CE propune majorarea bugetului european cu 8 miliarde euro. Comisia Europeana a prezentat, ieri, o propunere revizuita privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, propunere majorata cu opt miliarde euro, in ideea de a tine cont de impactul bugetar al aderarii Croatiei la UE, transmite AFP, citata de Agerpres. Varianta revizuita prevede un plafon total de 1.033 miliarde de euro, adica 1,08% din venitul national brut total al Uniunii, in loc de 1.025 miliarde euro (1,05% din venitul national brut al UE) conform cu propunerea originala din 29 iunie 2011. In cazul platilor care vor fi efectiv facute, propunerea prevede un plafon de 988 miliarde euro, adica 1,03% din venitul national brut al UE, in loc de 972 miliarde euro, 1% din venitul national brut, conform propunerii originale. "Aceasta modificare nu modifica nimic din substanta propunerii noastre orginale. Este un exercitiu mecanic. De la prezentarea propunerii noastre in luna iunie 2011 au existat numeroase evolutii economice si politice care au avut un impact asupra cifrelor propuse pentru urmatoarea perioada financiara", a declarat comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Romania in recesiune. Consumul de energie scade. In primele 5 luni ale anului in curs resursele de energie primara au scazut cu 2,7%, iar cele de energie electrica au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 6,5%. Principalele resurse de energie primara au totalizat 14298,1 mii tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 401,0 mii tep fata de primele cinci luni din 2011. Productia interna a insumat 9612,9 mii tep, in scadere cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 4685,2 mii tep, in scadere cu 5,0%. In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 25563,8 milioane KWh, in scadere cu 1787,7 milioane KWh (-6,5%) fata de perioada corespunzatoare a anului 2011. Scaderea resursei de energie electrica s-a datorat in principal scaderii productiei, cu 1978,9 milioane KWh (-7,3%). Productia din termocentrale a fost de 13684,7 milioane KWh in scadere cu 156,6 milioane KWh (-1,1%). Productia din hidrocentrale a fost de 5742,8 milioane KWh in scadere cu 2400,7 milioane kWh (-29,5%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4671,1 milioane KWh in crestere cu 4,9 milioane kWh (+0,1%), anunta Finantistii.

Iata ce trebuie sa faci daca nu vrei sa ramai fara internet luni! Bitdefender, liderul pietei locale de solutii antivirus, informeaza ca luni 9 iulie, mii de calculatoare ar putea ramane fara internet ca efect al infectarii cu virusul DNS Changer. Pentru a evita intreruperile utilizatorii pot folosi aplicatia gratuita DNS Changer Detector care elimina efectele familiei de virusi. Troianul DNS Changer directioneaza calculatoarele infectate catre website-uri false, care au fost create special de infractori cibernetici, in scopul unor escrocherii, prin modificarea setarilor DNS ale calculatoarelor pe care se instaleaza. (DNS - Domain Name System - este un sistem de distribuire a numelor pentru calculatoarele conectate intr-o retea. In noiembrie anul trecut, initiatorii atacului au fost arestati de FBI, iar controlul asupra serverelor a fost preluat de catre autoritati. Intrucat modificarile in sistemul DNS au un impact foarte mare asupra conectarii calculatoarelor la internet, FBI a substituit serverele periculoase cu unele valide pentru a nu inrerupe automat legaturile la internet a sute de mii de calculatoare infectate, informeaza Capital.ro.

Concluzii preliminare CE: Contractele Hidroelectrica- ArcelorMittal sunt probabil ajutor de stat ilegal. Comisia Europeana (CE) a ajuns la concluzia preliminara ca doua contracte bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si ArcelorMittal Galati constituie, probabil, ajutor de stat ilegal si a inceput procedura oficiala de investigare. Potrivit concluziilor preliminare publicate recent de CE in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Hidroelectrica a acceptat preturile propuse de ArcelorMittal Galati desi existau oferte concurente la preturi similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie in pierdere de venituri pentru stat. In plus, Comisia a constatat ca ArcelorMittal Galati nu a achizitionat energia numai in vederea consumului propriu, ci si pentru furnizare catre celelalte companii detinute de grup in Romania, in baza licentei obtinuta in 2009 de companie. Astfel, desi CE noteaza ca nu detine informatii privind conditiile de redistribuire a energiei electrice de catre ArcelorMittal Galati, companiile ArcelorMittal Tubular Products Iasi, ArcelorMittal Tubular Products Roman, ArcelorMittal Romportmet Galati si ArcelorMittal Admet se constituie de asemenea, in cadrul investigatiei CE, in beneficiari ai presupusului ajutor de stat ilegal, scrie Adevarul.

Bancile spaniole nu vor putea fi recapitalizate cu ajutorul MES decat la anul. Bancile spaniole nu vor putea fi recapitalizate direct cu ajutorul Mecanismului European de Stabilitate (MES) decat cel mai devreme anul viitor, a afirmat, ieri, un responsabil european sub acoperirea anonimatului, transmite AFP, citat[ de Agerpres. Consiliul European din luna iunie a stabilit ca MES va putea fi folosit pentru recapitalizarea directa a bancilor aflate in dificultate, masura prin care Spania incearca sa evite ca imprumuturile acordate in acest scop sa mareasca datoria sa publica. Insa, la acelasi summit european, s-a decis ca recapitalizarea directa sa fie pusa in practica numai dupa ce va fi creat si un mecanism de supraveghere bancara la nivelul zonei euro, iar potrivit responsabilului citat acest mecanism "nu se va concretiza inainte de prima jumatate a anului 2013", anunta Bursa.

Olteanu, BNR: IMM-urile nu avut rezerve pentru a rezista crizei. Mediul economic din ultimul an a fost cu precadere devaforabil pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la seminarul "IMM-urile, punctul nevralgic al economiei romanesti", eveniment realizat de Finantistii in colaborare cu BNR, BCR, Eximbank si FNGCIMM. "Romania, in ansamblul sau, trece prin prima criza ciclica pe care ne-o putem cu totii aminti. Ultima a fost dincolo de memoria noastra individuala si colectiva. Si IMM-urile trec printr-o asemenea criza si experimenteaza pentru prima data efectele ei. Cu siguranta, data viitoare vom sti cu totii mai bine ce avem de facut pentru a preveni, pentru a pune tampoane care sa atenueze efectele unor asemenea crize si cel putin un element este important de subliniat pentru companiile romanesti, cele mici si mijlocii: capacitatea de a-si crea acele tampoane de resurse financiare, de capital, de rezerve, care sa le permita sa treaca printr-o perioada de criza", a spus Olteanu, informeaza Finantistii.

Noul Mercedes Clasa A, disponibil din septembrie. Odata cu lansarea noii generatii Clasa A, Mercedes-Benz deschide un nou capitol in segmentul compact: A-ul transmite acum emotii deosebit de puternice prin designul sau, are motorizari foarte performante cu puteri cuprinse intre 109 si 211 CP, este extrem de prietenos cu mediul (are emisii de doar 98 de grame de CO2 per kilometru parcurs) si cel mai bun coeficient aerodinamic din segment - 0,27. In acelasi timp, noua Clasa A enunta un principiu esential al Mercedes-Benz: siguranta nu depinde de pretul masinii. Cel mai accesibil model Mercedes-Benz este echipat standard, printre altele, cu dotari precum sistemul cu radar COLLISION PREVENTION ASSIST. Preturile noii Clase A incep de la 19.900 euro (fara TVA) pentru modelul A 180 BlueEFFICIENCY. Noua Clasa A poate fi comandata la toate centrele autorizate Mercedes-Benz din Romania, scrie 24auto.ro.