Explicatie de la ministru: De ce sunt importanti 10 km de autostrada. Noul ministru al transporturilor spune ca negociaza la Bruxelles ca licitatia pentru autostrada Sibiu-Pitesti sa fie derulata inainte de 2014, iar odata intrati in viitoarea perspectiva financiara sa inceapa lucrarile. Capital: Ati calatorit prin mai multe tari, ati studiat in strainatate. Cum ar trebui sa arate o tara europeana in secolul XXI in ceea ce priveste infrastructura? Alexandru Nazare: Sunt cel mai tanar ministru, dar am spus-o si o repet: tineretea in sine nu este o virtute. Noi, toti ministrii tineri, avem datoria sa confirmam, nu e suficient ca suntem tineri sau ca am studiat la diverse universitati din strainatate. (...) Am reusit la ultimul Consiliu (pentru Transport, Telecomunicatii si Energie al UE - n.red.) sa dublam reteaua pe rutier si pe feroviar si sa convingem Consiliul si Directoratul de mobilitate ca Romania are niste proiecte foarte importante care merita sa intre in reteaua europeana. Continuarea in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti? De peste o luna de zile, ministrul economiei, Lucian Bode, precum si repezentantii Hidroelectrica, promit o mare surpriza in disputa privind contractele preferentiale de livrare energie electrica catre 10 traderi privati. Daca la inceput se vorbea despre o renegociere a contractelor, iata ca, mai nou se pune problema rezilierii a circa 90% dintre acestea, lucru care ar urma sa se intample tocmai saptamana aceasta. De ce 90% si nu 100% nu stim inca, asa cu nu stim nici in ce conditii legale se va putea face acest lucru. Energy-Center anticipeaza insa o parte din raspunsurile la multe intrebari legate de respectivele contracte si prezinta in exclusivitate informatii privind cantitatile contractate, preturile si pozitia companiilor private pe parcursul negocierilor, informeaza energy-center.ro

Companiile au prins gustul promovarii pe retelele sociale. Publicitatea display creste veniturile Facebook, Google sau Yahoo! Tendinta de migrare a atentiei marketingului catre Internet este alimentata de faptul ca noile tehnologii reusesc sa castige tot mai multi consumatori. Piata publicitatii online este in continua expansiune, "vedetele" fiind retelele sociale. Firmele din Romania au simtit si ele care este noul trend. Atrase de potentialul urias de promovare pe care il ofera Facebook, Twitter, Google sau Yahoo!, companiile si-au dezvoltat strategii care mizeaza pe apropierea fata de clienti. Chiar daca acum este moda online, specialistii recomanda publicitatea multicanal, subliniind ca nu este sanatos ca politica de marketing pe Internet sa o excluda pe cea de tip clasic, relateaza Finantistii.ro

Misu Negritoiu: Recapitalizarea este, probabil, prioritatea bancilor in acest an. Anul acesta va fi anul recapitalizarii bancilor europene prezente in tara noastra, ne-a declarat domnul Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, intr-un interviu. Domnia sa este de parere ca, in urmatorii doi, trei ani, institutiile de credit se vor consolida si isi vor curata portofoliile, dupa care am putea sa asistam la posibile achizitii, insa nu unele "spectaculoase". In privinta nivelului de intermediere bancara, tara noastra este sub bancarizata, dar daca discutam despre cine poate sa asigure nivelul de bancarizare, atunci nu este nevoie de 40 sau 50 de jucatori, ne-a precizat domnul Misu Negritoiu. Interal pe Bursa.ro

Pretul benzinei, controlat printr-o formula magica. Soferii pot rasufla usurati ca li s-a implinit visul (sau cosmarul): companiile petroliere private nu vor mai stabili de capul lor, separat, pretul carburantilor, ci il vor stabili concertat, sub supravegherea statului, dupa aceeasi formula. Concurenta in domeniu va fi restransa, fiind obligata sa se incadreze intr-o marja, care are ca singura variabila costurile cu care opereaza fiecare companie. Cel putin asta intentioneaza sa legifereze Ministerul Economiei si Comertului, impreuna cu majoritatea companiilor de pe piata, mai putin Rompetrol, anunta Finantistii.ro

Criza preturilor imobiliare, bucuria romanilor. Preturile imobiliare au ajuns la cel mai mic nivel de la criza incoace. In timp ce dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale construite inainte de criza tin de preturi, cei care au ridicat blocuri in ultimii doi ani au sanse mai mari sa vanda apartamentele, datorita costurilor de constructie mai mici care permit preturi mai accesibile. Astfel, garsonierele la un cost mai mic de 25.000 de euro nu au fost doar exceptii la targul imobiliar tIMOn, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, in Bucuresti. Integral in EVZ.

Privatizarea Oltchim este mult mai complicata decat pare. Statul trebuie, vrand-nevrand, sa privatizeze Oltchim. Dar are nevoie de un investitor dispus sa cheltuie sute de milioane de euro pentru tehnologie si mediu. Privatizarea Oltchim Ramnicu Valcea a intrat pe ultima suta de metri, iar petitorii sunt grupul german PCC, rusii de la JSC Tise, Pegamont Ploiesti si AISA Invest, ambele din Romania. Toate cele patru companii au depus oferte neangajante si urmeaza a intra in negocierea (apoi licitatia) pentru pachetul de actiuni pe care il detine Ministerul Economiei, scrie Capital.

Bursele europe scad puternic, trase in jos de alegerile din Franta si criza guvernului olandez. Bursele europene sunt in scadere puternica la jumatatea tranzactiilor de luni, trase in jos de rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, criza guvernamentala din Olanda si indicatori macroeconomici dezamagitori, informeaza Mediafax, citand AFP. Pietele europene au inceput tranzactiile in scadere, dar declinul s-a accentuat pe parcurs odata cu acumularea stirilor negative. La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era in scadere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%, informeaza Gandul.

Incepand de azi, FMI verifica Guvernul la privatizari. Delegatia FMI a inceput azi a cincea evaluare a acordului cu Romania. Privatizarea unor companii de stat si reforma altora, prin selectia unor manageri privati, sunt puncte principale ale angajamentelor luate de Guvern la precedenta vizita a FMI. Delegatia Fondului Monetar International (FMI) incepe azi a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, ultima misiune condusa de Jeffrey Franks urmand sa se incheie dupa aproape doua saptamani, pe 7 mai. Boardul FMI a avizat in martie cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane euro, relateaza Romania Libera.

Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic. Din vara, proprietarii vor fi obligati sa obtina certificate energetice daca vor sa-si vanda sau sa-si inchirieze locuinta. Altfel, risca anularea eventualei tranzactii. Pana la 9 iulie, Guvernul trebuie sa se prezinte la UE cu o lege care prevede obligativitatea atestarii energetice a locuintelor, altfel Romania ar putea fi sanctionata cu infringement. Noi avem deja o astfel de reglementare (Legea nr. 372/2005), insa aceasta trebuie modificata potrivit unei Directive europene (2010/31/UE), iar acum Guvernul pregateste un astfel de amendament. Pentru proprietarii de locuinte, cel mai important efect pe care-l va avea noua legislatie consta in imposibilitatea de a mai vinde sau inchiria casa fara certificatul de performanta energetica, sub sanctinea nulitatii relative a eventualei tranzactii, informeaza Adevarul.