Topul celor mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani. Tarifele reglementate de stat au crescut si de 37.000 de ori. Preturile reglementate de stat au crescut fata de 1990 chiar si de 37.000 ori, de 2 pana la 10 ori peste rata inflatiei din ultimii 21 de ani, topul fiind condus de apa si salubritate, gaze, caldura si electicitate, desi liberalizarea unora nu s-a incheiat, iar privatizarea inca se negociaza cu FMI, informeaza Mediafax. Din topul primelor 10 categorii de produse si servicii cu cele mai mari scumpiri inregistrate in 2011 comparativ cu octombrie 1990, de cand exista date comparbile pe indicele preturilor de consum, mai mult de jumatate sunt tarife din sectorul public si preturi controlate sau reglementate de stat, reiese din datele transmise de Institutul National de Statistica, potrivit Gandul.

Business ReportFoto: Colaj foto

Negocieri pentru studiul de fezabilitate al gazoductului AGRI. Compania de proiect pentru realizarea AGRI (ruta de transport al gazelor pe Marea Neagra, pe traseul Azerbaidjan - Georgia - Romania - Ungaria) va incepe, in urmatoarele zile, negocierile cu firma care va realiza studiul de fezabilitate. Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei si membru in Consiliul de Administratie al AGRI, ne-a declarat: "In cadrul licitatiei pentru desemnarea companiei care va elabora studiul de fezabilitate pentru AGRI, au fost depuse 12 oferte din care au fost selectate trei. In urma depunerilor ofertelor ferme de la cele trei firme, la nivelul companiei de proiect am agreat ca Penspen UK este castigator. Asa ca incepem negocierile cu aceasta companie pentru semnarea contractului final. Daca totul merge bine si semnam contractul, Penspen are la dispozitie 22 de saptamani pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Daca nu ajungem la o intelegere cu Penspen, atunci incepem negocierile cu firma clasata pe locul al doilea", scrie Bursa.

Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania: "Vom lupta pentru frecventele de care avem nevoie". Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va scoate la licitatie, luna viitoare, drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in prezent de Cosmote, Orange si Vodafone, dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate de Ministerul Apararii. In functie de durata si data de incepere a valabilitatii licentelor, ANCOM va aloca doua tipuri de licente: pe 15 luni, in benzile de 900 si 1800 MHz, detinute in prezent de Orange si Vodafone, si pe 15 ani pentru toate frecventele. Interviu integral in EVZ.

Taxele te omoara la propriu: accidentele auto mortale se inmultesc in ziua deadline-ului la Fisc. Se spune ca exista doar doua certitudini in viata: moartea si taxele. Mai mult chiar, in Statele Unite, se pare, ele survin la aceeasi data, potrivit unui studiu recent, care scoate in evidenta rolul stresului in aparitia accidentelor rutiere soldate cu morti: in data de 15 aprilie, deadline-ul de depunere a declaratiilor individuale de venit in SUA, numarul tragediilor petrecute pe sosele a fost mai mare cu 6% in fiecare din ultimii 30 de ani. Numarul de accidente rutiere soldate cu decese, survenite in SUA in data de 15 aprilie, a fost, in medie, cu 6% mai mare decat al celor produse in aceeasi zi a saptamanii anterioare sau a celei anterioare, de-a lungul ultimilor 30 de ani, este concluzia unui studiu recent, publicat de Journal of the American Medical Association, relateaza Finantistii.ro

Aeroport de 200 de milioane de euro in sudul Bucurestiului. Omul de afaceri Nelu Iordache (45 de ani), prezent in topul "Forbes 500 Miliardari", editia 2011, cu o avere de 140- 150 milioane de euro, va investi peste 100 de milioane de euro in constructia celui mai mare aeroport privat, la Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu. Investitia totala se ridica la aproximativ 230 de milioane de euro, insa detinerea companiei in viitorul aeroport va fi de 50%, restul urmand sa apartina potentialilor investitori. Infra Group, compania care va construi aeroportul este detinuta de Romstrade (75%) si de Blue Air (25%), ambele controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cunoscut ca fiind unul dintre "regii asfaltului", anunta Adevarul.

Ce ne-a adus capitalismul: Romania, cea mai saraca tara din UE. Romania a ajuns, in acest an, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, iar cetatenii sai au cea mai mica speranta de viata din UE. Sunt rezultatele a doua studii de specialitate care ridica noi semne de intrebare privind evolutia Romaniei in ultimii 22 ani. Potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI), produsul intern brut pe locuitor, ajustat la puterea de cumparare a romanilor, va fi egal in acest an cu 40,2% din media Uniunii Europene. Spre comparatie, Bulgaria se afla la 43,9%, Polonia la 66,7%, iar Cehia la 85,7% din media UE, relateaza DailyBusiness.ro

Graficul care te va face sa intelegi de ce China se va prabusi. Imaginea de fata explica in trei grafice simple de ce economia Chinei se va prabusi odata ce se va sparge bula imobiliara, exact asa cum s-a intamplat si in cazul Statelor Unite cu creditele subprime. In primul grafic este rerezentat un raport al nivelului proprietatilor in constructie, pus fata in fata cu vanzarile. Evolutia este realizata pe ani, in intervalul 2000-2011. Dupa cum se vede, numarul propritatilor nevandute a crescut de la an la an, anul 2011 fiind anul in care aproape ca s-a atins nivelul de 3 miliarde de metri patrati nevanduti. Continuarea in Capital.

Ne putem imprumuta linistiti in valuta. Guvernul mentine obiectivul aderarii la euro in 2015. Romania isi mentine obiectivul aderarii la moneda euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014, urmand ca pana in 2014 sa reduca deficitul structural sub 0,7% din PIB, potrivit Programului de convergenta pentru 2012, adoptat, miercuri, de Guvern. "Se mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014", a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, un alt obiectiv al Programului de convergenta il constituie reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014, fapt care ilustreaza capacitatea Romaniei de a se incadra incepand din 2013 in obiectivul bugetar pe termen mediu stabilit prin Pactul de stabilitate, anunta Finantistii.ro

Dezastru pentru productia de rapita. Vom produce sub o treime fata de anul trecut. Potrivit unui raport elaborat de analistii Oil World, productia de rapita a Uniunii Europene va scadea cu 3,3% in 2012 comparativ cu 2011, atingand cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, dupa ce temperaturile scazute au afectat culturile agricole. Oil World estimeaza ca in 2012 productia de rapita a UE va scadea la 18,5 milioane tone, de la 19,1 milioane tone anul trecut. In mod normal, UE este responsabila pentru aproximativ o treime din productia mondiala de rapita, care, potrivit U.S. Department of Agriculture, se ridica la 60 milioane tone, scrie EVZ.

Cine sunt cele patru companii care cauta gaze de sist in Romania. Oficialii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale sustin ca "nu pot fi precizate zonele" cu rezerve de gaze de sist, in schimb reprezentantii Ministerului Mediului indica patru mari perimetre cu acorduri petroliere de explorare. Legislatia romana in domeniul petrolului, ca de altfel intreaga legislatie europeana in domeniu nu face deosebire intre resursele conventionale si cele neconventionale. Explorarea gazelor de sist in Romania este posibila prin legislatia existenta in domeniul petrolului (Legea petrolului), informeaza Romania Libera.

Performanta de a trai cu 10 dolari pe luna. Cele mai sarace femei din Pakistan primesc acum ceva ce multi cetateni nu au sperat: un ajutor de la guvern. Acesta vine in forma unui card de debit, alimentat cu echivalentul a 30 de dolari la fiecare trei luni, adica suficienti pentru a asigura o masa suplimentara pe zi si de a plati serviciile medicale intr-o tara in care cresterea preturilor la alimente si combustibil afecteaza milioane de oameni care deja traiesc in saracie. Programul este o poveste de succes pentru un guvern considerat a fi corupt si ineficient, precum si pentru donatorii internationali, care ajuta la finantarea si punerea lui in aplicare, informeaza Capital.

Cine sunt clientii SUBWAY: "Oamenii care doresc sa manance sanatos". La orele pranzului, la Starbucks-ul din America House (Piata Victoriei), ma pot considera norocoasa daca gasesc un coltisor de masa si un scaun unde pot sta sa-mi beau cafeaua. Timp de cateva ore, localul se transforma intr-un birou comun, unde consilieri, oameni de marketing sau vanzari, avocati sau contabili se intalnesc cu potentialii clienti, discuta proiecte si parafeaza afaceri. Am tinde sa spunem ca intimitatea lipseste cu desavarsire, insa zgomotul si agitatia izoleaza fonic conversatiile private, iar franturile discutiilor devin nesemnificative in fata propriei agende. In urma cu zece ani, zona era la fel de pustie ca absenta termenului de corporatist din vocabularul de zi cu zi. Continuarea in Capital.