De ce legumele romanesti au ajuns trufandale. Cum il faci pe om sa-ti cumpere ceapa verde cu 2,5 lei, cand ea face 1,5 lei? Il anunti din timp ca iarna a fost grea, iar leguma se va scumpi cu 100% mai aproape de Paste. Unii ii spun previziune. Altii, specula. A specula. A trage foloasele dintr-o anumita situatie, a avea un profit din ceva, a exploata, a insela pe cineva, profitand de anumite imprejurari, a vinde cu suprapret. Asa defineste Dictionarul explicativ al limbii romane termenul specula. La fiecare inceput de an, unele patronate si sindicate din industria agroalimentara anunta scumpiri. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum putem face rost de 1,5 miliarde de euro. Statul are in plan punerea in practica, in acest an, al celui mai ambitios program de privatizari din istoria sectorului energetic. Este vorba de listarea la Bursa de Valori de la Bucuresti a tuturor companiilor importante de stat, adica asa-numitele perle ale economiei romanesti: Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%) si Romgaz (15%). Acestea alaturi de noi pachete de actiuni la companiile care deja sunt tranzactionate la bursa, respectiv Transgaz (15%) si Transelectrica (15%), scrie Adevarul.

Afacerile edililor, de la profituri de zeci de milioane la faliment. Fabrici de lapte ori mine, aquaparkuri sau partii de schi, restaurante ori exploatari silvice - autoritatile locale nu par sa se fereasca de niciun fel de afacere ce le-ar putea rotunji bugetele. Consilii judetene, consilii locale si primarii detin, in totalitate ori partial, aproape 1.300 de firme, din care cele mai multe sunt inca active. Cele mai numeroase sunt, desigur, societatile care administreaza diverse servicii edilitare (alimentare cu apa, energie termica ori gaze, canalizare si epurare, salubrizare, transport in comun, paza etc.). Iar unele afaceri din domeniu aduc bani buni la buget, relateaza Capital.

"Mafia legumelor". De cate ori cresc preturile legumelor de la granita pana ajung pe rafturi. Rosiile, ceapa, cartofii, usturoiul sau salata verde se scumpesc de la pana la zece ori de la granita pana pe rafturile marilor magazine, insa nimeni nu pare sa stie de ce, respectiv nici marii comercianti, nici oficialii sau fostii sefi din Ministerul Agriculturii. Astfel, din Egipt se importa ceapa la un pret de 0,28 lei pe kg, potrivit informatiilor furnizate gandul de Ministerul Agriculturii, care citeaza date INS si ale Autoritatii Nationale a Vamilor. La supermarket pretul unui kilogram de ceapa ajunge la 2,7 lei, adica de aproape 10 ori mai mult, informeaza Gandul.

Economii europene in pericol - Grecia. Grecia este la periferia Europei. Nu are relatii comerciale stranse cu restul Uniunii Europene iar geografia sa nu-i permite sa dezvolte o baza industriala domestica care sa intre in competitie cu tarile europene nordice si cu atat mai putin, cu cele din restul lumii. Aceste deficiente fac Grecia dependenta de sustinatori externi, iar singurul activ valoros pe care poate sa-l ofere sustinatorilor este pozitia geografica de importanta strategica, in estul Marii Mediterane. Continuarea in Capital.

De ce nu mai reuseste Romania sa atraga investitii straine. Ce i-ar putea convinge sa aduca din nou bani in tara. Romania a inregistrat in luna ianuarie un record negativ in ceea ce priveste investitiile straine, iar atragerea de investitori ramane dificila atata timp cat costurile de productie sunt necompetitive din cauza infrastructurii si a neadaptarii pietei muncii la cerintele companiilor. Chiar daca luna ianuarie nu este un reper al evolutiei investitiilor straine directe din anul respectiv - anul trecut in prima luna au fost raportate investitii de 376 milioane de euro, iar 2011 s-a terminat cu un minim al ultimilor noua ani - aceasta poate fi insa un semnal cu privire la perceptia investitorilor fata de piata locala. Investitiile straine directe din Romania au totalizat in luna ianuarie 23 de milioane de euro, scrie Gandul.

Ce sanse are Bucuresti-Ploiesti sa fie gata in 15 mai? La cinci ani dupa inceperea lucrarilor pe autostrada Bucuresti-Moara Vlasiei-Ploiesti, deschiderea acesteia circulatiei la jumatatea lunii mai depinde de indeplinirea unei sumedenii de conditionalitati. Prezent la finele saptamanii trecute pe autostrada ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare a afirmat ca deschiderea circulatiei va avea loc la 15 mai. Dupa cum afirma insa specialisti din proiect, lucrarile vor putea fi incheiate daca nu va ploua prea mult, daca temperatura aerului va creste cat de repede peste 10 grade Celsius, daca se va lucra in doua schimburi. Integral in Romania Libera.

Statul, in "incetare de despagubiri". Ramas fara actiuni "Fondul Proprietatea" si sub presiunea CEDO sa eficientizeze procesul de despagubire a proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist, statul a gasit solutia salvatoare, pentru moment. Guvernul a decis, ieri, suspendarea pentru sase luni a emiterii titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist. Fostii proprietari spun, insa, ca despagubirile oricum nu mai erau platite in ultimul an, relateaza Bursa.ro

Vrei un job in America? Cele mai cautate meserii. Desi incepe sa-si revina, piata muncii din Statele Unite ale Americii este departe de a fi solida, multi americani gasindu-si cu greu un job. Totusi, exista cateva locuri de munca pe care angajatorii nu au cui sa le ofere, fie pentru ca potentialii angajati nu au studiile sau calificarea necesara, fie pentru ca salariile sunt prea mici in comparatie cu banii veniti din somaj, anunta Finantistii.ro

"Sa boicotam Petrom-ul!" Gaz pe foc in razboiul anticorporatist. Politicienii au gasit o solutie mai putin ortodoxa pentru a determina Petrom, principalul jucator din piata carburantilor, sa ieftineasca benzina si motorina - boicotul la pompa: sa nu mai cumparam de la statiile firmei pana cand aceasta nu scade preturile. Propunerea vine de la un specialist din Parlament, dupa ce reprezentanti ai mediului de afaceri, dar si presedintele Traian Basescu au exprimat opinii impotriva celei mai mari companii din tara, informeaza DailyBusiness.ro

Asigurarile de viata mai au putin si ies din recesiune. Primele brute subscrise din polite life s-au cifrat la 1,742 miliarde lei in 2011, cu doar 6,7% sub varful de 1,868 miliarde lei atins in 2008, ultimul an dinaintea crizei. Companiile de asigurari de viata si-au majorat de aproape 4 ori anul trecut afacerile cu polite de asigurare a sanatatii, comparativ cu 2010, iar cele mai mari subscrieri pe acest segment s-au inregistrat in ultimele trei luni din 2011, pe fondul amplificarii dezbaterii publice cu privire la reforma sistemului public de asigurari sociale de sanatate, prin implicarea asiguratorilor privati, informeaza Finantistii.ro