Sa vindem sau sa nu vindem "bogatiile" tarii? Privatizarile intentionate in acest an, sub diversele forme - de la vanzarea de pachete minoritare, majorari de capital prin bursa, pana la vanzarea integrala a unor companii - reprezinta un subiect care a acaparat atentia opiniei publice. Discutia care se impune insa este daca sunt "vanzari pe nimic" sau parte a unei strategii cu efecte benefice suplimentare care nu pot fi ignorate. Coincidenta sau nu, in anul electoral 2012 Romania este in plin proces de a vinde pachete majoritare sau minoritare intr-o serie de companii de stat, demers caruia i se ataseaza evidente conotatii politice. Materialul de fata se axeaza in special pe principiile economice care trebuiesc avute in vedere atunci cand se evalueaza o privatizare, daca se accepta ipoteza eficientizarii viitoare a activitatii unei companii atunci cand trece in maini private. Integral in Adevarul.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cardul cucereste piata creditelor. Sunt cardurile de credit o alternativa la creditele de consum aproape disparute de pe piata dupa schimbarea normelor de creditare? Unele dintre acestea se apropie neasteptat de mult de conditiile oferite de creditele de consum. Marele avantaj al cardului de credit este acordarea mai usoara. "Gradul de indatorare poate fi mai ridicat, iar scoringul poate fi diferit. In general scoringul pentru cardurile de credit este mai relaxat decat cel pentru credite", spune Traian Stancu, Head of Legal Department la Kiwi Finance. Numarul de acte cerute este, de asemenea, de obicei, mai mic, informeaza EVZ.

Top 10 investitori imobiliari din Romania. Cei mai mari zece investitori imobiliari activi pe piata locala au plasat in proprietati romanesti peste patru miliarde de euro, in principal in cladiri de birouri si centre comerciale. Majoritatea covarsitoare a investitiilor au fost realizate inainte de prabusirea pietei. Primii zece grei imobiliari ai tarii au in portofoliu 83 de proprietati generatoare de venit. Doar trei investitori romani se regasesc in acest top, este vorba despre Iulian Dascalu - cel mai mare proprietar roman de centre comerciale, Gabriel Popoviciu si partenerii sai de afaceri si Ion Tiriac cu cele doua ansambluri rezidentiale din Bucuresti. Integral in Capital.

Noile profetii ale lui George Soros. George Soros considera ca un dezastru este iminent, pentru ca problema fundamentala nu a fost rezolvata: este vorba de adancirea diferentelor dintre tarile care s-au imprumutat si cele care le-au finantat, problema ce continua sa se adanceasca, in ciuda eforturilor Bancii Centrale Europene de a evita aceasta criza a creditelor. Astfel, scrie investitorul, la inceputul crizei, constienta ca activele si pasivele denominate in euro erau atat de bine conectate, BCE a acordat credite pe termen scurt la dobanzi mici, pentru a evita un dezastru de necontrolat si prabusirea zonei euro, relateaza Money.ro

Ce am spus si ce n-am spus. Din senin, m-am trezit invitat de Catalin Stefanescu la "Garantat 100%", pe TVR1, o invitatie care m-a luat prin surprindere, pentru ca emisiunea este de domeniul culturii si imi inchipuiam ca tipii astia se crispeaza cand vine vorba de finante (dar, in ce ma priveste, chestia nu este si reciproca), iar atunci cand, la telefon, mi-a spus ca ar vrea sa vorbim despre "Cultura crizei", am apreciat ca-mi ofera o oportunitate pe care o pandesc de mult. Incerc, de mai mult timp (dar nu gasesc ocazia), sa imi expun opinia ca nu cred sa fie o coincidenta suprapunerea crizei financiare peste criza culturala si (mai ferit de ochii lumii) peste criza bisericii crestine, scrie Bursa.ro

Cresterea vanzarilor de PC-uri ii ia prin surprindere pe analisti. Sectorul computerelor personale (PC-uri) a crescut neasteptat in primul trimestru, dupa ce anul trecut problemele economice din Europa si deficitul aprovizionarii cu componente au tras in jos piata. Un numar tot mai mare de consumatori se reorienteaza catre alte tipuri de dispozitive, precum smartphone-uri si tablete. Livrarile de PC-uri au avansat cu 1,9%, la 89 milioane de unitati, fata de asteptarile analistilor privind un declin de 1,2%, potrivit firmei de cercetare Gartner. O alta firma de cercetare, IDC, a raportat, de asemenea, o crestere neasteptata in primele trei luni ale anului, anunta Finantistii.ro

Obstacolele geografice din calea dezvoltarii Chinei. In partea de Vest se afla Bazinul Sichuan, fertil, dar complet inchis. Suprafata totala a centrului Chinei (inclusiv Sichuan si Chongqing) se intinde pe aproximativ 1,63 milioane de kilometri patrati, adica este mai mica decat statul american Alaska, dar acolo traiesc 500 de milioane de oameni, adica aproape cat populatia Statelor Unite si a Braziliei la un loc, scrie agentia americana de informatii si analiza Stratfor. Spre deosebire de Statele Unite, care se bucura de depresiuni mari, usor de strabatut si conectate printr-un sistem unic de navigatie, asezarea geografica a provinciilor centrale din China (Hunan, Hubei, Shanxi, Anhui, Jiangxi si Henan) este robusta si extrem de diversa. Continuarea pe Capital.

Cum explica Ministerul Transporturilor cresterea sporurilor salariale pentru 600 de angajati ai unor institutii subordonate. Cresterea sporurilor acordate salariatilor unor institutii subordonate Ministerului Transporturilor si Infrastructurii este necesara pentru a stopa plecarea personalului din cauza salariilor reduse, care variaza intre 745 lei pentru un pilot si 3.645 lei pentru un capitan de port, sustine MTI. Potrivit unui proiect de HG elaborat de MTI, sporurile si primele pe care le primesc 589 de angajati din aviatia de stat si Autoritatea Navala Romana vor creste spectaculos fata de nivelul actual, plafonat din 2010 la 30% din salariul de baza, si vor ajunge la 250% in cazul unor directori sau 60-70% pentru un capitan de port, informeaza Gandul.

Investitiile straine directe au crescut de zece ori in februarie. Volumul investitiilor au totalizat in prima luna a anului 230 de milioane de euro, de zece ori mai mare decat in luna precedenta, cand nivelul acestora a fost de numai 23 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Dupa datele din ianuarie, analistii economici dadeau un verdict sigur: strainii nu mai investesc in Romania - dimpotriva, isi retrag banii. In februarie, situatia s-a schimbat insa, informeaza Adevarul.

Adrian Lupsan: BVB poate suporta operatiuni de mare anvergura. Bursa de Valori Bucuresti poate suporta operatiuni de mare anvergura daca ofertele sunt gandite bine si eficient, este de parere Adrian Lupsan, vicepresedintele BVB. Domnia sa a raspuns, pe aceasta cale, reprezentantilor unor fondurilor de investitii care au declarat, in urma cu cateva zile, ca Bursa de Valori Bucuresti nu reprezinta o optiune de exit pentru fondurile "private equity" (n.r. fonduri de investitii inchise cu capital de risc, care se ocupa cu achizitionarea de actiuni la companii private). Adrian Lupsan recunoaste ca istoricul recent al bursei nu este unul favorabil iar lichiditatea medie zilnica este relativ scazuta, scrie Bursa.ro