Se strange latul in jurul "baietilor destepti" din energie. Premierul Mihai Razvan Ungureanu ar fi trebuit sa anunte, vineri, ce decizie a luat in cazul contractelor directe dintre Hidroelectrica si anumiti furnizori privati de energie. Decizia a fost amanata pentru aceasta saptamana, cand delegatia FMI este asteptata la Bucuresti. Mai mult decat atat, tara noastra va trebui sa dea socoteala, printre altele, asupra problemei contractelor si in fata Bancii Mondiale, cu care negociaza un imprumut de tip preventiv de un miliard de euro, afirma surse apropiate discutiilor. In timp ce unele surse din Ministerul Economiei dau ca sigura rezilierea majoritatii contractelor cu celebrii "baieti destepti", alte surse apropiate discutiilor sustin ca, de fapt, negocierile nu s-au incheiat. Autoritatile noastre au primit ca sarcina de la organismele internationale sa rezolve problema acestor contracte, care sugruma profitul Hidroelectrica. Astfel, fie sunt majorate preturile, sunt scazute cantitatile si perioadele de valabilitate, fie Guvernul trebuie sa decida rezilierea contractelor si sa vanda energia hidro disponibila pe piata libera. Cert este ca premierul Ungureanu trebuie sa transeze problema contractelor in aceasta saptamana, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Raport despre reindustrializarea Romaniei. Despre industria Romaniei s-a vorbit mult, mai ales in perioada comunista. Era mandria regimului, pentru ea se facusera cele mai mari sacrificii. De fapt, populatia a platit factura industrializarii. A meritat insa? Erau performante "fabricile si uzinele patriei"? Dupa 1990 am distrus de-a valma facilitati de productie, ne-am vandut resursele fara sa ne gandim la viitor? Mai are tara noastra vreo sansa sa devina un stat industrializat, pe langa cel democratic? Pentru a putea raspunde la toate aceste intrebari, dar si la multe altele, revista "Finantistii" demareaza o ampla dezbatere publica: Mai este posibila o (re)industrializare a Romaniai? Vom incerca sa provocam autoritatile, pe de o parte, mediul de afaceri plus societatea civila pe de alta parte, la un dialog constructiv, astfel incat publicul sa-si poata face o idee despre cum se poate construi o economie solida, bazata pe domenii industriale cat se poate de sigure in lumea globalizata. Vom cauta sa identificam punctul de plecare, cel in care ne aflam in prezent, pentru a ne fi mai usor sa ne dam seama care ne este destinatia, anunta Finantistii.

Atentie la costurile ascunse de dobanzile "incredibile". Costul serviciilor bancare a crescut recent cu pana la 60%. Bancherii incearca astfel sa isi redreseze profiturile, abandonand obiectivul cresterii cotei de piata. Comisioanele de administrare revin in forta si topesc aproape complet castigul care poate fi obtinut dintr-un depozit bancar. Impreuna cu impozitul datorat statului, comisioanele depasesc la majoritatea bancilor jumatate din dobanda cu care sunt remunerate economiile, existand si institutii financiare la care clientul ajunge sa retraga la scadenta mai putini bani decat a depus. Situatia este valabila mai ales in cazul depozitelor in euro, dar si la cele in lei dobanda subtiata de comisioane poate ajunge sa nu acopere inflatia. Ofensiva comisioanelor este resimtita, dupa noul regulament BNR in domeniu, si de clientii care apeleaza la credite de consum. La noile niveluri majorate, comisioanele de administrare ajung sa cantareasca uneori 70% din totalul dobanzii la finalul creditului. Pretul real al serviciilor nu este prezentat mereu transparent in oferta bancilor. Capital a constatat ca in spatele dobanzilor "incredibile" din reclame se ascund adesea costuri uriase, informeaza Capital.ro.

Cum a luat un "mosier" fonduri ilegale de la UE. Sustinand ca nu are datorii la buget si practicand culturi agricole fictive, proprietarul Agrofam Fetesti, Stefan Poienaru, a luat subventii de milioane de euro, dar s-a ales si cu sapte dosare penale. Parchetul de pe langa Tribunalul Ialomita si Politia municipiului Fetesti cerceteaza din punct de vedere penal o spectaculoasa combinatie prin care cunoscutul miliardar Stefan Poienaru, proprietarul holdingului agricol Agrofam, a reusit sa obtina subventii ilegale, in cea mai mare parte din fonduri europene, de ordinul milioanelor de euro. Pentru a arata de ce este spectaculos modul in care a actionat Poienaru, trebuie sa precizam ca, in Romania, simpla posesie a unor terenuri agricole in suprafete mari (aici este vorba despre aproape 1.000 de hectare) iti da dreptul la incasarea unor subventii atat pe suprafata, cat si pe cultura dezvoltata acolo. Insa, desigur, daca suprafata este concesionata de la stat, ca in cazul Agrofam, trebuie sa platesti si ceva redevente, scrie Adevarul.

Mercedes Style Coupe - noul baby CLS. Acest concept, denumit Style Coupe, prefigureaza un coupe compact cu 4 usi derivat din noua Clasa A, care urmeaza sa fie produs in Ungaria. Un "baby CLS", cum a fost botezat deja viitorul model, al carui nume nu este cunoscut inca, cele mai vehiculate versiuni fiind CLA sau CLC. Conceptul, care va fi expus in aceasta perioada la Salonul Auto de la Beijing (Auto China), este foarte apropiat de versiunea de serie, a carei aparitie este asteptata anul viitor sau poate chiar pana la finele lui 2012. Rivalii sai vor fi viitorul Audi A3 sedan si un posibil nou model in trei volume derivat din BMW Seria 1. Masoara 4,637 m lungime, 1,891 m latime si 1,398 m latime si are un design inspirat din conceptul F800, prezentat in 2010. Fara indoiala, este un model mai accesibil, care preia ceva din sarmul binecunoscutului CLS si se adreseaza clientelei tinere si dinamice, segment in care constructorul german inregistreaza un mare deficit, anunta 24auto.ro.

Investitorii nu sunt atrasi de finantarea locuintelor ANL pentru ca nu isi recupereaza banii. Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat. In premiera, acesta va permite finantarea constructiei locuintelor ANL de catre investitori privati. Cu toate acestea, dezvoltatorii imobiliari si firmele de constructii par sa nu fie interesate de programul ANL de locuinte destinate inchirierii. La unison, investitorii considera ca partea din chirie care urmeaza sa le revina este insuficienta pentru a-si recupera banii intr-o perioada rezonabila de timp. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, este rezervat in privinta acestui proiect, afirmand ca reactia investitorilor va fi influentata de dezghetarea pietei imobiliare. Totodata, initierea unor proiecte noi este conditionata si de ritmul in care vor reusi bancile sa-si lichideze portofoliul de active imobiliare preluate dupa venirea crizei. "Nu stim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care sa genereze implicarea in acest tip de proiecte", a spus seful ARACO, punctand ca apetitul acestora pentru proiecte de parteneriat public-privat dupa ultimele modificari legislative este oricum unul redus, informeaza Finantistii.

Actionarii isi umfla muschii la SIF Muntenia. Actiunile SIF Muntenia au crescut cu 8,07%, vineri, dupa o absenta considerabila de la tranzactionare, in urma scandalului iscat cu prilejul adunarii generale, din 12 aprilie, cand un grup de actionari s-a rasculat impotriva administratorilor si a solicitat un dividend mai mare. Brokerii pun aprecierea de vineri pe seama faptului ca actionarii vor sa isi intareasca pozitiile pentru a-si impune mai usor doleantele in viitoarele ocazii. Administratorii SIF4 au anuntat ca punctele de pe ordinea de zi a AGA au fost aprobate, dupa ce, initial, si-au acordat un ragaz pentru solutionarea unui diferend cu privire la numararea voturilor, aparut intre secretariatul sedintei, impus de grupul de actionari ostil administratorilor, si secretariatul tehnic. Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities, ne-a declarat: "Punctele de pe ordinea de zi ale AGA la SIF4 s-au aprobat aproape la limita, iar confruntarea din cadrul AGA s-a transferat pe piata, cu efect pozitiv asupra cursului de tranzactionare", scrie Bursa.ro.