​Excedent comercial de 251 milioane dolari in relatiile Romania-SUA. Dupa mai multi ani in care tara noastra a inregistrat deficit in schimburile comerciale cu SUA, anul trecut, in cadrul relatiilor bilaterale, a fost inregistrat un excedent de 251 de milioane de dolari. Valoarea exporturilor noastre catre SUA a crescut, in 2011, la peste 1 miliard de dolari, de la 734 de milioane in 2010, in timp ce importurile au avut o valoare de circa 860 de milioane de dolari, anul trecut, fata de aproximativ 750 de milioane - cat au valorat importurile noastre din SUA in 2010. Reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) se arata satisfacuti de evolutia schimburilor dintre cele doua tari, apreciind, insa, ca potentialul lor real este mai mare: "Ne exprimam satisfactia pentru evolutia buna a volumului schimburilor comerciale reciproce, in pofida efectelor crizei economice din ultimii ani, precum si pentru imbunatatirea structurii acestora, insa apreciem ca nu acesta este potentialul real al economiilor celor doua tari", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ce se va intampla cu pensiile private obligatorii in regimul USL? Principalele partide ale coalitiei de guvernare, PNL si PSD, au viziuni diametral opuse cu privire la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II). Pe circuitul parlamentar se afla doua proiecte de lege care urmaresc, intr-un fel sau altul, desfiintarea pilonului II. Unul dintre acestea vizeaza anularea ca atare a sistemului si nationalizarea activelor acumulate de participanti, dupa modelul Ungariei, in vreme ce celalalt stipuleaza transformarea contributiilor la fonduri ale salariatilor din obligatorii in facultative. Pana in prezent, Guvernul si comisiile de specialitate ale Parlamentului avizau negativ acest tip de propuneri, iar plenul camerelor vota "impotriva", insa schimbarea Executivului si a majoritatii parlamentare ar putea complica deznodamantul, anunta Finantistii.

Viscolul i-a scos din criza pe comercianti. Vanzarile cu amanuntul au crescut in trimestrul I din 2012 pentru prima data dupa intrarea in recesiune, pe fondul consumului specific iernii. "Drumurile sunt blocate si in curand in magazine n-o sa mai gasim nimic de mancare" - cu acest mesaj din zilele in care viscolul parea ca nu se mai termina, comerciantii au reusit performanta de a-si creste afacerile pentru prima data dupa aproape trei ani de scaderi. In primele trei luni din acest an, afacerile din comertul cu amanuntul au crescut per ansamblu cu 3,7% fata de aceeasi perioada din 2011. In comertul cu alimente, bauturi si tutun, afacerile au crescut cu 4,8%, cele din retailul carburantilor auto - cu 9,4%, iar comertul cu marfuri nealimentare a avut un avans de 0,2%, arata datele centralizate de Institutul National de Statistica (INS). Aceste cresteri din trimestrul I sunt primele dupa cele consemnate in acelasi interval din 2008. In 2009, 2010 si 2011, comerciantii incheiau primul trimestru cu afaceri in scadere, pe fondul crizei economice si mai ales al slabirii continue a puterii de cumparare a romanilor. Acum, in 2012, cererea de alimente si de carburanti a crescut exploziv, in primul rand datorita iernii prelungite care i-a determinat pe romani sa consume mai mult decat in mod obisnuit, informeaza Adevarul.

Guvernul nou preia angajamentele vechi facute FMI. Viitoarea echipa guvernamentala s-a angajat sa aduca management privat in firmele de stat cel tarziu in octombrie. Noul Guvern va mentine si respecta promisiunile anterioare facute de fostul cabinet romanesc fata de FMI, adoptand doar mici ajustari, arata continutul discutiilor purtate sambata si ieri de catre viitorii ministri cu oficialii FMI. La ultima sa vizita in Romania, in primavara acestui an, Guvernul Ungureanu reafirma intentia Romaniei de a realiza reforma intreprinderilor de stat, prin micsorarea arieratelor companiilor publice, privatizarea partiala sau integrala a principalelor companii din sectorul energetic si transporturi, numirea managementului privat la companiile de stat monitorizate. Vizita FMI din aceste zile prinde insa Romania cu temele nefacute, scrie Romania Libera.

Averea din adancuri a Romaniei. Romania sta pe bogatii minerale de zeci sau poate chiar sute de miliarde de euro. Aurul, argintul, cuprul, magneziul, dar si apa minerala, sarea sunt printre cele mai importante substante aflate in subteranul tarii noastre. Ce avem de gand sa facem cu ele? O spun la unison multi economisti, analisti si investitori: resursele naturale vor fi miza urmatorului deceniu. A spus-o foarte transant si investitorul american Jim Rogers, fost partener al celebrului George Soros, prezent luna aceasta la o conferinta in Bucuresti. "Resursele naturale vor fi cea mai interesanta parte a economiei mondiale in urmatorii 10-20 de ani", a declarat Rogers. "Romania are o istorie in agricultura, minerit, energie si trebuie sa profitati de aceste atuuri", a adaugat investitorul, care in ultimii ani a abandonat investitiile in valute si actiuni, iar acum cumpara masiv contracte pe metale, marfuri si investeste in agricultura. Iar dezbaterile din ultimele luni din tara noastra arata acelasi lucru: resursele naturale sunt adevarata afacere a momentului, fie ca este vorba de aur, cupru, gaze de sist, paduri sau energie regenerabila. Unele din cele mai importante resurse naturale ale Romaniei se afla in subteran, sub forma de minereuri. Revista MONEY Magazine a incercat sa faca o analiza a celor mai importante bogatii din subsolurile Romaniei si a felului in care ar trebui sa fie gestionate pentru a maximiza valoarea lor pentru populatie, anunta Money.ro.

Ce e bun si ce e rau la supermarketurile din Romania. O veste lansata zilele trecute de un grup de cercetare al bancii ING a tulburat serios apele in retailul european: Carrefour nu se simte bine si s-ar putea retrage de pe anumite piete, chiar si Romania. Potrivit studiului, nici alti mai retaileri nu mai fac, in Occident, profitul de odinioara, deoarece oamenii sunt mai cumpatati, iar cheltuielile de intretinere sunt din ce in ce mai mari. Deocamdata, aceste informatii au putina relevanta pentru piata romaneasca, o piata in continua expansiune si care aduce marilor companii occidentale specializate in comert un profit consistent. Asadar, imaginea unei Romanii fara Carrefour sau fara un alt asemenea colos comercial pare, deocamdata, o mare utopie. Si asta nu pentru ca romanii sunt ahtiati dupa cumparaturile de la supermarket, ci pentru ca aici marii retaileri au impus propriile reguli, inclusiv in relatia cu statul roman, adica fac tot ce doresc si scot bani cu nemiluita, scrie VerticalNews.

ARACO: Constructorii chinezi vin in toamna sa investeasca in Oltenia. Uniunea Europeana recomanda tacit statelor membre sa aiba mai putine relatii economice cu China, potrivit lui Nicolae Vasilescu, presedintele Casei Romano-Chineze. Domnia sa ne-a declarat recent: "Una dintre problemele cu care se confrunta investitorii chinezi, politic vorbind, este recomandarea tacita de pe la receptiile si cancelariile UE, care s-ar traduce "mai usor cu China, sa ne ajutam intre noi". Unele tari tin cont mai mult de acest lucru, altele mai putin. Noi am ales sa tinem cont foarte mult". Domnul Vasilescu sustine ca autoritatile noastre nu acorda atentie oamenilor de afaceri care vin sa dezvolte afaceri la noi. Presedintele Casei Romano-Chineze mai spune ca documentele prezentate de partea romana potentialilor investitori nu contin informatiile esentiale legate de proiectele care urmeaza sa se desfasoare: "Nu stim sa ne vindem marfa, nu stim sa ne prezentam intentiile. Venim cu tot felul de hartii colorate la intalniri, cu investitii pentru autostrazi, porturi, poduri etc., dar chinezul cauta ultima pagina, care, in viziunea lui, trebuie sa contina cat costa investitia respectiva si cum isi recupereaza banii. La noi pagina aceasta nu exista, niciodata nu-i spunem celui care vine sa investeasca "da-mi 200 de milioane si uite cum ii recuperezi"", scrie Bursa.ro.

FIAT Linea facelift. Creat de FIAT ca primul sau model "global" pentru pietele emergente precum Turcia, Brazilia sau India, Linea s-a lansat in productie in anul 2007. Modelul are la baza platforma tehnica preluata de la Grande Punto. Versiunea improspatata, care isi face aparitia acum, va fi comercializata pe unele piete in paralel cu cea initiala. In Turcia, noua versiune se va numi Yeni Linea, iar vechiul model va fi denumit Classic Linea. La exterior, FIAT a redesenat calandrul si parasocurile si a adaugat o serie de elemente decorative cromate. La interior, plansa de bord beneficiaza de un nou design, cu aspect mai sportiv. Consola centrala a fost si ea reproiectata, cu noi comenzi pentru linia audio si sistemul de climatizare. Motorizarea este compusa dintr-un agregat pe benzina de 1,4 litri (77 CP) si doua turbo diesel de 1,3 litri (95 CP) si 1,6 litri (105 CP), anunta 24auto.ro.