Business Report: Avocatii, uluiti ca lipsesc obligatiile post-privatizare la "Cupru Min"; De ce se inghesuie grecii si spaniolii sa cumpere apartamente in... Berlin; Sistemul bancar european se schimba la fata
Sistemul bancar european se schimba la fata. Pentru prima data in ultimii cinci ani, o banca germana a ajuns pe primul loc in topul dupa active, in timp ce institutiile de credit din Marea Britanie, altadata vedete incontestabile, sunt nevoite sa caute ajutor la stat si la investitori de pe alte continente. O alta banca solida si moderata in perioada de boom este La Caixa, care anunta ca a preluat principalul concurent de pe piata, Banca Civica. RBS este o prezenta importanta si pe piata din Romania, in timp ce La Caixa si Deutsche Bank au ales sa functioneze in tara noastra doar prin birouri comerciale, scrie Romania libera.
Paradox De ce se inghesuie grecii si spaniolii sa cumpere apartamente in... Berlin. "Daca in urma cu treisprezece ani in Belin erau circa 100.000 de apartamente goale, iar proprietarii se luptau sa le umple cu chiriasi, astazi grecii si spaniolii achizitioneaza astfel de proprietati imobiliare, considerand ca fac o investitie buna. In loc ca populatia orasului sa creasca, anual parasesc Berlinul circa 100.000 de persoane, care aleg sa locuiasca in zona rurala. Realitatea este ca pretul locuintelor din capitala Germaniei este cu mult sub cel al apartamentelor din Paris, Londra sau Roma", scrie Capital.
Primii intrati pe bricolaj ar putea fi si primii plecati. Actionarii Praktiker vor retragerea din Romania. Pierderile de 348 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut au determinat firma austriaca de investitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker sa ceara retragerea lantului de bricolaj din Europa de Est, inclusiv din Romania. Vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro. Maseltov, cu o participatie de 10%, vrea sa convinga si alti actionari, la urmatoarea adunare generala, asupra necesitatii de a vinde operatiunile, a declarat managerul de fond Isabella de Krassny citat de Finantistii.
Zece motive pentru care era dolarului se apropie de sfarsit. In prezent, mai mult de 60% din rezervele valutare globale sunt in dolari americani. Insa acest lucru este pe punctul de a se schimba din mai multe motive: 1) China si Japonia au renuntat la dolar in cadrul schimburilor comerciale bilaterale; 2) Tarile BRICS (Brazilia Rusia, India, China si Africa de Sud) intentioneaza sa foloseasca propriile monede in tranzactiile comerciale intre aceste tari; 3) Acordul valutar Ruso-Chinez. Rusia si China folosesc de peste un an propriile monede in tranzactiile comerciale bilaterale. Liderii celor doua tari sunt printre principalii sustinatori ai unei noi monede globale, scrie Adevarul.
Discountul oferit de stat a asigurat succesul ofertei "Transelectrica". Ovidiu Dumitrescu, analist "Tradeville", cosidera ca cel mai important element pe care oferta secundara TEL l-a avut diferit fata de cea de anul trecut pe emitentul "OMV Petrom" a fost discountul important fata de pretul din piata pe care il propune partea inferioara a intervalului de pret. Domnia sa apreciaza ca si contextul de piata este unul mai bun. "Influenta contextului favorabil de la nivelul pietelor internationale a fost una importanta, chiar daca nu decisiva", a declarat acesta pentru Bursa.
Ministrul Finantelor: Cresterea economica de 1,5-2% in 2012 poate fi atinsa fara nicio problema. Prioritatea autoritatilor romane este asigurarea cresterii economice, iar un avans al Produsului Intern Brut de 1,5-2% in 2012 poate fi atins fara nicio problema, a declarat marti, la o conferinta economica, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. "Ceea ce va pot spune acum este ca de 1,5-2% poate fi atins. Ne-am uitat la comenzi, exporturi, la cerere si fara nicio problema poate fi atins", a afirmat ministrul Finantelor Publice, citat de Capital.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
domnule vladan pe ce lume traiesti ???
in rosia poieni sunt peste 1 milion de tone de cupru in valoare de peste 6-7miliarde de euro ,o tona de cupru este 8-9000 euro.
este strigator la cer ce oameni reprezinta statul roman azi.
unde dracu i-ati gasit ,de 22 de ani tot vinduti ,tot ,corupti,tot indiferenti !!!
mai ramine sa aflam ca ne-ati vindut si pamintul de mormint al parintilor .
Zăcământul valorează aprox. 20.000.000.000 (20 de miliarde) eur de iar statul român a vândut dreptul de explatare cu doar 200.000.000 (200 milioane) euro. Statul roman se alege doar cu 4% din valoarea cuprului extras.
Compania are rezerve de cupru estimate la 900 mii de tone, ceea ce înseamnă 60% din rezervele totale de cupru estimate ale Romaniei.
Prețurile metalelor au crescut foarte mult în ultima vreme, tona de cupru ajungând la aprox. 8.000 eur.
In primul rand concentratia pare a fi la limita inferioara a rentabilitatii. In al doilea rand cine sa faca investitii si cine sa extraga efectiv minereul de acolo? Statul? Care stat? Statul in Romania nu poate sa faca nimic, fara ca sa nu fie un destept undeva care sa fure ceva.
Efectiv credeti ca daca statul ar investi acolo 100 de milioane de euro si ar crea o organizatie cu un director de la PDL (acum), care stie ca peste 6 luni va fi schimbat se va intampla ceva? Va garantez ca in 6 luni nu se va extrage un gram de cupru dar directorul isi face un viloi pe undeva cu materialele de investitii de la Cuprumin.
De aceea, consider ca singura solutie pentru Romania pana dispar generatiile actuale inclinate spre furt (adica vreo 50 - 60 de ani) este privatizarea totala, a tot ce nu este esential pentru fucntionarea statului. Poate este un pret mare de platit, dar pe termen lung cred ca este un pret mai mic decat alternativa.