Cele mai bune credite "pentru orice". Noul regulament BNR privind creditele pentru populatie a facut sa dispara imprumuturile de nevoi personale in euro. Singura solutie ramane moneda nationala, iar creditul maxim nu sare, in cele mai multe cazuri, de 10.000-12.000 de euro. Creditul de nevoi personale este produsul care a suferit cea mai radicala transformare de la debutul crizei. De la moneda in care este acordat pana la tipul dobanzii si perioada maxima, totul s-a schimbat. Leul a ramas singura varianta, dobanda fixa este din ce in ce mai prezenta, in timp ce perioada maxima a creditului nu mai poate sari de cinci ani, potrivit noului regulament BNR. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Femeile vor suporta costurile egalitatii dintre sexe in asigurari. Doamnele si domnisoarele vor fi obligate, incepand cu decembrie 2012, sa plateasca prime mai mari la asigurari auto si de viata, pentru acelasi nivel de protectie la risc. In noiembrie 2010, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca diferentierea tarifelor si beneficiilor produselor de asigurare in functie de sex, chiar si in conditiile prezentarii de date statistice si actuariale justificative, este incompatibila cu principiul fundamental al egalitatii de tratament intre femei si barbati in UE, informeaza Finantistii.ro

Cum sa faci bani pe timp de criza. O afacere care s-a dublat in ultimii doi ani. 19 ani este o varsta la care majoritatea tinerilor se gandesc pe ce drum s-o apuce la ce facultate sa se inscrie. Nu a fost si cazul lui Dan Iliescu, care a decis sa isi urmeze instinctul si sa-si deschida propria afacere. Dan Iliescu, 29 de ani, este CEO-ul companiei CIT Grup. Aceasta companie a avut in 2009 o cifra de afaceri de 1.078.800 euro, iar in 2010 de 1.488.000 euro. Anul trecut cifra de afaceri a fost de aproape 2 milioane de euro, iar pentru anul acesta Iliescu se asteapta la o crestere de cel putin 30%. Care este obiectul de activitate al firmei? Vanzarea echipamentelor IT. Continuarea in Capital.

Intreaga Moldova exporta mai putin decat Timisoara. Romania a realizat in prima luna a anului 2012 exporturi FOB de 3,47 miliarde de euro si importuri CIF de 3,93 miliarde, rezultand un deficit al balantei comerciale FOB-CIF de 458,5 milioane de euro. Este corecta formularea? E inexacta. Corect este Bucurestiul a inregistrat un deficit de 639 de milioane de euro, Constanta de 68, Prahova de 63, Clujul de 30, iar restul tarii a fost pe plus. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), diviziunile administrativ-teritoriale care inregistreaza cele mai mari exporturi sunt Bucuresti, Timis, Arges, Constanta, Bihor, Arad, Sibiu, Brasov, Ilfov, Prahova, Olt, Galati, informeaza Finantistii.ro

O uniune bancara europeana - solutia crizei? Comisia Europeana (CE) a propus, saptamana trecuta, o serie de masuri pentru redresarea si rezolutia crizelor din sistemul bancar. Acestea presupun, printre altele, posibilitatea ca autoritatile sa intervina pentru a obliga bancile aflate in dificultate sa elaboreze si sa implementeze planuri de salvare, sa vanda, partial sau total, activele acestora si sa recapitalieze respectivele institutii de credit prin anularea sau diluarea actiunilor, precum si prin reducerea creantelor sau convertirea lor in actiuni, relateaza Bursa.ro

Cum se aplica noul prag de TVA. Noul plafon de scutire de la plata TVA va intra in vigoare pe 1 iulie a acestui an. Ordonanta de Urgenta care transpune in legislatia romaneasca decizia Consiliului UE in acest sens a fost publicata, saptamana trecuta, in Monitorul Oficial si prezinta modul in care se aplica in acest an. Modificarea consta in cresterea plafonului de la 35.000 de euro cifra de afaceri anuala la 65.000 de euro, conform cursului de schimb valabil la data aderarii Romaniei la UE, de 3,3817 lei, suma rotunjita la urmatoarea mie, adica 220.000 de lei, informeaza EVZ.

Prezenta noastra in zona extracomunitara ajuta foarte mult balanta comerciala. Tara noastra si-a intarit foarte mult relatiile comerciale cu zona extracomunitara, ne-a spus Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), care ne-a precizat: "Daca nu erau relatiile extracomunitare, nu reuseam sa reducem atat de mult deficitul comercial, care ar fi fost mai mare cu jumatate de miliard de euro in primele patru luni din acest an (n.r. fata de perioada similara din 2011), nu cu 77,8 milioane euro - cat mai avem de recuperat acum ca sa ajungem la valoarea deficitului din aprilie anul trecut. Prezenta noastra in tarile din afara UE ajuta foarte mult balanta comerciala". Integral pe Bursa.ro

Deducerea limitata la 50% a TVA scumpeste ratele de la leasing. Limitarea deducerii TVA pentru achizitia in leasing a unui autovehicul afecteaza aproape jumatate dintre contractele in derulare si, implicit, evolutia din anii urmatori a pietei de profil. Modificarile fiscale sunt, aproape intotdeauna, primite cu suspiciune de mediul de afaceri. Pe buna dreptate, daca ne uitam inclusiv la ultimele masuri luate de Guvern. Deducerea valorii taxei pe valoarea adaugata aferente achizitionarii autovehiculelor prin leasing a fost limitata la 50%. Modificarea a fost operata de la inceputul anului in curs, insa, initial, era vorba doar de limitarea deducerii TVA la valoarea reziduala, nu si de cea aferenta ratelor lunare, anunta Capital.

Viata mall-urilor dupa insolventa. Dintre cele trei centre comerciale intrate in insolventa in 2010, doar unul a reusit sa ajunga sa functioneze in conditii bune. Anul 2010 a fost unul marcant pentru centrele comerciale City Mall din Bucuresti, Armonia din Braila si Tiago din Oradea. Acestea au intrat in insolventa din cauza problemelor financiare tot mai mari. La aproape doi ani dupa anuntarea intrarii in procedura de insolventa, mallul din Bucuresti este pustiu, centrul comercial din Braila este inchis, iar Tiago, care a devenit Oradea Shopping City, este singurul care iese din tipar si functioneaza in conditii bune, scrie Adevarul.

2012, inca un an de odihna pentru Bechtel in Romania. Firma americana a redus la minimum turatia motoarelor, in asteptarea banilor promisi de Transporturi anul trecut la momentul renegocierii contractului. Definitivarea celor 18 kilometri din Autostrada Transilvania promisi pentru 2012, respectiv segmentul Spinus-Biharia din judetul Bihor, ar putea avea loc anul viitor, nu in 2012, cum a fost planificat initial, ca urmare a restantelor la plata inregistrate de Ministerul Transporturilor, au declarat pentru ''Romania libera" surse din cadrul proiectului autostrazii, relateaza Romania Libera.