Transelectrica are nevoie de 500 milioane de euro pentru conectarea parcurilor eoliene la reteaua de transport. Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice "Transelectrica" SA Bucuresti este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania care asigura serviciul de transport al energiei electrice de la producatori la marii consumatori conectati la retea, precum si conducerea tehnica a sistemului Electroenergetic National (SEN), administreaza piata concurentiala de energie electrica prin filiala sa OPCOM si coordoneaza planificarea dezvoltarii Sistemului Electroenergetic din Romania. De asemenea, compania asigura serviciul de transport transfrontralier pentru tranzactiile cu energie electrica intre tarile central si est- europene si garanteaza accesul tertilor la reteaua nationala de trans-port al energiei electrice in conditii de trasparenta, nediscriminatorii si egale pentru toti jucatorii de pe piata. Integral pe Bursa.ro

Business ReportFoto: Colaj foto

Profesor de finante: Soros are dreptate! Continuati sa-i publicati articolele. Yeomin Yoon, Profesor de Finante si Afaceri Internationale la Seton Hall University din Statele Unite a trimis o scrisoare publicatiei Financial Times, pe care jurnalistii au si publicat-o in care profesorul le-a scris jurnalistilor ca investitorul George Soros are dreptate atunci cand face declaratii referitoare la Germania. Contrat unor opinii potrivit carora cititorii Financial Times sunt plictisiti sa tot citeasca articole in care George Soros da sfaturi Germaniei despre ce anume ar trebui sa faca sau sa nu faca, profesorul isi exprima dorinta si speranta ca FT va continua sa-i publice lui Soros opiniile cat de des posibil, relateaza Capital.

Contractele cu bani publici au creat un mic boom in asigurari. Volumul de prime brute subscrise pe segmentul politelor de garantii a crescut de mai mult de 10 ori in recesiune, ajungand la peste 118 milioane lei anul trecut. Politele de asigurare a garantiilor, avand drept beneficiari mai ales autoritatile publice contractante de lucrari, servicii si bunuri de la agenti economici privati, sunt printre cele mai profitabile produse din portofoliul asiguratorilor din Romania. Potrivit ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in primul trimestru din 2012, pe aceasta clasa de asigurari, s-au subscris prime brute in suma totala de 55,8 milioane lei, cu aproape 85% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, in vreme ce totalul despagubirilor platite s-a cifrat la mai putin de jumatate de milion de lei. Integral in Finantistii.ro

De ce o sa pice leul odata cu suspendarea. Leul pare sa fi reintrat intr-un sir de minime istorice, similar celui de la investirea guvernului Ponta, dupa ce ieri cursul a ajuns la 4,4796 lei/euro. Daca atunci mediul extern a fost cauza pricipala a scaderii, acum nu putem da vina pe straini. Criza politica, generata de apropierea suspendarii presedintelui, de demiterea sefilor Camerei Deputatilor si Senatului si de atacul USL impotriva Curtii Constituᅡtioᅡnale trag in jos leul. E o concluzie a analistilor financiari, informeaza EVZ.

Sanatatea la pachet, asul din maneca operatorilor privati. O chestiune legislativa sau de mentalitate? Clinicile private stau pe o mina de aur: abonatii, care renunta la beneficiile de la stat si la plata per serviciu de la privat. Acum doi ani, Eugen Radu a abandonat complet sistemul sanitar de stat si a decis ca, pentru orice problema de sanatate, se va trata la unitatile private. Cu salariul pe care il castiga ca analist programator, isi permite sa plateasca 40 de euro lunar clinicii private, care are si un spital. ''Teoretic, e similar cu sistemul de stat, pentru ca nu mai platesc nimic pe langa, am consultatii si ingrijiri asigurate. Continuarea in Capital.

Ce ofera vanzatorii de apartamente si ce vor cumparatorii. Cei mai multi vanzatori cer in continuare preturi cu 10-20.000 de euro peste ceea ce sunt dispusi sa plateasca cumparatorii. Cumparatorii de apartamente din Bucuresti vor sa fie aproape de metrou si eventual de parc, in bloc ridicat dupa cutremur, la etaj intermediar si cu balcon. Tot mai multi precizeaza clar "fara agenti imobiliari" dar si banii pe care sunt dispusi sa-i plateasca. Vanzatorii cer in general mult mai multi bani si uneori chiar urca preturile solicitate, relateaza Finantistii.ro

Un pod care iti taie respiratia! In Romania nu o sa vezi asa ceva niciodata. Chinezii sunt rapizi cand vine vorba de constructii. Acestia au construit in doar patru ani un pod de 37 de km care leaga localitatile Qingadao si Huangdao. Podul, care are o latime de 35 m, a costat 2,3 miliarde de dolari. Proiectat de Shandong Gausu Group, podul are 5.200 de piloni si este asteptat sa atraga un trafic de peste 30.000 de vehicule pe zi. Constructia a inceput in 2007, iar scopul investitiei a fost scurtarea drumului intre Qingdao s districtul Huangdao cu 30 km, reducand timpul de calatorie de la 40 la 20 de minute, conform lui Han Shouxin, oficial al comitetului de management al traficului urban din Qingdao, scrie Capital.

Autostrada A3, gata pe 20 iulie. Prim-ministrul Victor Ponta promite ca banii luati pe penalitati de la regii asfaltului vor merge la ''programe speciale destinate persoanelor cu boli incurabile". Transferul banilor nu e atat de usor caci se va putea face doar printr-o rectificare bugetara. Guvernul va aplica penalitati in cuantum total de 15 milioane lei firmelor care au depasit termenul de executie a lucrarilor la autostrada Bucuresti-Ploiesti, bani care vor fi folositi pentru programele speciale destinate persoanelor cu boli incurabile, a anuntat premierul Victor Ponta. Penalitatile vor fi aplicate firmelor Euroconstruct (11 milioane lei), Paco (4 milioane lei) si UMB (17.000 lei), anunta Romania Libera.

Cat te costa sa-ti inregistrezi marca si investia. Romania vs restul regiunii. Desi pare de necrezut, sunt persoane care nu fac altceva decat sa inregistreze la Oficiul de Stat pentru Marci si Inventii (OSIM) branduri celebre, pentru ca, ulterior, sa dea lovitura vanzand respectiva marca chiar proprietarului. Daca multinationalele nu stau la negocieri in astfel de cazuri, IMM-urile sunt victimele perfecte pentru cei care se ocupa cu asa ceva. Iar acest lucru este tocmai din cauza faptului ca aceste companii de dimensiuni mai mici neglijeaza importanta inregistrarii marcilor din portofoliul. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care Romania are tarife mult mai bune decat tarile din regiune cand vine vorba de taxele platite pentru inregistrarea unei marci sau a unei inventii, informeaza Capital.