Tara care isi vinde autostrazile pentru ca nu mai are bani. Rothschild face consultanta. Criza acestei tari atinge noi si noi culmi. Nu numai ca a ajuns sa-si vanda terenurile si hotelurile, dar a inceput sa scoata la vanzare proiecte de infrastructura strategice. Este vorba, asa cum probabil ati ghicit, de Grecia, care a publicat pe site-ul agentiei de privatizari, un anunt de scoatere la vanzare a unei autostrazi. Si nu e vorba de o autostrada, ci de autostrada Egnatia Odos, cunoscuta sub denumirea de A2, care este si cea mai lunga autostrada din Grecia, avand o lungime de aproape 700 de km, anunta Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Industria IT&C iese din criza pe mai multe viteze. Afacerile "hard" sunt in software si servicii. Cifra de afaceri din industria locala IT&C a ajuns anul trecut 9,4 miliarde euro, in crestere cu 2% peste 2010, iar exporturile au sarit de 4,7 miliarde de euro, in crestere cu 55% peste totalul din 2008, indica un studiu al Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC). Cu toate acestea, nu toate sectoarele sunt la fel de profitabile. Dupa caderea puternica din 2009, sectorul software si servicii a reluat cresterea in 2010, cand a atins 2,4 miliarde de euro (in crestere cu 10,2%) si a urcat din nou in 2011 la 2,59 miliarde de euro (in crestere cu 8%), informeaza Finantistii.ro

Cat de pregatit este litoralul pentru sezonul estival. Dupa negocieri care s-au finalizat cu rezervari ale turistilor germani pe litoralul romanesc, hotelierii si agentiile de turism se pregatesc de testul adevarului. Cat de multumiti vor fi invitatii si daca vor reveni la anul ramane de vazut. In luna iunie, in timpul saptamanii, litoralul romanesc este aproape gol. Cativa turisti rataciti se pregatesc de primul bronz pe sezlongurile scoase de la naftalina. Spre deosebire de mijlocul sezonului, cand muzica urla de la orice colt de strada si pe orice terasa, linistea invaluie nisipul fierbinte pe care abia a intrat picior de om, relateaza Capital.

Enel Green Power a inaugurat al patrulea parc eolian din judetul Tulcea. Parcul eolian din localitatile Valea Nucarilor si Nufaru, potrivit EGPR, a devenit functional la finele anului trecut si are o capacitate instalata de 70 de MW, anterior fiind operationalizate alte parcuri in comunele tulcene Casimcea, Valea Nucarilor si intre limitele comunelor Valea Nucarilor cu Bestepe si Nufaru. 'Enel Green Power Romania a investit pana acum peste 330 de milioane de euro in proiecte eoliene, ajungand la o capacitate instalata de aproape 270 MW la finele anului 2011. Compania intentioneaza sa dezvolte inca 202 MW in proiecte eoliene si 25 MW in proiecte de micro hidrocentrale, din prezent si pana in 2016', se arata intr-o prezentare remisa vineri de EGPR, potrivit Money.ro

Ce spune un turist, ''record men'' de Guiness Book, despre Romania anului 2008: ''O tara saraca''. Pentru romani, numele Manfred Weis este total necunoscut. Insa, germanul este unul dintre pasionatii de calatorii care au intrat in Guiness Book. A reusit acest record la finalul anilor '80 cand a parcurs cei mai multi kilomentri cu trenul in decursul unei luni de zile, cu ajutorul permisului InterRail. A ajuns prima oara in Romania, in 1998. A venit la schi in statiunea Sinaia si Romania i s-a parut ''o tara atat de saraca''. S-a reintors in 2008, de data aceasta in Bucuresti pentru doua-trei zile. Cum a caracterizat Romania dupa alti 10 ani? ''Inca era o tara foarte saraca, dar cu oameni draguti'', a declarat pentru Capital, Manfred Weis. Integral in Capital.

Spania va face luni cererea de ajutor din partea zonei euro pentru banci. Spania va face luni cererea oficiala de ajutor din partea zonei euro pentru recapitalizarea bancilor, a declarat vineri ministrul spaniol de Finante Luis De Guindos, intr-o conferinta de presa la Luxemburg, transmite AFP. "Vom trimite luni scrisoarea cu cererea oficiala de ajutor", a spus De Guindos, anunta Mediafax. Liderii zonei euro au cerut autoritatilor de la Madrid sa inainteze aceasta solicitare cel tarziu pana luni, informeaza Bursa.

Liber la amenzi pentru romanii fara asigurare obligatorie a locuintei. Primarii din Romania nu mai au niciun motiv sa amane amenzile aplicate celor care inca nu detin o asigurare impotriva calamitatilor, dupa ce perioada de gratie prilejuita de campania electorala a luat sfarsit. Banatenii si ardelenii sunt mai harnici si din acest punct de vedere. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca unde-i lege nu-i tocmeala. Am facut toate eforturile pentru a populariza nevoia de asigurare, mai ales ca agentii societatilor de asigurari ne-au vizitat destul de des. Acum vom trece si la aplicarea amenzilor", anunta ferm primarul unui orasel din judetul Salaj, scrie Romania Libera.