 dolari, atingand cursul minim din 21 februarie pana in prezent. Raportat la moneda Japoniei, euro a scazut cu 1,1% saptamana trecuta, la 107,97 yeni. Amintim ca, in 29 februarie, BCE a imprumutat o suma peste asteptari bancilor comerciale, in cadrul celei de-a doua licitatii din programul de refinantare pe termen lung. La licitatie au participat 800 de banci comerciale din zona euro, care au imprumutat aproape 530 de miliarde euro, comparativ cu 489 miliarde euro, suma contractata la operatiunea similara din decembrie 2011, de catre 523 de banci. In ultima luna a anului trecut, cand BCE a derulat prima operatiune speciala de refinantare, moneda europeana s-a depreciat cu 3,6% in raport cu cea americana, scrie Bursa.ro.

Cat de ieftine sunt imprumuturile de succes ale statului pe Wall Street? La cateva saptamani dupa prima emisiune de obligatiuni romanesti pe piata SUA, randamentul a scazut cu 0,5%, permitand statului sa se imprumute din nou in dolari, cu costuri ceva mai reduse. Considerata un succes, prima emisiune de obligatiuni in dolari, pe zece ani, de pe piata americana, la care statul a atras 1,5 miliarde de dolari, a avut un randament de 6,875% pe an. Saptamana trecuta, emisiunea a fost redeschisa, statul imprumutand inca 750 milioane de dolari cu costuri ceva mai reduse (6,45%), anunta Capital.ro.

Noul SEAT Toledo, concept final. SEAT va expune la Geneva un concept care prefigureaza 99% noua generatie Toledo. Este asadar, cu foarte putine exceptii, varianta finala, de serie, a noului Toledo, care urmeaza sa ajunga la dealeri in mai putin de un an. Viitorul Toledo se va incadra in gama SEAT intre compacta Leon si limuzina de clasa medie Exeo. Va fi un sedan de clasa medie, foarte asemanator cu VW Jetta si care va folosi noua platforma MQB a Grupului VW, ce urmeaza sa fie inaugurata de noua generatie Audi A3. Fiind vorba de un concept, nu au fost furnizate informatii referitoare la motorizarile disponibile in serie, informeaza 24auto.ro.