''Baietii destepti'' incep sa cedeze. Dupa ce administratorii Hidroelectrica, intrata in insolventa in urma cu o luna, le-a aratat pisica ''baietilor destepti", denuntand contractul direct semnat cu Euro-P.E.C., acestia au inceput sa cedeze la masa negocierilor. Discutiile de renegociere a contractelor semnate cu cele noua companii care au semnate acorduri directe de cumparare a energiei, la preturi sub cel al pietei, sunt pe final. Unul dintre ''baietii destepti" a acceptat deja majorarea pretului la care cumpara energie de la Hidro, iar deciziile in cazul celorlalti vor fi luate curand, anunta Adevarul.

Business ReportFoto: Colaj foto

Revolutie in topul ''regilor asfaltului''. Care este cea mai profitabila companie care face autostrazi. Presa i-a numit ''regii asfaltului'' in urma cu cativa ani, dupa ce firmele pe care le detin au obtinut mai multe contracte cu statul pentru reabilitarea sau constructia infrastructurii rutiere. 2011, anul revenirii din criza, a fost un an cu miscari importante in clasamentul ''regilor asfaltului''. Cea mai relevanta asociere a ''regilor asfaltului'' a fost in 2005, an in care firmele patronate de Umbrarescu, Casuneanu si patronii de la Golden Blitz, restaurant frecventat des de seful statului in acel an, - Besciu si Vulpescu -, au facut front comun si au castigat licitatia pentru constructia autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Integral in Capital.

Efectul crizei politice: Tot mai multi romani nu-si pot plati rata. Ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor va creste, estimeaza economistii consultati de EVZ. Ratele la creditele in valuta sunt tot mai greu de platit de catre romani, in conditiile deprecierii puternice a monedei nationale, cauzata de criza grava de pe scena politica. Ieri, leul a marcat noi recorduri negative in raport cu euro si dolarul: un euro a ajuns sa valoreze 4,5571 lei, iar un dolar, 3,7399 lei, scrie EVZ.

Leul, minim după minim în raport cu dolarul, euro şi francul elveţian. Leul a continuat, şi ieri, să se deprecieze în raportul principalele valute. Cursul euro/leu afişat de către Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,5571 lei/euro, în timp ce dolarul american valora 3,7399 lei, iar francul elveţian - 3,7944 lei. Toate cele trei monede se aflau, ieri, la niveluri maxime faţă de leu. Cotaţia de referinţă publicată ieri arată o scădere a leului cu 5,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro. Faţă de dolar, pierderea anuală este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfârşitul lunii decembrie, scrie Bursa.ro

Fiscul scoate la licitatie o parte din terenurile producatorului de tancuri UMB. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca va scoate saptamana viitoare la licitatie doua terenuri si cladirile aferente ce apartin Uzinei Mecanice Bucuresti (UMB), filiala a Companiei Nationale Romarm - cel mai important furnizor local de tehnica de aparare. Cele doua terenuri au o suprafata de peste un hectar si au ca pret total de pornire 2,63 mil. euro, fara TVA, ceea ce inseamna ca pretul pe metru patrat este de circa 228 euro. Licitatia va fi organizata in data de 27 iulie. Loturile sunt parte a platformei Uzina Mecanica Bucuresti de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Bucuresti, in apropiere de fosta uzina 23 August, informeaza Capital.

Surogate pentru intreprinzatori. Guvernul a facut ieri un prim pas, mic si timid, in directia imbuᅡnaᅡtaᅡtirii mediului de afaceri din Romania. Masurile nu vor avea impact bugetar negativ si vor astepta acceptul FMI, a carui delegatie va sosi in Romania dupa limpezirea situatiei pe scena politica. Una dintre masurile anuntate se refera la obligatia achitarii TVA catre stat doar dupa ce factura aferenta a fost incasata. Sistemul actual, pagubos, presupune ca plata se face chiar de la momentul emiterii facturii. Oficialii FMI au fost informati asupra intentiei Guvernului de a introduce aceasta prevedere. Ea va fi aplicata doar in cazul firmelor cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 500.000 de euro, nu se va aplica in cazul relatiilor comerciale intre firmele afiliate, relateaza Romania Libera.

BAC-ul, reteta sigura pentru somaj. Din cei aproximativ 180.000 de absolventi de liceu care au participat la prima sesiune a bacalaureatului, doar putin peste 40% au reusit sa obtina note de trecere. Rezultatele dezastruoase inregistrate si in acest an la proba de maturitate vin dupa ce in 2011 a avut loc un episod similar. Situatia este cu atat mai grava cu cat la nivel european se vorbeste cu tot mai mare ingrijorare despre rata crescuta a somajului in randul tinerilor. In plus, piata muncii este subrezita de efectele crizei economice, iar joburi noi nu prea apar. Continuarea pe Finantistii.ro

Publicitatea de stat, telecomanda autoritatilor. Mass-media locala se afla la mana publicitatii de stat. In lipsa transparentei si a unor criterii eficiente de atribuire a contractelor, autoritatile pot decide cine ''traieste'' si cine nu. Intr-o piata media cu bugete de publicitate tot mai scazute, contractele de reclame date de institutiile statului sunt o gura de oxigen pentru ziare, radiouri si televiziuni. In timp ce publicitatea comerciala scade, cea publica este in crestere. Potrivit celui mai recent raport realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), piata de publicitate de stat s-a dublat in 2011 fata de 2010 datorita proiectelor europene, care aloca un buget special publicitatii, informeaza Adevarul.

iPhone 5: a inceput productia? Noul iPhone este deja pe linia de productie, cei de la Apple pregatindu-se pentru o lansare in forta in urmatoarele doua luni. Asta scrie blogul japonez de tehnologie Macotakara, care isi bazeaza afirmatiile pe "surse de incredere din China", cel mai probabil cu legaturi directe in fabricile in care iau forma smartphone-urile Apple. Potrivit sursei, spatele celui de-al saselea iPhone va fi acoperit numai partial de sticla Gorilla, spre deosebire de modelele 4 si 4S, relateaza Finantistii.ro